Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Byg en støvvæg og slip for svineri

Print Gem artikel

Hvis du har haft gang i et større renoveringsprojekt, ved du, at hele huset på ingen tid kommer til at ligne en krigszone, når den store vinkelsliber har været i gang! At det sviner at bygge om, er der ikke så meget at gøre ved. Men med en støvvæg kan du faktisk ret nemt gøre en del for at begrænse svineriets omfang.

Støv og skidt er spærret inde bag en mur af plastik. Vi kan lyne op og på den måde komme hurtigt ud og ind.

Støv og skidt er spærret inde bag en mur af plastik. Vi kan lyne op og på den måde komme hurtigt ud og ind.

Støv. Borestøv, slibestøv, skærestøv. Støv OVERALT. Køkkenet er bygget om og ligner en million, men et halvt år senere finder du stadig rester af borestøv på toppen af reolerne i stuen ved siden af.

En renovering sviner, og du kan ikke undgå, at der bliver en del rengøring bagefter. Men hvis du bygger en støvvæg, slipper du altså for en stor del af svineriet.

Hvad er en støvvæg?

En støvvæg, også kaldet et støvtelt, er en afskærmning, der begrænser byggestøv til det område, hvor du arbejder.

Det lyder måske omfattende, men bare rolig. Du skal ikke til at bygge en decideret væg for at holde styr på støvet. Faktisk vil et par baner afdækningsplastik i flere tilfælde være nok til at holde det meste indespærret på et mindre område.

Det er selvfølgelig lettere, hvis du kan begrænse støvet til et enkelt rum og lukke dørene. Så kan du tape plastik rundt om dørkarmen, så støvet ikke kan komme ud gennem de små sprækker.

I denne gør det selv-vejledning viser vi, hvordan du bygger en støvvæg. Vi gennemgår 3 forskellige løsninger:

Rigtig god fornøjelse!

Støv og skidt er spærret inde bag en mur af plastik. Vi kan lyne op og på den måde komme hurtigt ud og ind.

Støv. Borestøv, slibestøv, skærestøv. Støv OVER-tøv. OVER ALT. Køkkenet er bygget om og ligner en million, men et halvt år senere finder du stadig rester af borestøv på toppen af reolerne i stuen ved siden af. En renovering sviner, og du kan ikke undgå, at der bliver en del rengøring bagefter. Men hvis du bygger en støvvæg, slipper du altså for en stor del af svineriet.

Hvad er en støvvæg?

En støvvæg, også kaldet et støvtelt, er en afskærmning, der begrænser byggestøv til det område, hvor du arbejder. Det lyder måske omfattende, men bare rolig. Du skal ikke til at bygge en decideret væg for at holde styr på støvet. Faktisk vil et par baner afdækningsplastik i flere tilfælde være nok til at holde det meste indespærret på et mindre område. Det er selvfølgelig lettere, hvis du kan begrænse støvet til et enkelt rum og lukke dørene. Så kan du tape plastik rundt om dørkarmen, så støvet ikke kan komme ud gennem de små sprækker. Se tre forskellige løsninger på de næste sider.

Beskyt øjne og lunger

Mange nyere vinkelslibere og slibemaski slibemaskiner ner har et udtag, så de kan sættes til en værkstedsstøvsuger. Og det er en rigtig god idé at smide 1.000 kroner efter sådan en maskine, hvis du står over for en større ombygning. En værkstedsstøvsuger designet til at klare alt fra fint byggestøv til større bunker af smulder og byggeaffald. - En almindelig støvsuger brænder sammen på ingen tid, når det ultrafine borestøv trænger ind i elek elektronikken, tronikken, men det problem er der ikke med en værksteds værksteds-Én støvsuger.

Én ting er at beskytte huset mod støv og skidt, men du skal selvfølgelig heller ikke glemme at passe på dig selv. Derfor råder vi dig til altid at bruge støvmaske,

så lungerne er beskyttet. Et par sikkerhedsbriller er bestemt også en god idé.

Et par baner plastik er ofte nok

Skal du afdække et mindre område, fx hvis du skal fjerne fliser fra en væg i et køkken, kan det være nok at hænge et par baner afdækningsplastik op foran. Så er det ikke nødvendigt at dække hele køkkenet af. Vær omhyggelig med at tape plastikken fast til loftet, og sørg for, at der er et godt overlap mellem banerne.

1 Plastikken tapes fast til væggen. Det er ikke nødvendigt med tape i hele baner. 20 cm lange stykker med en meters mellemrum er rigeligt.

2 Skær plastikken af ved gulvet. Sørg for, at der er rigeligt med plastik. Du kan tape langs gulvet, hvis det er nødvendigt.

3 Toppen fastgøres. Plastikbanen tapes fast til loftet, så den sidder godt fast og ikke falder ned.

Hermetisk lukket med plastikdør

Du skal i gang med en større renovering i en stue, og det kommer til at svine en del. Stuen støder op til køkkenet, og der er ingen dør mellem de to rum. Til dette scenarie er et stykke plastik med en lynlås oplagt. Så bliver der lukket helt af til stuen.

1 Dørhullet her er 140 cm bredt. Plastikdørene fås i forskellige bredder og højder, og vores er købt på overmål.

2 Støvdøren tapes op. Der er rigeligt med plastik på begge sider af dørhullet.

3 Bunden får et stykke tape. Der kan snige sig meget støv og skidt ud under døren ved gulvet, så derfor bruger vi godt med tape ved gulvet.

4 Så er der lukket af. Stuen er hermetisk lukket, og der kan ikke slippe støv ud. Men du kan nemt “slippe ud” gennem plastdøren.

Fleksibel løsning med billigt samlesæt

I Harald Nyborg faldt vi over dette sæt med teleskopstænger, af-I af dækningsplast og lynlås. Sættet koster 280 kr. og er både effektivt og fleksibelt. Du kan fx nemt lave et hjørne, hvis du ikke har en væg at sætte plastikken fast på.

1 Plastikken sættes på et topstykke, og topstykket sættes på for enden af teleskopstangen.

2 Teleskopstangen skrues ud. Plastikken bliver holdt fast op mod loftet i topstykket. I dette sæt kan stængerne foldes ud til 260 cm.

3 Lynlåsen klistres på plastikken. Du kan selv bestemme, hvor du vil åbne støvvæggen. Lynlåsen kan klistres til plastikken, når filmen bagpå fjernes.

4 Plastikken skæres op. Når du har besluttet, hvor lynlåsen skal være, skærer du plastikken op med en hobbykniv. Nu kan støvvæg-gen lynes op og i som en dør.

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Artikel (abonnement): Byg en støvvæg og slip for svineri
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage