Udekøkken i træ med indbygget vask

Dette udekøkken har indbygget vask, masser af opbevaringsplads og er bygget helt i træ. Det gør det let at rette til på de længdemål, der passer til dine ønsker og behov.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
1.500 kroner

Vejledning

01
Rammer og ben 5 Trin

Udekøkkenet består af to rammer: en, der skal bruges som bordplade, og en forneden, der kan bruges som hylde til opbevaring. Rammerne monteres til fire ben, hvoraf de to bageste er lange, så der kan sættes en bagklædning op og fastgøres en hylde foroven.

Det er lettest at save træet ud med en kap/geringssav, men har du ikke sådan en, kan du også bruge en fukssvans.

Når du saver træet ud, er det smart at tage lidt ad gangen - da det giver et bedre overblik. Start fra en ende af med rammedelene først, så du kan samle delene, efterhånden som du saver dem ud.

1

Sav delene til med en kap/ geringssav. Det er en god idé at save delene op, efterhånden som du bygger. Så er det nemmere at bevare overblikket. Hvis du vil i gang med at bygge med det samme, så begynd med rammedelene.

2

Mærk af til skruehullerne på de forreste rammestykker. Afsæt mål 2,2 cm fra enderne og 2,5 cm fra langsiderne, og bor for med et 6 mm bor. Forsænk hullerne med et forsænkerbor.

3

Skru rammerne sammen, en ad gangen. Lad de lange dele (A) ligge uden på de korte (B). Delene skrues sammen med træskruer 6 x 80 mm. Tjek diagonalmålet, når rammerne er samlet, så du er sikker på, at rammerne er i vinkel.

4

Sæt nu den nederste ramme fast på benene (D) og (E). Fæstn den tilfældigt med et par tvinger, og finjuster så. Her placeres overkanten på rammen 30 cm fra underkanten af benene. Skru rammen fast til benene med 6 x 80 mm skruer.

5

Skru øverste ramme fast til benene (D) og (E). Den forreste kant på rammen skal placeres glat med forbenenes (D) overkant. Bor for, forsænk hullerne, og skru fast. Kontroller højde- og diagonalmål en sidste gang.

Den øverste ramme placeres i 90 cm’s højde, fra overkanten af rammen E til underkanten af benene.

02
Bordplade 4 Trin

Når rammerne er gjort fast til benene, skal der monteres en støttereglar på indersiden af benene, som du kan skrue brædderne fast i, når du laver bordpladen. Først laves en ramme på bordpladen af brædder, der skæres på 45 grader i hjørnerne, så samlingerne bliver flotte.

Inden for denne ramme fordeles fem brædder med lige stor luft imellem og skrues fast. For at få lige stor afstand mellem brædderne måler du, hvor stort det totale mellemrum er. Det deles med antallet af mellemrum, her 6. Afstanden mellem brædderne må gerne være ret stor, ca. 1 cm, så vandet kan løbe væk. Sæt også brædder fast til nederste hylde.

1

Sav brædderne (F) og (G) til, der skal skrues fast oven på den øverste ramme. De skæres på 45 grader i enderne. Begynd med de lange brædder (F), og sæt dem fast til rammen med en tvinge. Sav så de korte brædder (G) til, og skru alle dele fast.

2

Monter en støttereglar (C) på indersiden af benene (D) og (E), så der er noget at skrue de brædder, der skal udgøre bordpladen, fast til. Den skrues fast med en 6 x 80 mm skrue i hver ende.

3

Sæt brædder (K), (L) og (M) fast på den nederste ramme, så den kan bruges som hylde. Brædderne saves til på længden og skrues fast med samme afstand imellem hvert bræt.

På ydersiden af benene monteres et par korte stykker, ellers ser det ud, som om der mangler noget.

4

Udekøkkenet begynder at tage form med bordplade og ben, men der mangler stadig en hylde og en vask, så det til sidst bliver et køkken og ikke et arbejdsbord.

03
Hylder 3 Trin

1

Skru en hyldeknægt fast på de bageste ben (E), så den sidder glat med overkanten af benet. Brug rustfri skruer, som ikke skrues for dybt ind i de forborede huller med forsænkning.

