Vi bygger en simpel havefontæne

Hvis du drømmer om rindende vand i haven, så kan du læse med her, hvor vi bygger en helt simpel og billig havefontæne af rafter, pladestål og en lille akvariepumpe.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
1.000 kroner
Vi bygger en simpel havefontæne

Du kan også få rislende vand i haven med en hjemmebygget fontæne.

Intro

I denne artikel får du en trin for trin vejledning til, hvordan du bygger en havefontæne af to rafter, som du forarbejder til stolper med dryprender af pladestål samt en murebalje og en akvariepumpe.

Du bliver instrueret i, hvordan du renser rafterne, så de bliver til rene stolper. Du får forklaret, hvordan dryprenderne klippes ud og bøjes i vinkel og vi viser dig, hvordan du samler render og stolper. Bagefter viser vi dig, hvordan du installere bassin og vandpumpe.

Vejledning

01
Byg fontænen 10 Trin

Fontænen består af to stolper (A) med vandrender samt et nedgravet bassin/ vandreservoir.

Det første skridt, du skal igennem, er at bygge den del af fontænen, der rager op af jorden. Først skal du afbarke to træstammer, som skal bores ud, så der bliver plads til en vandleder. Bagefter skal du forme en håndfuld dekorative vandrender (B), som skal monteres på træstolperne, før de graves ned.

1

Afbark stolperne (A). Det første, du skal gøre, er at rense stolperne for bark. Det gør du med et stemmejern. Hvis træet er lidt fugtigt, flyver barken næsten af af sig selv.

2

Skær dryprenderne (B) til med en stiksav. Du klarer arbejdet nemt med en stiksav og en fintandet metalklinge.

3

Buk renderne (B) på midten. Tag de tilskårne stålplader, og slå en blyantsstreg langs midten. Spænd pladestykket fast i et arbejdsbord eller mellem to stykker træ, og buk pladen i en 90-graders vinkel.

4

Slå renderne helt i vinkel. Hvis du ikke kan bukke pladen helt i vinkel med håndkraft, så kan du bevæge den det sidste stykke med en hammer og små slag.

5

Gør plads til render i stolperne. Mål ud, hvor spidsen af renderne (B) skal placeres. Hold renderne på, og mærk af, hvor de skal monteres i stammerne.

6

Skær ud til renderne (B). Brug en multicutter eller en lille sav med et blad, som er godt 1 mm tykt, til at skære ud, så du kan sætte renderne på plads.

7

Bor hul til vandslangen. Nederst i det øverste V-formede savspor borer du hul til den slange, der fører vandet til. Brug et spadebor i slangens diameter. Bor til midten.

8

Udhul toppen af stolpen (A). Du får brug for plads i toppen af stolpen. Udhul den derfor med spadebor og stemmejern. Udhul 3 cm dybere end hullet i øverste V.

9

Lav en indgang til slangen. Bor et indgangshul til vandslangen, som starter på bagsiden af stolpen og rammer den udhulede del på en 45-graders vinkel.

10

Træk slangen igennem, og fiksér den. Skru slangen fast med kabelholdere og 4,0 x 35 mm skruer. Bank nu renderne (B) fast i deres savspor.

02
Montér fontænen 10 Trin

Det er tid til at stille fontænen op. Når du har valgt, hvor den skal stå, skal der graves ud til den balje, som udgør fontænens bassin. Dernæst skal der graves ud til stolperne, og de skal støbes ned. Endelig skal pumpen tilsluttes, og der skal laves og monteres afdækninger på fontænen.

1

Grav bassinet ned. Bassinet er en murerbalje med en diameter på 50 cm. Når du har valgt, hvor fontænen skal stå, graver du ud til baljen og sætter den på plads, så den står i vater, før du fortsætter projektet.

2

Grav huller til stolperne (A). Hullerne graves med et pælebor og skal laves klos op ad baljen. Læg noget tungt i baljen, fx sten eller fliser, så den ikke flytter sig.

3

Sæt de to stolper (A) i deres huller. Fyld derefter en halv pose tør stolpebeton i hullerne uden at stampe det sammen. Fyld efter med jord.

4

Sæt stolperne lodret (A). Brug dit vaterpas til at stille de to stolper helt lodret.

5

Stamp jorden omkring stolperne. Stolperne skal kunne stå selv. Hæld derefter vand i hullerne, så betonen bliver våd og begynder at reagere.

6

Skru et bræt fast mellem toppen af stolperne. Brættet skal holde stolperne på plads, imens betonen hærder. Brug dit vaterpas til at sikre, at brættet ikke tvinger stolperne ud af lod.

7

Renderne (B) skal ligge lige under hinanden. Du kan tjekke, om renderne sidder, hvor de skal, ved at holde en pind ind imod dem uden at trykke. Pinden skal røre alle renderne, ellers skal placeringen justeres.

8

Læg pumpen (E) i bunden af baljen (D). Forbind pumpen med vandslangen (F). Fyld vand i baljen, og sæt strøm til pumpen. Tjek, om alt spiller.

9

Skær to afdækninger (C) til stolperne. Afdækningerne skæres af samme 1 mm stålplade som renderne (B). Afdækningerne skal have samme diameter som stolperne (A).

10

Lim afdækningerne (C) fast. Sprøjt montagelim på toppen af stolperne, og lim afdækningspladerne fast.

Materialer

Træstammer Ø 10-12 cm

  • 2 stolper (A) a 185 cm

Stålplade 1 mm

  • 5 dryprender (B) a 12 x 35 cm
  • 2 afdækninger (C), Ø 10-12 cm

Diverse

  • 1 murerbalje (D), Ø 50 cm
  • 1 springvandspumpe (E)
  • 2 meter vandslange (F)
  • 10 kabelbøjler
  • 1 pose stolpebeton

Specialværktøj

  • Sneglebor 25 mm

Tidsforbrug

En lang arbejdsdag.

Pris

Ca. 1.000 kr.

Sværhedsgrad

Projektet er ukompliceret.

Tegning

Video

Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

Sådan bruger du multicutteren

I denne video lærer du alt om maskinens smarte funktioner og tilbehør. De mange forskellige slags tilbehør gør det muligt både at save, stemme ud, afkorte, fræse og slibe på steder, hvor andre værktøjer ikke kan komme til. Og maskinen kan bruges i både træ, plast, metal, mørtelfuger mm.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Haven