Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sandkassen giver ly og skygge

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Pæn og solid er sandkassen her, og så sidder børnene i læ for både regn og sol.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
2.200 kroner

Intro

Der skal ikke så voldsomt meget til, før børnenes sandkasse er meget mere end en firkantet kasse af trykimprægnerede brædder.

Med de solide planker i ubehandlet træ skiller den i sig selv ud fra en standardløsning fra byggemarkedet, men også de brede bænke, de runde former og ikke mindst solsejlet gør sandkassen til noget særligt.

Sejlet beskytter mod regnen og mod den sol, som vi har lært at holde væk fra børnene. Bænkene er også brede nok til at fungere som borde, og de bløde kanter er gode at sidde ved.

Sejlet har vi bedt en sejlmager sy, og resten er så svært, som du selv gør det.

Vejledning

Stolperne skæres ud af brede planker

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

For at undgå trykimprægneret træ køber vi til stolperne (D) ubehandlede planker, der måler 76 x 152 mm, og deler dem på langs til to stolper på cirka 7 x 7 cm.

Det klares nemmest med en stor bordrundsav, men en rundsav kan også løse opgaven, især hvis den har føringsskinne - så må du bare save ind fra begge sider.

I toppen af stolperne skærer vi indsnit til de vandrette spærfødder (E).

1

Skær de brede planker igennem, så de bliver til to stolper (D). Skær dem først til i længden, så på langs - fra begge sider, hvis klingen ikke når igennem. Ret siderne af med elhøvl eller slibepapir.

2

Kanterne rettes af med overfræseren. Med et 45 graders jern fræses en bred fas - men fasen stopper forneden 3 cm fra bænken, foroven 3 cm fra spærfoden (E).

3

Hakket til spærfoden (E) i stolpen (D) skæres ud med fukssvans, efter at stolperne er kortet af med et 15 graders snit. Snittet gøres lidt mindre end spærfoden.

Sider og stolper samles til en stor sandkasse

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Sandkassen bygges op om stolperne; det er langt bedre at skrue siderne fast på siden af stolperne end at forsøge at samle dem med skruer ind i endetræet eller ved at bruge store beslag.

Først samler vi hver gavlside (A) med dens to hjørnestolper (D) og dens bænk (C) til to gavle. Så binder vi de to gavle sammen med langsiderne (B), og til sidst forstærkes kassen med trekanter (K) skruet fast fra undersiden.

1

Til enderne på de to lange sider (b) tegner vi en skabelon, fx efter en skål, så enderne vil slynge sig elegant op under bænkene (C). Skabelonen skæres ud af et stykke pap og tegnes over på alle fire ender.

2

De lange sider (b) skæres til med stiksav efter skabelonen. De korte sider (A) saves til med lige snit.

TIPS: Når du saver efter en opstregning, lader du halvdelen af stregen stå tilbage.

3

Stolperne (d) sættes på de to korte sider (a), så de flugter i enden. Til de franske 10 x 100 mm skruer borer du gennem siden (A) med et 10 mm bor, så ind i stolperne med et 6 mm bor.

4

Bænkene (c) saves ud med runde hjørner, og kanterne rundes. Vi har brugt samme skål til at strege snittene op med, som vi brugte på de lange sider (B). I vores overfræser har vi her et rundingsjern.

5

I bænkene (c) skærer vi hul til stolperne (d). Først borer vi huller i hjørnerne af hullet med et 8 mm bor, som klingen kan stikkes ned i, derefter skærer vi det firkantede hul til stolpen.

6

Bænken (c) skydes ned over stolperne (d) og skrues på gavlsiden (A) med 5 x 80 mm skruer. Sørg for, at bænkene sidder helt vinkelret på stolperne, inden du skruer dem fast.

7

Nu samler vi sandkassen ved at skrue de lange sider (B) på stolperne (D) - og derved på gavlsider (A) og bænke (C). Også her bruges 10 x 100 mm franske skruer, og igen bores for med hhv. 10 og 6 mm bor.

8

De trekantede plader (k) skrues på kassen fra undersiden med rustfri 5 x 50 mm skruer. Mellem trekanterne hæftes et 12 mm tætningsbånd på siderne.

9

Bænken (c) skrues til langsiden (b) med en enkelt skrue ved alle stolper. Igen bruger vi 5 x 80 mm rustfri skruer med skruespids, så vi ikke behøver at bore for.

Spær, lægter og ås til overdækningen

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Så skal vi i gang med overdækningen, hvor solsejlet spændes ud over tre lægter - foroven åsen (J), nede i siderne de to lægter (H). De to lægter sidder direkte på de vandrette spærfødder (E), mens åsen løftes op på korte lodposter (F).

Spærfødderne skæres til i enderne, så de nederste lægter drejes, så de flugter med sejlet og giver mindst muligt slid på stropperne, som sejlet spændes op med.

