Støb en vandrende

I områder uden kloakering bør regnvandet føres væk fra huset. Ellers får du hurtigt fugtproblemer i fundament og krybekælder.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
150 kroner

Vandrenden fører regnvandet cirka en meter væk fra huset, så fundamentet og krybekælderen skånes for fugt.

Intro

Fugtig jord er et stort problem for mange husejere i områder uden kloaksystem. Tæt på huset bliver jorden hurtig så fugtig, at der bør sættes affugter op eller skabes yderligere ventilation under huset.

Men fugtproblemet kan også løses ved at lede regnvandet langt væk fra huset via en vandrende. Sådan én kan du støbe selv.

Her viser vi, hvordan du støber en rende på en meter. Har du brug for en længere rende, kan du støbe ekstra render, men hvert stykke bør højst være en meter langt. Ellers kan der nemt opstå frostsprængninger.

Bor du i et område, der er kloakeret, kan vandrenden bruges til at lede regnvandet videre til fx et regn- eller sumpbed. Det vil skåne kloaksystemet for vand, så risikoen for oversvømmede kældre bliver mindre.

Vejledning

01
Byg støbeformen af krydsfiner og lægter 9 Trin

Støbeformen bygger vi af 22 mm støbekrydsfiner og små stykker lægte. Du kan godt bruge en tynd krydsfiner- eller masonitplade. Så skal du blot stabilisere pladen på undersiden med fx lægter.

I toppen af støbeformen skal der bruges fem korte stykker lægte. De saves i en vinkel på 30 grader. Senere skal de skrues fast på krydsfineren.

1

Sav krydsfineren ud på mål. Brug en stump lægte som retskinne, hvis du bruger rundsaven. Så bliver snittet helt lige.

2

Sav de vinklede stykker lægte til på mål. Brug en kap/geringssav, og stil den på 30 grader. Lægtens indvendige mål skal være 13,5 cm. Sav fem stykker til.

3

Det første stykke lægte lægges, så det er centreret i toppen af krydsfineren. Tjek målene.

4

Spænd det centrerede lægtestykke fast på krydsfineren, og skru det fast nedefra. Her bruger vi en 4 x 55 mm skrue.

5

Lægtestykkerne samles også med skrue fra siden. Selv om støbeformen er ret lille, opstår der et stort tryk på siderne, når betonen fyldes i.

6

De fem stykker i toppen er på plads. Nu skal der to lange stykker lægte på. Vinklen fra de fastgjorte små stykker overføres til de lange lægter.

7

De lange stykker lægte skæres i vinkel i toppen og lægges på plads. Kontroller, at renden er lige bred over det hele, inden du skruer de lange stykker fast.

8

I den anden ende af støbeformen måles op til et bundstykke. Sav stykket ud, men vent med at skrue det fast. Først skal du lave en fordybning.

9

Det rør, der skal forme renden i betonen, skal hvile på bundstykket. Brug en hulsav og et stykke hjælpetræ, når du skærer fordybningen.

02
Vandkanalen i renden formes 9 Trin

Nu skal der fremstilles en form, der kan lægges ned i støbeformen, så betonen bliver til en vandrende. Til den lange rende bruger vi 75 mm nedløbs rør. Det var sværere at finde et velegnet plastprodukt med kugleform. Men i Biltema fandt vi et “lampeglas”. Det kalder de kuglen, selv om den er af plast.

Lampekuglen har en diameter på 150 mm, og prisen er cirka 25 kroner.

1

Hold røret på plads, og mål, hvor dybt det skal ligge. Kontroller med vaterpas, at røret ligger lige dybt i støbeformen i begge ender.

2

Røret skal fastgøres til lampekuglen. Læg kuglen på plads, og marker, hvor røret skal sidde.

3

Vi vælger at tape røret fast til kuglen. Hvis du er klar til at ofre lampe kuglen, så ville den sidde bedre fast, hvis du limede den fast med smeltelim. Men med forsigtig behandling går tape an.

4

Betonen skal forstærkes med armeringsnet. Klip eller sav et stykke, der passer til støbeformen.

VIGTIGT! Husk, at armeringsnet overalt skal dækkes med mindst 3 cm beton.