2

Monter to brædder (N) oven på hyldeknægtene. Her har vi valgt 22 x 120 mm brædder. Disse brædder skrues også fast med rustfri skruer.

3

Monter små runde hylder (R) på bagsiden af brædderne (P). De saves ud af 22 x 145 mm brædder og skrues fast mellem brædderne (P) og (Q) på bagklædningen, efterhånden som de sættes fast, med rustfri skruer.

04
Vask 5 Trin

Nu skal der saves ud til vasken. Det er vigtigt, at du får streget korrekt op, så du ikke saver forkert.

Her er vasken placeret i den ene ende af bordpladen. Det betyder, at der kommer nogle korte brædder i den ene ende af bordpladen, der understøttes med et tværgående bræt, der fastgøres på undersiden af bordpladen. Til slut gøres pladen fast med vinkelbeslag rundt i kanten. Beslagene skrues fast nedefra til rammen.

Inden vask og blandingsbatteri monteres i pladen, skal køkkenet her males. Husk, det er nemmere at male træet, inden du bygger.

1

Mål op, hvor vasken skal placeres. Vend den på hovedet, og tegn en streg rundt om hele formen.

2

Tegn en ny streg 1 cm inden for den anden streg. Det er den inderste streg, du skal save efter.

3

Sav nu ud til vasken med en stiksav efter den inderste streg. Det gør ikke så meget, hvis træet splintrer lidt - det ses ikke, når vasken er monteret. Kontroller, at vasken passer i hullet, og juster evt.

4

Sæt nu vasken i bordpladen. Normalt sættes en tætningsliste under vaskens kant, så der ikke kan trænge vand ind mellem vask og bordplade, men det spiller en mindre rolle, når køkkenet står udenfor, så her sættes vasken i uden.

5

Monter et bræt under bordpladen på begge sider af hullet til vasken. Efter du har savet, er der kommet nogle korte stykker i bordpladen, som har brug for at blive understøttet. Bor for, inden du skruer dem fast, for en sikkerheds skyld.

Brættet understøtter brædderne til bordpladen og hindrer samtidig de korte stykker i at vride sig.

Materialer

45 x 95 mm reglar:
• 4 rammedele (A) a 200 cm
• 4 rammedele (B) a 51 cm
• 4 støttedele (C) a 51 cm
• 2 ben (D) a 90 cm
• 2 ben (E) a 150 cm

28 x 70 mm brædder:
• 2 yderbrædder (F), til bordet a 205 cm
• 2 yderbrædder (G) til bordet, a 65 cm
• 4 brædder (H) til bordet, a 189 cm
• 1 bræt (J) til bordet, a 180 cm
• 5 brædder (K) til hylde, a 205 cm
• 2 brædder (L) til hylde, a 180 cm
• 2 brædder (M) til hylde, a 7 cm

Desuden:
• 2 brædder (N), 22 x 120 mm, a 205 cm
• 3 brædder (P), 22 x 120 mm, a 192 cm
• 4 brædder (Q), 22 x 145 mm, a 192 cm
• 2 hyldeknægte (her fra IKEA)
• 2 brædder til understøtning af vask
• Evt. små hylder (R), savet ud af 22 x 145 mm
• Skruer, 6 x 80 mm og 4,2 x 45 mm

Specialværktøj
• Dybdestop til boremaskine

Tidsforbrug

Cirka 2-3 dage inkl. tørretider

Pris

Cirka 1500 kroner

Sværhedsgrad

Arbejdet er ikke svært, men det tager tid at save delene ud og samle dem. Du sparer tid, hvis du maler delene, inden de samles. Her males først bagefter for at få bedre billeder af arbejdsprocessen.

Tegning

Konstruktion

Udekøkkenet her er bygget af træ i standarddimensioner. Det består af to rammer, der fastgøres til fire ben, hvoraf de bageste er lange, så der kan monteres en hylde ovenpå samt en bagklædning. På rammerne lægges brædder, så de kan bruges som bordplade og opbevaringsplads.

Konstruktion

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Udekøkken