Byg et simpelt udekøkken

Der er mange måder at bygge udekøkkener på. Her er et eksempel på en billig og effektiv løsning, bygget af materialer, som var tilovers fra tidligere projekter, og lidt nyt fra byggemarkedet, tilsat nogle flotte overfladebehandlinger, der får det hele til at spille.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
3.000 kroner
Byg et simpelt udekøkken

Du kan sagtens bygge et udekøkken af materialer, du allerede har eller køber billigt.

Intro

Det behøver hverken være dyrt eller besværligt at bygge et udekøkken. I denne artikel giver vi dig inspiration til, hvordan du kan bygge et funktionelt og billigt køkken, der tager udgangspunkt i en gril, du allerede har og et dogme om, at bruge den plads, der er til rådighed.

Vi bygger i træ, fibercement og beton, så køkkenet bliver holdbart og ikke kræver meget vedligehold.

Vi viser dig en simpel måde at bygge et skelet i træ, som beklædes med fibercementplader, der både skærmer og afstiver køkkenets to planer, og så kan du se, hvordan du kombinerer planker og beton i en bordplade.

Vejledning

01
Sådan er køkkenet bygget op 6 Trin

Køkkenet her er bygget med tre mål for øje. Det skulle være pænt, funktionelt og så vidt muligt billigt og bygget af overskudsmaterialer.

Køkkenet består af et skelet, der er bygget i skillerumslægter, stolper og OSB-plade. Køkkenet er skærmet af med fibercementplader, som er pudset op med indfarvet cementpuds.

Bordpladen er lavet oven på en OSB-plade og består af egetræsplanker og beton.

Bordpladen er behandlet med linolie. Resten af træværket har fået tjære.

1

Skelettet består af 90 x 90 mm stolper og 45 x 90 mm reglar. Konstruktionen holdes oppe af ti lodrette stolper, der er fastgjort til terrassen. Imellem dem står ni rammer, der skal bruges som underlag for bordpladen og vindskærmene. Afstanden mellem rammerne er lavet, så det passer med størrelsen på familiens grill.

2

Skelettet er pakket ind i fibercement, som skærmer køkkenet af udefra. Fibercementpladerne er monteret direkte på træskelettet med skruer, der egner sig til fibercement.

3

Der er lagt OSB-plade på oversiden af de vandrette lægtestykker, så køkkenet opdeles i to lag. Desuden er træværket blevet behandlet med tjære.

4

For at lave et spændende køkkenbord er der monteret ulige egetræsplanker på øverste OSB-lag. Plankerne er behandlet med linolie.

5

Gabene mellem plankerne er efterfyldt med finkornet beton, der er glittet, så det ligger perfekt i niveau med egetræet.

6

Grillen er sat på plads. Køkkenet er bygget, så det passer til den grill, der allerede stod på terrassen. Og vindskærmen er netop så høj, at grillen ikke ses bagfra. Vindskærmen i fibercement er desuden blevet pudset op med indfarvet cementpuds, som både giver tekstur og varme på begge sider af køkkenet.

Materialer

 • 90 x 90 mm trykimp. stolper, ca. 12 m
 • 45 x 95 mm reglar til rammer, ca. 30 m
 • 18 mm OSB-plade (120 x 244 cm), ca. halvanden plade
 • 230/310 mm egetræsplade, ca. 3 x 4 m
 • Fibercementskruer
 • Indfarvet cementpuds
 • Trætjære
 • Linolie
 • Finkornet beton, fx Skalflex-støbebeton 0-4 mm.

Tidsforbrug

2-3 dage.

Pris

Ca. 2.500-3.000 kr.

Sværhedsgrad

Projektet er let at lave, hvis du kan finde ud af at bore og save i fibercement.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Udekøkken