5

Kontroller, at armeringen passer til formen. Den må ikke ligge for tæt på kanten af formen. Men vent med at lægge armeringsnettet i.

6

Kontroller med vaterpas, at røret ligger lige dybt i begge ender. Marker med en lang tuschlinje, hvor dybt røret vil ligge i betonen. Bor huller i røret til stykker af armeringsjern i hver ende.

7

Stik jernene igennem plasticrøret. Nu holder de plastdelen på plads. Kontroller igen med vaterpas, at røret ligger rigtigt. Ligger det for lavt, kan du hæve armeringsjernene med afstandsbrikker.

8

Fjern rør og lampekugle. Så kan du tape alle samlinger mellem krydsf ner og lægter. Det skal forhindre, at fugt fra betonen løber væk. Brug fx malertape.

9

Smør støbeformens sider med olie. Så slipper den færdige beton lettere. Her kan du bruge al slags olie - også madolie. Bunden behøver ikke olie.

03
Vandrenden støbes og kanterne slibes 6 Trin

Til små støbeopgaver er det praktisk at bruge færdigblandet beton. Du skal kun tilsætte vand og røre op.

Her bruger vi en pose med 25 kilo til en vandrende. Vi blander ad to gange. Første portion lægges i støbeformen, før armeringsnet, rør og kugle lægges i.

Når anden portion er fyldt i, skal rør og kugle spændes fast, mens betonen hærder. Dæk betonen med plast, mens den hærder, så den ikke tørrer ud.

1

Hæld vand i betonen, og rør rundt med et piskeris på boremaskinen. Blandingen må gerne være lidt tyk - for meget vand svækker betonen. Til første portion bruger vi halvdelen af posen.

Pres betonen ned, og vibrer betonen, så luftbobler forsvinder.

2

Læg armeringsnettet på plads. Tjek, at det ligger mindst 3 cm fra kant hele vejen rundt.

TIPS: Brug en 3 cm tyk afstandsklods. Så er det nemt at kontrollere afstanden til kant.

3

Fyld resten af betonen i formen, så formen fyldes næsten op til kanten. Pres eller vibrer luftbobler ud af betonen. Læg rør og kugle ned, og pres, indtil jernet støder på støbeformens kant.

4

Fjern overskydende beton, inden røret spændes fast til støbeformen med to båndspænder eller -tvinger. Brug et båndspænde i hver ende af røret. Læg plast over, så betonen ikke tørrer for hurtigt.

Hold øje med, at kugle og rør forbliver samlet.

5

Efter et døgn eller to fjernes det dækkende lag plast, rør og kugle, inden støbeformen skilles ad. Slib kanterne let, så de er runde. Det styrker kanterne.

6

Vandrenden lægges på plads, og udskuddet (den nederste del på nedløbsrøret) drejes, så regnvandet lander på vandrenden - også ved kraftig nedbør.

Renden er gennemhærdet efter 3-4 uger. Indtil da bør du ikke træde på den.

Materialer

• 45 x 70 mm høvlet fyr
• 22 mm støbekrydsfiner
• 4 x 55 mm skruer
• Malertape
• Armeringsjern eller -net
• Grundingsolie (evt. madolie)
• Betonmiks/færdigbeton

Desuden:
• 75 mm nedløbsrør i plast
• Lampekugle (lampeglas)
• Tape

Specialværktøj

• Båndspænder/båndtvinger

Tidsforbrug

Én arbejdsdag - fordelt på to dage på grund af tørretid

Pris

Cirka 150 kroner for en vand rende i vores mål

Sværhedsgrad

Selve støbearbejdet er let. En støbeform i denne størrelse er heller ikke svær at bygge. Det eneste, der kan drille lidt, er samlingen af rør og kugle.

Tegning

Vandrendens mål

Renden støbes, så den overalt er 7 cm tyk, og her laver vi den en meter lang. Har du brug for at få vandet ledt længere væk fra huset, kan du støbe en længere rende, men støb, så hvert stykke kun er cirka en meter langt.

Vandrendens mål

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Mæt støbeformen med olie

TIPS: Beton uden lufthuller

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Haven