Udekøkken med tag og indbygget vask

Her er udekøkkenet, der rummer det hele: Tag over hovedet, vask med afløb, bordplade med plads til kogeplade og masser af plads til alt madlavningsgrejet.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
2.400 kroner

Intro

Kan du lide at grille, vil du nyde at få et udekøkken. Her kan du skylle, snitte, krydre, oliere og braisere alt det, du spiser sammen med de grillede bøffer.

Køkkenet her har alt det, du skal bruge for at tilberede et måltid. Der er rindende vand. Der er vask og afløb. Der er to kogeplader. Og der er hylder til både gryder, potter og pander samt til friske krydderier og madolie.

Udekøkkenet er bygget af hvidmalet fyrretræ med gyldent træ som kontrast.

To hylder over bordet. Her er der plads til olie, krydderier, skåle og kopper.

På de to elektriske kogeplader kan du svitse og blanchere grønsagerne.

Med rindende koldt vand, vask og afløb kan du skylle grønsagerne.

På hylden under bordet har gryder, potter og pander deres naturlige plads.

På de fire espalierrammer kan der hænge kroge til lidt af hvert.

Under hylden er der en presenning, der kan rulles ud, når køkkenet ikke er i brug.

Vejledning

01
Espalierrammerne 9 Trin

1

De fire rammer til espalier er ens. Start med at afkorte de skrå lister efter målene på tegningen. De saves med snit på 45 grader. Bruger du kap/geringssav, er det nemt og hurtigt. Har du ikke en kap/ geringssav, bruges skærekasse og sav.

2

Rammerne samles med 5 x 60 mm skruer. Læg dem ud på en plade med vinkelrette hjørner. Spænd dem fast med en tvinge over samlingen, mens skruerne skrues i. Husk at bore for ved alle skruesamlinger på espaliererne.

3

Læg først de fire lister (O), der går ud fra rammens hjørner - bemærk, at listerne er spidse i den ene ende (45 grader på begge sider). Søm dem fast til hinanden med 1,6 x 35 mm dykkere. Læg listerne på et plant og stabilt underlag.

4

Fikser rammerne med tvinger, mens du skruer listerne (O) fast med 4 x 40 mm skruer gennem rammen ind i listeenderne.

5

Fortsæt med at lægge de underste lister ud mod hjørnerne på plads. Søm dem fast til listerne (O). Læg derefter de to lister (N) på plads, og søm dem på. Søm de øverste lister oven på det nederste lag. Placeringen giver sig selv.

6

Skru alle de skrå lister fast til rammerne. I siderne bruges 4 x 40 mm skruer, mens der benyttes 5 x 60 mm skruer i top og bund.

7

Læg ramme og stolper (A og B) løst op, og mærk af til skråsnit (taghældning) ved hjælp af sternbrættet (G).

Vigtigt! Sav enderne skråt af, men vent med at montere sternbrættet (G), til stolper og ramme er skruet sammen.

8

Espalierrammerne skal monteres 19 cm oppe fra enderne af stolperne (A og B). Spænd alle delene sammen med tvinger, og skru stolperne sammen med rammerne med 5 x 60 mm skruer.

9

Den bageste væg samles af tre stolper (C) og to rammer. Spænd alt sammen med tvinger, og monter det med 5 x 60 mm skruer. Også her placeres rammerne 19 cm oppe på stolperne, så de flugter med rammerne på siderne.

02
Køkkenet stilles op 9 Trin

1

Spænd den ene side sammen med bagsiden med to tvinger. Skru side og bagside sammen med 5 x 90 mm skruer. Sæt derefter den anden side på plads, spænd fast, og skru dem sammen.

2

Skru rammen til underbordet sammen af brædderne (F og J) med 5 x 60 mm skruer. Søm brædderne (K) ovenpå med 1,6 x 35 mm dykkere. Brug en liste som afstandsklods mellem brædderne.

3

Mål ud, hvor afløbsrøret skal gå gennem underbordet, og sav ud. Har du ikke en hulsav med den rette diameter, kan du bruge en stiksav.

4

Nu skal underbordet monteres på sider og bagvæg. Skær fire bræddestykker, der passer med afstanden fra fliserne og hylde, og brug dem til at holde hylden, mens den skrues fast med 4 x 40 mm skruer.

5

Skru de to sternbrætter (E) på yderstolperne. Fikser dem med tvinger, før du skruer dem fast med 5 x 60 mm skruer.

6

Midterstiveren (D) monteres. Spænd et lidt længere bræt oven på midterstiveren, så den kan bære sig selv, mens den skrues på med 5 x 60 mm skruer forrest og 5 x 100 mm skruer bagest.

7

Sargen til bordpladen monteres. Skru først det bageste bræt (F) på bagrammen. Derefter skrues de to brædder (H) på siderne, og det forreste bræt (F) skrues fast til sidebrædderne (H). Brug 5 x 60 mm skruer til alle samlingerne.

8

Tagbrædderne (Y) grundes med transparent træbeskyttelse, inden de sømmes på. Det er vigtigt at behandle brædderne på begge sider, ellers vil de slå sig. Søm tagbrædderne på med 2,5 x 55 mm galvaniserede dykkere.

9

Når midterstiveren (D) er på plads, er rammen om udekøkkenet på plads. Midterstiveren understøtter taget og sikrer, at hvert bræt i taget kan fastgøres med i alt seks skruer eller søm - to i hver samling.

03
Køkkenbordet 6 Trin

1

Mål ud til vaskens placering, og sav hullet ud med en stiksav. Bag ved vasken - ud for midten - bores et hul, der passer til vandhanen.

