4 bordplader til dit udekøkken

Der er flere materialer at vælge imellem, når det gælder bordplade til udekøkkenet, og valget afhænger af flere faktorer, fx krav til vedligeholdelse og robusthed overfor varme.

4 bordplader til dit udekøkken

Bordpladen er køkkenets vigtigste valg.

I denne artikel klæder vi dig på til at træffe et af de valg, der er vigtigst for dit nye udekøkken, nemlig valget af bordplade.

Vi vurderer, hvor lette eller svære de er at vedligeholde og rengøre. Og vi forholder os også til prisniveau og sårbarhed overfor syre, varme og vand.

Når du har læst denne artikel, har du måske allerede fundet den bordplade, som du kan bruge. Hvis ikke er du bedre klædt på til at undersøge andre typer bordplader ved stille de samme spørgsmål.

Der findes mange forskellige typer bordplader, som hver især har forskellige fordele og ulemper.

I denne artikel kigger vi på fire velegnede typer; træ, komposit, beton og stål:

1. Træ

Det nemmeste materiale at lave borde af er træ. Det kan også være som det suverænt billigste materiale, hvis du er tilfreds med et bræddelag. Vælger du en egentlig bordplade i korte eller lange stave, så er prisen højere, men materialet er stadig let at arbejde med, og derfor kan du let tilpasse både nye og brugte bordplader til dit køkkendesign.

Borde i træ kræver dog en del vedligehold, særligt hvis køkkenbordet ikke står overdækket, og desværre er mange træbeskyttelsesmidler ikke anbefalet til kontakt med fødevarer. Det gælder også for trykimprægneret træ.

Fordele

  • En meget billig løsning, hvis du bruger brædder.
  • Let at tilskære og montere.
  • Skånsomt over for knive og andet køkkenværktøj.
  • Træ indeholder bakteriehæmmende kemikalier, der bidrager til god køkkenhygiejne.
  • Giver en varm stoflighed til køkkenet.
  • Kan let slibes lækker igen.

Ulemper

  • Kræver løbende vedligehold.
  • Varmefølsomt.
  • Tåler ikke vand.
  • En dyr løsning, hvis du ønsker lange stave eller eksotisk hårdttræ.
  • Er sårbart over for farve fra fx rødbeder.

Pris:

Ca. 100-5.000 kr./m².

2. Komposit

Kompositsten består af mere end 90 procent natursten blandet med tilslag af fx glas eller sten og bindemiddel.

Resultatet er et holdbart, pænt og billigere alternativ til fx solid granit eller marmor. Komposit kræver relativt lidt vedligehold og kan tåle vind og vejr bedre end eksempelvis træ, men kan ligesom natursten som marmor være sårbart over for syre. Hvis du køber en kompositplade, kan den med fordel bestilles med indbygget vask og udskæringer til grill og kogeplade m.m.

Komposit er nemlig ligesom sten besværligt at skære i, og køber du brugt, så skal resten af køkkenet nok designes omkring bordpladen.

Fordele

  • Let at vedligeholde med opvredet mikrofiberklud.
  • Billigere end natursten.
  • Tåler vand.
  • Eksklusivt udseende.
  • En glat overflade, der er velegnet til kontakt med fødevarer, herunder arbejde med fx brøddej.

Ulemper

  • Ikke 100 pct. syrefast.
  • Relativt dyrt.
  • Svært at skære i.
  • Sårbar over for høj varme.
  • Kompositplader er tunge.
  • Kan skade knive ved kontakt.

Pris:

Ca. 4.500 kr./m².

3. Beton og flydespartel

Bordplader af beton og cementbaseret flydespartel hører til blandt de billige alternativer, og så kan du lave dem selv.

Betonbordplader er lette at vedligeholde. De kan dog suge vand, men hvis de behandles med en vandtæt membran, så kan de sagtens stå ude og er lette at rengøre. Ligesom sten- og kompositbordplader er beton sårbar over for syre, som sætter tydelige mærker i overfladen.

Betonborde udmærker sig ved at tåle relativt høj varme og kan fungere som fx afsætningsplads ved siden af en grill eller som underlag for et gasblus.

Fordele

  • Meget stærkt.
  • Billigt at arbejde med.
  • Kan støbes på stedet.
  • Tåler høj varme.
  • Kan slibes.
  • Kan indfarves.

Ulemper

  • Tungt.
  • Sårbar over for syre.
  • Suger fugt og er uhygiejnisk, hvis det ikke får en vandtæt membran.
  • Kan skade knive ved kontakt.
  • Er sårbar over for farve fra fx rødbede.

Pris:

Ca. 200-1.100 kr./m².

4. Rustfrit stål

En stålbordplade er praktisk, næsten vedligeholdelsesfri og nærmest uopslidelig. Der kan dog komme lidt ridser i overfladen over tid. Stålbordplader er enormt hygiejniske og hverken følsomme over for syre eller vand. Det er derfor, de er så udbredte i industrikøkkener.

Stålbordplader findes i massive versioner og noget oftere i form af træplader pakket ind i stålplade. Begge typer er meget varmeresistente og kan laves med indbygget håndvask.

Overfladen egner sig godt til opgaver, hvor fødevarer er i direkte kontakt med bordpladen, fx pizzabagning.

Fordele

  • Meget hygiejnisk bordplade, som er let at rengøre.
  • Tåler varme.
  • Tåler syre.
  • Er ikke sårbar over for farve fra fx rødbeder.
  • Kræver meget lidt vedligehold.
  • Nogenlunde billigt, hvis du vælger en træplade beklædt med stål.
  • Svær at slide op.

Ulemper

  • Dyrt, hvis du vælger en massiv stålplade.
  • Svær at skære i, hvis du køber en brugt bordplade.
  • Bliver hurtigt synligt ridset.

Pris:

Ca. 3.000 kr./m².

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Udekøkken