Intro
Vejledning
01
Støbeformen bygges
3
Trin
Vi starter med at bygge støbeformen, som betonen fyldes i. Det er nemt at tilpasse formen i den størrelse, der passer dig. Her måler formen 40 x 60 cm og er 20 cm høj.
Det er vigtigt at sørge for drænhuller i formen, så overskydende vand kan komme væk, og jorden ikke bliver for sur. Det gøres ved at sætte et par paprør fast i bunden, som betonen kan flyde uden om. Så kommer der to huller i bunden, når formen fjernes.
Vi laver to drænhuller i bunden ved hjælp af to stykker 6 cm lange paprør. De fyldes ud med papir eller mineraluld. Fastgør paprørene til bunden med en klat lim eller dobbeltklæbende tape.
Siderne gøres fast til bunden med skruer. Sæt lodrette forstærkningslister i hvert hjørne. De giver noget godstykkelse til skruerne og styrker samlingen.
02
Betonen blandes
3
Trin
Der går overraskende meget støbemateriale til en plantekasse: ca. 45 kg muregrus, 10-12 kg cement og 8-10 kg spagnum. Vi anbefaler at røre støbemassen op i mindre portioner, dels fordi en stor portion er tung at bearbejde, dels for at undgå spild. For at ramme samme blandingsforhold i alle portioner er det en god idé at anvende et mål, fx et lille plastfad. Det er vigtigt at måle præcist op, hvis betonen blandes over flere omgange.
Lav betonblandingen. Bland 1 del spagnum med 3 dele 0,4 muregrus og 1 del cement. Spagnummen nulres ned i målefadet. Sorter de største klumper og trevler fra.
Tilsæt vand lidt efter lidt, og rør i blandingen undervejs. Det er en god idé at blande mindre portioner ad gangen. Det er lettere at styre til et projekt som dette.
03
Plantekassen støbes
6
Trin
Så skal der fyldes beton i formen. Bunden skal ca. være 6 cm tyk, og den forstærkes med volierenet, som presses ned i betonen. Det behøver du ikke at gøre i siderne.
Når du har fyldt beton i bunden, sætter du en anden, lidt mindre form ned oven på bunden. Her bruges en papkasse, som beklædes med polystyren (flamingo) rundt i kanten og fyldes med sandposer, så den kan klare presset fra betonen.
Dæk formens bund med betonmassen. Fordel den jævnt med murskeen, så den har en tykkelse på 2-3 cm. Pres godt ud til siderne og rundt om paprørene.
Pres et stykke net ned i betonen. Nettet tilpasses, så det dækker bunden, dog med et par cm’s afstand til siderne. Læg beton ovenpå, så nettet dækkes, og bunden er 6 cm tyk. Så jævn som muligt.
Placer en papkasse direkte på bunden med 5 cm ud til alle sider. Papkassens sider er forstærket med stykker af polystyren og fyldes med sandposer for at give tyngde.
Tjek, at afstanden er korrekt hele vejen rundt i kanten, her 5 cm. Fyld så op med beton i siderne.
Stamp betonen godt sammen undervejs, så der ikke er lufthuller i den. Brug fx en lægtestump til at stampe med, og gør det for hver 5. cm, du fylder på. Tjek, at papkassen bliver på sin plads.
04
Støbeformen fjernes
3
Trin
Efter støbearbejdet skal kassen stå i formen og hærde, i første omgang kun et døgn. Så har betonen en konsistens, så vi kan efterbehandle den og give plantekassen den rustikke overflade, vi ønsker. Det betyder, at formen skal fjernes med forsigtighed, og at kassen bør blive stående på bundpladen endnu et par døgn. Løft ikke i siderne. Hærdning af beton tager tid (ca. 1 mdr.), men efter 8 dage er kassen hærdet nok til, at den kan flyttes og beplantes.
Fjern papkassen. Poserne med sand løftes op, og polystyrenstykkerne fjernes. Begge dele kan bruges igen, hvis du skal støbe flere kasser. Papkassen har suget vand og kan ikke genbruges.
Støbeformens sider fjernes. Vi lader kassen stå på bundpladen endnu et døgn til ekstra hærdning, inden overfladen bearbejdes. Hvis du ønsker skarpe kanter, lader du den blot hærde færdig nu.
Materialer
(til en 40 x 60 cm’s kasse)
20 mm støbefiner:
• 1 bund, 40 x 60 cm
12 mm støbefiner:
• 2 sider a 22 x 60 cm
• 2 sider a 22 x 47,5 cm
25 x 50 mm lægte:
• 4 hjørneforstærkninger a 22 cm
Desuden:
• 4,5 x 40 mm skruer
• Cement, 10-12 kg
• 0,4 muregrus, ca. 45 kg
• Spagnum, 8-10 kg
• Papkasse og paprør
• Volierenet
• Polystyren
Tidsforbrug
Et par timer + tørretid
Pris
Ca. 100 kroner. Hertil pris for materialer til formen. Den afhænger af, om du bruger “affaldstræ” eller investerer i støbefinerplade.
Sværhedsgrad
Det er let og et godt projekt at starte med, hvis det er første gang, du skal støbe.