Vandvej i beton

De kraftige regnskyl giver et voldsomt pres på vores kloakker. Med et regnbed kan vandet ledes tilbage til naturen på den bedst tænkelige måde.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
220 kroner

Intro

Det er altid en god idé at opsamle regnvand til vanding af haven og på den måde spare på det rene vand fra vandværket. Den mængde vand, du kan opsamle i beholdere, er dog så beskeden, at det ikke gør den store forskel for udledningen til kloakken. Så hvis målet er at skåne kloakken, er den klart mest effektive metode at lede vandet over til en regnbed.

Vejledning

01
Formen bygges 5 Trin

Vi har valgt at støbe vores vandrende i beton, da det er et både billigt og robust materiale. Vandrenden skal have en hulning, som minder om en tagrendes, og denne hulning laver vi ved at støbe betonen omkring et PVC-rør.

Renden fremstilles i moduler, der har en håndterbar størrelse og vægt. Og da modulerne skal være identiske, kræver støbearbejdet altså en eller flere helt ens støbeforme. Støbeformene fremstiller vi af 20 mm støbeplade og et stykke PVC-kloakrør med en diameter på 160 mm.

1

Et stykke PVC-rør (A) på 50 cm flækkes på langs med en håndsav. Læg mærke til, at røret ikke er halveret i to lige store dele.

2

Formens bund (B) saves ud, og der fræses en rille 4 cm inde fra begge langsider. Rillerne er 1 cm dybe og fræses med et 8 mm notjern.

3

De fræsede riller fyldes nu med bygningssilikone. Farven er ligegyldig her, men da vi senere limer modulerne med samme klæber, har vi valgt en grå (betonfarvet) fugemasse.

4

Formen bygges færdig med sider (C) og endestykker (D). Der bores for ind i kanterne, og skruerne spændes kun let til, da formen nemt skal kunne skilles ad efter hærdning.

5

Du får nemt den hærdede beton fri af støbeformen, når den er smurt med olie. Det behøver på ingen måde at være en speciel olie, en sjat madolie på en svamp gør underværker.

02
Støbningen 2 Trin

I byggemarkedet kan du få færdigblandet betonmix, der kun skal tilsættes vand. Det er på mange måder en glimrende løsning, men også i den dyre ende. Skal du have betonmoduler til absolut lavpris, skal du derfor selv blande betonen, men det er heldigvis også let.

Du blander bare støbegrus og cement i blandingsforholdet 1 del cement og 4 dele grus, og sørg for at få det blandet godt. Da vi her kun skal blande små mængder, er det overkommeligt at blande betonen i hånden. Men har du et røreværk til rådighed, er det selvsagt at foretrække.

1

Betonmassen blandes, så den er forholdsvis lind. Den skal nemlig kunne finde ind i hjørnerne og lægge sig tæt mod PVC-røret.

2

For at sikre, at der ikke er bobler af luft i betonen, og at massen kommer ud i alle krinkelkroge, bankes der let på formens sider med en gummihammer. Det bør gøres hyppigt undervejs i hele støbeprocessen.

03
Formen åbnes 2 Trin

Efter støbning skal betonen tørre i cirka et døgns tid. Det kan derfor være en god idé at lave flere forme, hvis opgaven kræver mange moduler. En støbeform, som er fremstillet af de her viste materialer, kan dog sagtens holde til at støbe 10-15 moduler. Du skal blot sørge for, at formen adskilles forsigtigt - og renses og olieres mellem støbningerne.

1

Skruerne fjernes efter et døgn, og støbeformens sider og endestykker (C og D) afmonteres parvis fra bunden (B).

2

Det glatte olierede PVC-rør slipper let betonen. Vær opmærksom på, at betonkanterne kan være sårbare efter kun et døgns hærdning. Klods modulerne op, og lad dem hærde en uges tid, inden de lægges ud som vandrende.

04
Grav regnbedet 4 Trin

Det viste bed skal kun afvande et lille tagareal, men jorden er temmelig leret og stiv, og vi løsner derfor jorden i bedets område. Bedets form er helt en smagssag, her er det cirkelrundt med en diameter på 2 meter og har således et areal på 3,14 kvadratmeter. Det er placeret 2 meter fra huset, så der skal bruges fire moduler fra tagnedløb til bedets kant, plus et modul, der stikker ind i bedet. Vandrenden lægges ud med et fald på 1 cm pr. meter.

1

Regnvandet føres ud i kloakken sammen med andet spildevand. Vi afpropper kloakrøret og etablerer en vandrende i stedet.

2

Her er ønsket et rundt bed, så der måles ud til bedets centrum. Med hjælp fra en line på en meter stikkes bedkanten ud med en spade.

3

Først fjernes muldjorden et spadestik ned i hele bedets område. Gem muldjorden. Grav herefter 60 cm ned, og fjern den stive jord. Denne jord skal vi ikke bruge mere.

4

Fyld rent grus 20 cm op i hullets bund. Bland den afgravede muldjord med grus, og fyld de næste 20 cm op. Planér herefter med et tyndt lag grus.

05
Læg vandrenden 6 Trin

1

Grav en rende fra tagnedløbet ud til bedet. Lav renden en smule bredere end modulerne. Og grav renden så dyb, at der er plads til både underliggende stabilgrus og afretning med grus.

2

Læg et lag stabilgrus i renden, og stamp det godt til. Her er ikke plads til en pladevibrator, men et stykke stolpe eller en stor mukkert klarer jobbet.

3

Afret rendens bund med grus, så modulerne vil ligge næsten i jordplan. Højest ved husets sokkel. Tjek, at der er 1 cm fald pr. meter på renden ned mod bedet. Læg første modul tæt mod husets sokkel, og tjek med vaterpas.

4

Modulerne klæbes sammen med grå bygningssilikone. Læg klæberen ud i rigelige mængder, så fugen bliver tæt. Overskydende silikone skæres væk, når samlingerne er hærdet.

5

Betonmodulerne lægges ud. Husk at tjekke flittigt med dit vaterpas, om der er det nødvendige fald ud mod bedet. Efter lægningen af renden skal klæberen hærde et par timer inden den endelige etablering af bedet.

6

Her har vi valgt græsser til regnbedet. Men der findes også både stauder og buske, som trives under de vekslende vækstforhold i regnbedet. Spørg dig for på planteskolen.

Materialer

PVC-rør med diameter på 160 mm:
• 50 cm (A) (nok til to forme)

20 mm støbeplade:
• 1 bund (B), 23 x 50 cm
• 2 sider (C) a 11 x 54 cm
• 2 endestykker (D) a 11 x 23 cm

Desuden:
• 16 stk. 5 x 50 mm skruer
• En patron bygningssilikone
• 1 pose cement
• Ca. 60 kg grus (til 5 rendemoduler)
• 1 m3 grus og et trillebørslad stabilgrus

Tidsforbrug

Afhænger af bedets størrelse og antallet af støbte moduler. Dette bed tog os en weekend.

Pris

Et modul støbt med cement og grus koster cirka 20 kroner. Formen har kostet cirka 200 kroner i materialer.

Sværhedsgrad

Under middel. Støbeformens dele bør dog saves og samles præcist. Og brug vaterpasset flittigt, når du placerer modulerne til vandrenden.

Tegning

Støbeformens konstruktion

Vi laver vores støbeform ved hjælp af fem stykker træ (støbeplade) og et flækket kloakrør i PVC-plast. Formen samles med skruer, så den efterfølgende kan skilles ad og bruges igen og igen - til at støbe en stribe helt identiske moduler.

Støbeformens konstruktion

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Haven