Byg din egen biograf

Vi konstruerer et lyddødt rum af isolerede skillevægge, bygger stolerækker og monterer biografstole, som ikke lader de store biografer noget efter. Er du lun på idéen om en ny hjemmebiograf, så læs med her.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 uger
Pris
30.000 kroner

Intro

Er fjernsynet blevet for småt og lyden for skrabet, så er det måske tid til at gå all in og dedikere et af boligens rum til hjemmebiograf. Det lyder omfattende, og det kræver plads, men selve byggeprocessen er faktisk ikke så vanskelig, som man skulle tro.

Vi starter med at bygge fire skillevægge og et loft, som vi isolerer. Herefter konstruerer vi et sænket loft, som skråner ud mod sidevæggene på vaskeægte biograf-manér. Vi bygger rammer af skillerumslægter, som vi beklæder med lyddæmpende scenestof.

Gulvtæppet bidrager til at dæmpe lyden, mens biografsæderne i to niveauer sikrer, at alle får udsigt til det store lærred.

Vejledning

01
Vægge 3 Trin

Da vi bygger hjemmebiografen i et anneks, starter vi med at opføre fire klassiske skillevægge, så vi får mulighed for at lydisolere efter alle kunstens regler.

Da en projektor og et stort lydanlæg kan generere en del varme, er det værd at overveje at etablere en form for ventilationssystem. Det behøver ikke være så avanceret, men det er oplagt at gå efter en lydløs løsning nu, hvor vi har gjort så meget for at dæmpe lyden.

1

Skru bundrem, siderem og toprem (A) fast i henholdsvis gulv, vægge og loft. Er disse af beton, som i vores tilfælde, er du nødt til at bore for og bruge plugs. Herefter skrues de lodrette reglar (A) fast med spunskruer på 4,5 x 70 mm. For at sikre os, at vi altid har noget at skrue i, når vi skal montere gipspladerne, holder vi en afstand på 45 cm fra centrum på den ene reglar til centrum på den næste reglar.

2

Fyld væggen med isolering (G), og montér herefter to lag gips (E) på væggen. Nu har du en helt almindelig skillevæg.

3

For at få den bedst mulige lyd monterer vi et lignende skellet på gipsvæggen (E) med lægter på 38 x 57 mm (B), så vi får luft mellem gipsvæggen og det lyddæmpende scenestof, som vi senere monterer. Læg mærke til, at vi også monterer en ekstra lægte som bundrem, så de rammer, vi senere monterer, har noget at stå på.

02
Loft 3 Trin

For at efterligne en rigtig biograf så meget som muligt sænker vi loftet ved hjælp af en række spær, som skråner ud mod væggene.

Det mindsker lydrefleksionen og gør rummet mere intimt. Vi isolerer den øverste del af loftet og monterer til sidst rammer beklædt med scenestof.

1

Læg en skabelon af spærkonstruktionen op i den ene ende af rummet for at se, om det hele passer, og tegn den op med en blyant på gipsvæggen. Konstruktionen består af en overligger (C1), to støtter (C2), to lange spær (C3), to skrånende sidestykker (C4) og fire lodrette støtter (x), som hviler på væggens skellet. Vi bruger her spærtræ på 45 x 150 mm.

2

Læg et af de lange spær (C3) op på de lodrette støtter (C2), og skru det fast med spunskruer på 4,5 x 70 mm. Herefter skæres sidestykkerne (C4) i smig på en kap-/geringssav, så de får præcis de samme vinkler som stykkerne på skabelonen. Slut af med at skrue sidestykkerne fast på det lange spær (C3) og væggens skellet (B).

3

Montér overliggerne (C1) med to spunskruer på 4,5 x 70 mm i hver side. Nu er der blot tilbage at bygge rammer og beklæde dem med scenestof, som vi gjorde med væggene.

03
Beklædning 3 Trin

Ingen biograf uden molton, også kendt som scenestof, på væggene. Det sorte stof dæmper effektivt lyden og skaber den helt rigtige stemning.

Scenestof kan bruges både som lyddæmpende vægbeklædning og til at skjule højttalere og andet elektronik. Stoffet er forholdsvis tungt og vejer typisk 300 g/m². Det er derfor også velegnet som forhæng.

Vi bygger rammer af skillerumslægter og spænder scenestoffet ud over disse, inden vi monterer dem på væggene.