2

Vend bordpladen, og sæt vasken i. Skru vandhanen fast, og skru en Gardena hanekobling på tilløbet.

3

Monter møbelrigler på bordpladens sarg (lille foto). Vend bordpladen igen, og læg den på plads. Skru møbelriglerne fast til bordpladen.

4

Før haveslangen ind gennem espalieret og op til bordpladen. Sæt en Gardena-kobling på haveslangen, og så er der vand i hanen.

5

Til afløbet monteres et stykke cykelslange, så afløbsrøret bliver fleksibelt. Sæt rør og slange sammen, og før afløbet gennem hullet i underbordet.

6

Skru afløbsrøret fast til afløbet på køkkenvasken. Så har du både vand og afløb i udekøkkenet.

04
Afdækning 7 Trin

1

Skær et stykke presenning til i udekøkkenets bredde (lidt længere end det endelige mål). Smør lim på en af listerne (T). Sæt presenningen på med hæfteklammer. Smør lim på, og skru den anden liste på med 3,5 x 16 mm skruer.

2

Mål, hvor lang presenningen skal være. Skær den til, og sæt den i klemme mellem de to halvrunde lister (U). Lim og skru listerne sammen omkring presenningen.

3

Bor 4 mm huller til de elastiske liner. Bind en løkke på hver, træk dem igennem hullerne, og slå et par knuder. Brænd enderne af linerne med en lighter, så smelter trådene sammen.

4

Monter overtrækket på bagvæggen med 4 x 35 mm skruer gennem listerne (T). Skru derpå nederste hylde (X) fast med 5 x 60 mm skruer, og skru afdækningslisten (S) fast på undersiden af hylden - 5 cm fra hyldens forkant.

5

Den øverste hylde (X) monteres. med 5 x 60 mm skruer. Lad den hvile på to bræddestykker, der støtter på nederste hylde (X), mens du skruer.

6

Rul overtrækket ud, og mål, hvor de tre kroge (holdere til de elastiske liner) skal skrues i. Overtrækket skal være spændt godt ud, inden du sætter krogene i. Monter nylonvridere i hver ende til at holde presenningen fast.

7

Køkkenet er klart. Alt er på plads. Nu mangler vi kun gæsterne. Kombinationen af hvidmalede espalierer og stolper og gyldent træ gør udekøkkenet let og indbydende.

Materialer

45 x 95 mm reglar:
• 2 stolper (A) a 200 cm
• 2 stolper (B) a 182 cm
• 3 stolper (C) a 180 cm
• 1 tværstiver (D), 98,2 cm

24 x 95 mm brædder:
• 2 sternbrædder (E) a 201,9 cm
• 4 understøtninger (F) a 188,1 cm
• 2 sternbrædder til gavl (G) a 102,8 cm
• 2 understøtninger (H) a 54 cm
• 2 understøtninger (J) a 45,2 cm

19 x 95 mm brædder:
• 18 brædder til underbord (K) a 50 cm

45 x 45 mm lister:
• 8 rammedele (L) a 79,8 cm

19 x 45 mm lister:
• 8 rammedele (M) a 142 cm
• 16 skrå lister (N) a 111,9 cm
• 16 skrå lister (O) a 109,6 cm
• 16 skrå lister (P) a 85 cm
• 16 skrå lister (Q) a 58,1 cm
• 16 skrå lister (R) a 31,3 cm
• 1 afdækningsliste (S), 188,1 cm

8 x 27 mm lister:
• 2 lister til overtræk (T) a 188,1 cm
12 x 28 mm halvrunde lister:
• 2 lister til overtræk (U) a 188,1 cm

28 mm massiv stavlimet træplade, 62 cm bred:
• 1 bordplade (V), 188,1 cm

21 x 145 mm terrassebrædder:
• 2 hylder (X) a 188,1 cm

21 x 120 mm lærketræ (klinkebeklædningsbrædder):
• 10 tagbrædder (Y) a 210 cm

Letvægtspresenning:
• 1 overtræk (Z),
cirka 100 x 188,1 cm

Desuden:
• 1 etgrebsvandhane
• 1 rustfri stålvask, cirka 40 x 45 cm
• 1 lige 38 mm afl øbsrør
• Cirka 20 cm cykelslange
• 1 Gardena hanekobling
• 1 Gardena slangekobling, haveslange og afl øbsslange
• Climate-skruer: 3,5 x 16 mm, 4 x 35 mm, 4 x 40 mm, 4 x 50 mm, 5 x 60 mm, 5 x 90 mm og 5 x 100 mm
• Galvaniserede dykkere: 2,5 x 55 mm og 1,6 x 35 mm
• 2 nylonvridere
• Møbelrigler
• Cirka 1 meter elastisk line
• Tre kroge til fastgøring af overtræk
• Trælim
• Grundingsolie
• Heldækkende træbeskyttelse

Specialværktøj

• Overfræser – hvis du vil aff ase kanten på bordpladen
• Kraftigt sneglebor – når du skal bore hul til vandhane
• Kap/geringssav – til at afkorte lister til espaliererne

Tidsforbrug

2-3 dage

Pris

Cirka 2400 kroner

Sværhedsgrad

Projektet kræver præcision - både når du saver ud til espaliererne, og når du borer for og skruer.

Tegning

Udekøkkenet er bygget op om fire espalierrammer. Alt fyrretræ males hvidt, hvorimod taget af lærk (Y) får en gang træbeskyttelse. Bordpladen (V) af nyatoh kan stå ubehandlet, hvis den dækkes med en presenning (Z), når udekøkkenet ikke er i brug. Den skærmer af for sol og regn. På den lille detaljetegning kan du se, hvordan presenningen er placeret, når den er rullet sammen.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Udekøkken