1

Spærfødderne (E) skæres til i enden, så lægterne (H) vil flugte med sejlet. Vi giver hele sandkassen personlighed ved at lade enderne få et ekstra sving. Længden på spærfoden, 242 cm, giver udhæng på 31 cm.

2

Kanterne på spærfødderne (E) runder vi med overfræser, efter at de er skåret til med stiksav. Vi bruger rundings-jern med en radius på 10 mm. Kør kanten over to-tre gange for det fineste resultat.

3

Midt på spærfødderne (E) sættes en lodstolpe (F), som skal bære åsen (J). Skær et hak i lodstolpen, så de to 5 x 80 mm skruer ikke bærer sejlet alene. Spærfødderne skrues på stolperne (D) med træbolte.

4

I åsen (J) laves to indsnit, så den vil gribe om lodposterne. Først skæres ås og lægter til i længden og rundes i kanterne. Snittene saves 25 mm ned fra oversiden og stemmes ud. Flere tætte snit letter arbejdet.

5

Så samler vi tagkonstruktionen. Åsen (J) lægges op på lodposterne (F) og fæstnes ovenfra med 5 x 120 mm skruer. Skråstiverne (G) saves ud med 45 graders snit og fæstnes med 5 x 120 mm skruer.

Materialer

45 x 245 mm nåletræ:
• 2 gavlsider (A) a 180 cm
• 2 langsider (B) a 220 cm
• 2 bænke (C) a 240 cm

76 x 152 mm ubehandlet gran:
• 4 stolper (D) a cirka 7 x 7 x 125 cm.
Planken deles på langs, så vi i alt bruger cirka 250 cm i fuld bredde

36 x 73 mm taglægte:
• 2 spærfødder (E) a 242 cm
• 2 lodposter (F) a 34 cm
• 2 skråstivere (G) a 28 cm
• 2 lægter (H) a 265 cm
• 1 ås (J), 265 cm

12 mm støbefiner:
• 4 trekanter (K) med 60 cm lange ben

Desuden:
• Varmgalv. franske skruer, 10 x 100 mm
• Varmgalv. bræddebolte, 10 x 90 mm
• Rustfri skruer, 5 x 50 mm, 5 x 80 mm og 5 x 120 mm
• 1 solsejl, 250 cm x 240 cm
• Stropper og monteringsbeslag
• Tætningsbånd

Tidsforbrug

1-3 dage

Pris

1000 kroner for træ, skruer og sand. 1200 for et færdigt sejl

Sværhedsgrad

Får du sejlet syet, er resten enkelt træarbejde. Du vælger selv, hvor meget du vil gøre ud af de svungne snit og brede fase.

Tegning

Sandkassen bygges op over de fire kraftige stolper (D), derfor undgår du helt at bruge byggebeslag. Først samles de to gavle med en kort side (A), et sæde (C) og to stolper (D). Derefter samles gavlene med langsiderne (B), og endelig tilføjes det skelet, som sejlet spændes ud på.

Log ind eller køb adgang

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Datasikkerhedshændelse hos Bonnier Publications
Vi har beklageligvis identificeret, at en person har skaffet sig uautoriseret adgang til et af vores systemer. Som konsekvens heraf kan nogle brugeres login-oplysninger potentielt være blevet delt. Efter vores bedste viden er dette ikke tilfældet, men for en sikkerheds skyld har vi valgt at nulstille disse brugeres passwords i vores system.

Hvad skal du gøre?
Hvis du ikke længere kan logge ind med dit sædvanlige brugernavn og adgangskode, skal du oprette et nyt password ved at klikke på ‘Glemt password’.

Læs vores guide til at lave en sikker adgangskode her.

Hvad har vi allerede gjort?
Den uautoriserede adgang er blevet indberettet til Datatilsynet. Vi har taget alle forholdsregler og i samarbejde med relevante sikkerhedseksperter arbejder vi på højtryk for, at en lignende situation ikke sker igen.

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på [email protected].

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Sandkassen giver ly og skygge
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Datasikkerhedshændelse hos Bonnier Publications
Vi har beklageligvis identificeret, at en person har skaffet sig uautoriseret adgang til et af vores systemer. Som konsekvens heraf kan nogle brugeres login-oplysninger potentielt være blevet delt. Efter vores bedste viden er dette ikke tilfældet, men for en sikkerheds skyld har vi valgt at nulstille disse brugeres passwords i vores system.

Hvad skal du gøre?
Hvis du ikke længere kan logge ind med dit sædvanlige brugernavn og adgangskode, skal du oprette et nyt password ved at klikke på ‘Glemt password’.

Læs vores guide til at lave en sikker adgangskode her.

Hvad har vi allerede gjort?
Den uautoriserede adgang er blevet indberettet til Datatilsynet. Vi har taget alle forholdsregler og i samarbejde med relevante sikkerhedseksperter arbejder vi på højtryk for, at en lignende situation ikke sker igen.

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på [email protected].

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage