Udekøkken - lige til at klappe sammen

Dette udekøkken er bygget af simple trærammer, der er hængslet sammen. Så kan du nemt og hurtigt at klappe det sammen, når det skal på vinterpause. Se, hvordan det bygges.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
600 kroner

Intro

REDAKTIONEN ANBEFALER: Udekøkken

Du kan nemt få plads til dette udekøkken, når det ikke er i brug, da det kan klappes sammen, så det kun fylder ganske lidt. Bordets stel er lavet som tre rammer, der er sat sammen med hængsler, så siderne kan klappes ind og ud.

Bordets totale højde på 120 cm gør, at der er plads til at hængsle tre plader på bagrammen, så der foruden bordpladen bliver en hylde over og en hylde under bordpladen. Der er ikke meget “mekanik” i bordet - kun hængsler, der er nemme at skrue på. Bordplade og hylder holdes oppe med bræddebolte og vingemøtrikker, der er hurtige og nemme at skrue i og af, når bordet skal foldes ud eller pakkes væk.

Udekøkkenet kan naturligvis males, men det kan også stå i naturtræ kun behandlet med en gang træolie.

Sådan slås bordet op

Bordet klappes op ved at folde siderne ud først.

Derefter slås bordpladen og de to hylder op.

Bordplade og hylder spændes fast med vingemøtrikker.

Vejledning

01
Rammerne samles 3 Trin

1

Start med at strege op, hvor de tværgående lister (H) skal samles med de lodrette (G), når du har savet dem til. På samme måde måler du op på listen L, hvor listen K skal placeres.

Mål ud på en af de lodrette lister, og vinkl over på de andre, så du ved, hvor du skal bore.

2

Bor to skruehuller i listerne (G) i hver samling - først med et 10 mm bor ca. halvt ned i træet. Derefter med et 5 mm bor, der passer til skruen. Du skal bore ud på samme måde til samlingerne på listerne L.

3

Saml siderammer og bagrammen. Spænd delene sammen over et hjørne af en vinkelret plade, mens rammerne samles, så du er sikker på, at de bliver vinkelrette.

02
Krydsene laves 5 Trin

I både bag- og siderammer laves kryds, som dels stiver rammerne af, dels ser flotte ud. Krydsene laves ved at save og stemme ud med stemmejern til en bladsamling der, hvor listerne krydser hinanden, så listerne kommer i niveau med hinanden, når de samles.

Rammer og kryds samles med skruer. Når skruerne er skruet i, proppes hullerne ud med 10 mm dyvler, der skæres af og slibes helt plane med træet. Det er en nem måde at lave samlingerne på, og det giver bordet en flot finish.

1

Marker midten af listerne (J) til krydsene. Læg dem under rammen, og tegn af, hvor endesnittene skal saves. Sav listerne til. Læg dem tilbage i rammen, og tegn op, hvor de skal skæres sammen.

2

Sav nogle snit i hver samling, så du kan stemme træet ud. Brug en stiksav til at save snittene med og et skarpt stemmejern bagefter.

3

Saml krydsene med lim og en dykker. Kom først lim i samlingen, og bank så krydsene sammen. Søm derefter listerne sammen med en 16 x 35 mm dykker, der placeres som vist.

4

Skru krydsene fast til rammerne. Placer dem først i rammerne, og spænd dem fast med en skruetvinge, når de sidder korrekt. Skru dem så fast med 5,0 x 70 mm skruer.

5

Bank dyvler i skruehullerne. Kom først lim i hullerne, og bank så 10 mm dyvler i. Sav dem af glat med listekanterne. Slib hen over dem med en rystepudser, så de bliver helt plane med listekanten.

03
Stellet samles 7 Trin

Når bordets stel skal samles, skal du skrue hængsler på rammerne, så bordet kan klappes sammen.

Derefter bygger du bordplade og hylder, som samles ved at skrue brædder fast til tværrevler. Til bordpladen fastgøres først de to yderste brædder, og dernæst fordeles de øvrige brædder, så der kommer lige meget “luft” imellem dem.

Til sidst monteres bordplade og hylder til bagrammen ved at skrue dem fast med hængsler. Når bordplade og hylder er slået op, holdes de fast med bolte og vingemøtrikker. De er hurtige at skrue ud, når bordet skal klappes ned.

1

Hængslerne skrues på med 4,0 x 20 mm skruer. Start med at skrue tre hængsler på hver af de to hjørnelister (G). Skru derefter hjørnelisterne på hver af siderammerne.

2

Spænd siderammerne med hjørnelisterne fast til bagrammen med skruetvinger. Når de sidder, som de skal, skrues de sammen med 4,0 x 50 mm skruer, og bordets “stel” er færdigt.

3

Lav bordplade og hylder. Start med bordpladen. Skru tværrevlerne (B) fast til de to yderste bordpladebrædder (A) med 4,0 x 40 mm skruer. Skub derefter de øvrige brædder på plads, og skru dem fast med samme afstand imellem brædderne.

4

Skru de to hængslingslister (E) fast imellem revlerne B, så bordpladen kan monteres til bagrammen.

5

Forkanten (F) sømmes på med 2,2 x 45 mm dykkere. Den kan også skrues på, men sømning bliver mindre synligt. Hylderne laves på samme måde.

6

Monter bordplade og hylder til bagrammen. Skru tre hængsler fast til bordpladen og til hver af de to hylder. Læg stellet ned. Placer bordplade og hylder, og skru hængslerne fast til bagrammen med 4,0 x 20 mm skruer.

7

Slå hylder og bordplade op, og hold dem på plads med tvinger. Bor 5 mm huller gennem siderammerne og de yderste tværrevler til de seks bolte, der skal holde bord og hylder på plads. Slå boltene i, og fastgør med vingemøtrikker.

Materialer

19 x 95 mm brædder:
• 10 brædder (A) a 130 cm til bordplade og hylder

24 x 45 mm lister:
• 3 tværrevler (B) a 53 cm
• 3 tværrevler (C) a 22,5 cm
• 3 tværrevler (D) a 30 cm
• 6 hængslingslister (E) a 58,2 cm
• 3 forkantlister (F) a 130 cm
• 8 lodrette lister (G) a 120 cm til rammer
• 6 vandrette lister (H) a 41 cm til sideramme
• 6 lister (J) a 65,8 cm til kryds
• 2 lister (K) a 51 cm til bagramme
• 3 vandrette lister (L) a 126 cm til bagramme

Endvidere:
• Skruer: 4,0 x 20 mm, 4,0 x 40 mm, 5,0 x 70 mm
• Galvaniserede dykkere: 2,2 x 45 mm og 1,6 x 35 mm
• 15 hængsler, 50 x 50 mm
• 6 bræddebolte, 5 x 80 mm
• 6 slutskiver med 5 mm boring
• 6 vingemøtrikker med 5 mm boring
• Træolie

Tidsforbrug

1-2 dage

Pris

Cirka 600 kroner

Sværhedsgrad

Det er nemt at samle bordet med to skruer i hver samling, men placer ikke skruerne for yderligt, så risikerer du, at listerne flækker.

Tegning

Rammerne er ret åbne, kun med et enkelt kryds i midten, så konstruktionen er luftig og bordet ikke bliver for tungt. Både siderammer, bordplade i midten og hylder foroven og forneden er monteret på hængsler, så de kan klappes op og ned.

Klapbordet består af en bagramme og to siderammer. Bordplade (med tværrevlerne B) og to hylder (C og D) hængsles på bagrammen, så de kan klappes ned.

Tips & Tricks

Også godt som blomsterbord

Klapbordet er også velegnet som plantebord. Arbejdshøjden er fin, og der er masser af plads til krukker, jord, blomster og haveredskaber. Om vinteren kan det gemmes væk.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Udekøkken