Lille udekøkken med masser af plads

Du kan meget nemt selv bygge dette lille udekøkken. Når det er slået sammen, fylder det kun 61 x 61 cm. Alligevel er der masser af plads, når du slår bordpladerne ud. Så er har du køkkenvask, rindende vand og hyldeplads til dit køkkengrej.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
2.000 kroner
Lille udekøkken med masser af plads

Det lille udekøkken indeholder både vask, rindende vand, bordplads og hylder til opbevaring.

Intro

Et lille udekøkken med bordplader og en vask er et godt supplement til grillen på terrassen. Så kan al mad laves ude, og du sparer mange ture ind og ud af køkkenet.

Udekøkkenet her er ikke kun praktisk – det er også nemt og billigt at bygge.

Når køkkenet ikke er i brug, kan sidestykkerne nemt hægtes af og fungere som front, der lukker helt af.

Vejledning

01
Byg stellet 6 Trin

Køkkenets stel består af to siderammer, der kobles sammen med en frontplade (C) og en bagbeklædning af brædder (H). Oven på denne simple konstruktion kan der så bygges bordplader mv. Husk at sætte tid af til maling undervejs.

1

Sådan bygges siderammerne op: To ben (F) og tre tværstivere (G) samles som vist. Hver tværstiver skrues fast igennem benene med to 5 x 80 mm skruer i hver side.

2

Sådan borer du for til skruerne: Spænd de fire ben (F) sammen, og streg op på dem. Bor to huller i hver samling med et 5 mm bor. Streg op til beklædningsbrædderne og tværstivernes placering.

3

Søm brædderne (H) på rammerne. Smør lim på, og søm med 1,8 x 40 mm dykkere. Skru først et hjælpebræt på siden af rammen, og lad det stikke lidt op over kanten, så brædderne (H) kan stødes imod.

4

Så er begge siderammer færdige. Det er oplagt at male rammerne samt alle de brædder (H), der skal bruges til beklædning og til hylder.

5

Skru frontpladen (C) fast. Hold den på plads med en tvinge, og skru den på med 5 x 60 mm skruer igennem benene (F).

6

Sæt bagbeklædningsbrædderne (H) på. Giv dem en stribe lim i hver side, og stift dem fast med 1,8 x 40 mm dykkere.

02
Bordplader og hylder 11 Trin

Nu kan køkkenets detaljer tilføjes. Her skal du være særligt opmærksom på de to sidestykker (B), der forlænger bordpladen. De skal kunne hægtes af og på. Når de sidder på som forlængere af bordpladen, er de hægtet på et hægtebeslag ved hjælp af en skrue. En lille støtteklods (E) sørger for, at de sidder i vater på trods af skruerne.

Når køkkenet klappes sammen, fungerer de to sidestykker (B) som frontplader, der lukker af for hylden. Sidestykkerne hænger helt enkelt på franske skruer, der er skruet halvt i.

1

Søm brædderne (H) til de to hylder fast med 1,8 x 40 mm dykkere ned i tværstiverne (G).

2

Bor for til skruer i de øverste siderammelister (G). Bor med et 5 mm bor, og sæt så 5 x 60 mm skruer igennem rammerne nedefra og op i bordpladen (A).

3

Læg de to sidestykker (B) op på køkkenets front (køkkenet er lagt ned). Bor et 16 mm hul midt i hver side af pladerne som vist. Mærk op til franske skruer gennem hullerne og ned i benene (F).

4

Skru en 8 mm fransk skrue i der, hvor du har markeret hullerne. Skruerne skal stikke 3,5-4 cm ud, så sidestykkerne kan hænges ind over skruerne, når køkkenet er pakket sammen.

5

Skru støtterne (D) på sidestykkerne. Støtterne skal sidde på stykkernes (B) undersider, én i hver side. Der skal være 9 cm mellem støtten og sidestykkets side, mens den skal flugte med stykkets bagkant.

6

Skru hægtebeslag fast i bordpladen, to på hver side af møblet. Deres centrum skal sidde 12,3 cm inde fra bordpladens kanter.

7

Lim støtteklodsen (E) på støtten (D) som vist. Hold dem fast med malertape, indtil limen tørrer. Skru en 4 x 50 mm skrue næsten helt ind i støtten som vist, så den kan hænge på hægtebeslaget.

8

Tegn vaskens omrids op på bordpladen. Husk, at du IKKE skal skære i denne streg - så falder vasken igennem hullet.

9

Tegn en ny streg. Vaskekantens bredde er hos os 2,5 cm. Det måler vi ind fra den første streg. Vi skruer en liste fast i cirklens centrum, laver et hul ud for det nye mål, tegner en cirkel med “passeren” og saver ud.

10

Bor hul til vandhanen. Borets diameter skal være en smule større end diameteren på røret, der skal igennem bordpladen.

11

Montér vandhanen. Denne model skrues fast med en møtrik nedefra. Hanen kobles til en haveslange med de fornødne koblinger, så vandet er nemt at til- og afkoble.

Materialer

26 mm stavlimet træplade

 • 1 bordplade (A) a 61 x 61 cm
 • 2 sidestykker (B) a 30 x 61 cm
 • 1 front (C) a 19 x 61 cm
 • 4 støtter (D) a 1,5 x 9,5 x 20 cm
 • 4 små støtteklodser (E)

45 x 45 mm skillerumslægter

 • 4 ben (F) a 90 cm
 • 6 tværstivere (G) a 46 cm

20 x 95 mm hegnsbrædder

 • 34 beklædninger og hyldebrædder (H) a 57 cm

Desuden:

 • 4 x 50 mm, 5 x 60 mm og 5 x 80 mm skruer
 • 1,8 x 40 mm galv. dykkere
 • 4 M8 x 70 mm franske skruer
 • 4 hægtebeslag
 • Rund køkkenvask
 • Etgrebsvandhane
 • Afløbsslange
 • Haveslange med koblinger
 • Heldækkende træbeskyttelse

Tidsforbrug

En dag plus tørretid.

Pris

2.000 kr.

Sværhedsgrad

Et oplagt begynderprojekt. Følg trinnene nøje, så er det ikke svært.

Tegning

Video

Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Rigtig længde på søm og skruer

Montering af køkkenvask

Grundig opmåling er opskriften på succes

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Udekøkken