1

Byg en ramme af lægter på 38 x 57 mm (B) med en bredde på 90 cm, og skru den sammen med spunskruer på 4,5 x 70 mm. Læg rammen på et stort stykke scenestof (J), og klip herefter stoffet til, så det rager 10-15 cm ud på alle sider. Træk stoffet stramt ud over rammen, og gør det fast med stifter eller klammer.

2

Placér rammerne på den yderste bundrem, og skru rammerne fast på det bagvedliggende skelet. Vi giver hver ramme otte skruer, men mindre kan også gøre det. Rammerne skal blot holdes på plads.

3

Når alle rammerne er monteret, skruer vi en pynteliste (F) fast på den synlige lægte. Det giver en fin afslutning på væggen og holder også rammerne på plads.

04
Stolerækker 4 Trin

Ingen biograf uden rigtige biografstole.

For at få den helt rigtige biografoplevelse bygger vi et lille repos af lægter og spånplade med plads til to stolerækker, så der bliver fuldt udsyn til lærredet for alle.

1

Vi bygger to simple kasser af reglar på 45 x 95 mm (A), så det passer med, at vi kan montere fire biografstole på den bagerste række. Herefter bygger vi et ganske lavt plateau til de forreste tre stole af de samme reglar. Brug gerne vinkelbeslag (L).

2

Luk hele reposet med spånplade (D). Der skal skæres en del, så her er en bord­rundsav genial, men en håndrundsav kan bestemt også gøre det. Da vi skal lægge gulvtæppe på, er det vigtigt, at hele reposet er plant, og at der ikke er noget, der rager op. Når først pladerne kommer på, bliver reposet bundsolidt.

3

Fordel lidt gulvlim på fladerne, og tryk gulvtæppet (H) godt fast. Skær tæppet til med en hobbykniv, og sørg for, at der er rigeligt med længde nede ved gulvet, hvor det også skal fastgøres. Nu er der bare tilbage at skrue stolene fast, få styr på teknikken og hente popcornene.

4

Ved at beklæde alle kanter og overgange med metallister (M) beskytter du ikke bare gulvtæppet – du får også en autentisk biografoplevelse og et udtryk, der emmer af kvalitet. Listerne fås i flere størrelser og skrues fast i underlaget med ganske små skruer.

Materialer

 • Reglar, 45 x 95 mm (A)
 • Lægter, 38 x 57 mm (B)
 • Spærtræ, 45 x 150 mm (C)
 • Spånplader (D)
 • Gipsplader (E)
 • Pynteliste (F)
 • Isolering (G)
 • Gulvtæppe (H)
 • Scenestof (J)
 • Trappeprofil (K)
 • Vinkelbeslag (L)
 • Metallister (M)
 • Skruer, gulvlim, plugs og dykkere
 • Biografstole
 • Udluftningssystem m.m.

Tidsforbrug

2-3 uger.

Pris

Cirka 30.000 kroner eksklusive AV-udstyr og elarbejde.

Sværhedsgrad

Skillevæggene og reposet til biografstolene er lette at gå til, mens det sænkede loft er lidt sværere. Her skal du være meget præcis, når du måler op og skærer, så vinklen på alle de skrå spær bliver ens.

Tegning

Tips og tricks

3D-model

3D-model

Biografens opbygning

Konstruktionen med skillevægge og sænket loft med blød isolering og scenestof sikrer et helt lyddødt rum.

Åbn 3D-model

3D-model

Væggens opbygning

Skillevæggene er opbygget helt klassisk med træskelet, isolering og gips og til sidst beklædt med rammer med lyddæmpende scenestof.

Åbn 3D-model

3D-model

Loftets opbygning

Loftet er bygget i to lag. Den nederste del, der er beklædt med scenestof, har kun til formål at skabe afstand til isoleringen i øverste lag. Det sikrer, at stoffet og luften bag kan absorbere lyden bedst muligt.

Åbn 3D-model

3D-model

Lydabsorberende beklædning

De firkantede rammer, der monteres på skillevæggene, består af lægter, som er skruet sammen. Scenestoffet foldes stramt om rammen og fastgøres med klammer.

Åbn 3D-model

3D-model

Repos til stolerækker

Et lille repos af lægter og spånplade hæver stolerækkerne, så der er fuldt udsyn til lærredet for alle i biografen.

Åbn 3D-model

Video

Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Stopklods til kapsaven

Præcis tilpasning af isolering

Montering af gipsplader

Med to lag gips får du det stærkeste resultat

Gipsplade-samlinger

Selvklæbende glasfibernet gør samlingen stærk

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Hus