Lav dit eget internetkabel

Når det kommer til pris, hastighed og sikkerhed, kan intet trådløst netværk hamle op med det kablede. Og så er det tilmed overraskende nemt at lave selv.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
Få minutter
Pris
400 kroner

Intro

Det kablede netværk bliver ofte forbigået til fordel for trådløse løsninger, når hjemmet skal forbindes til internettet. Men det simple kabel er ofte den bedste løsning - og det er overraskende nemt at lave selv i perfekte afmålte længder, så det bliver pænt og uden kabelrod.

Bor du alene eller i en lille bylejlighed, så kan du typisk fint klare dig med den trådløse router, som din internetudbyder leverer med dit abonnement. Men i større huse med flere etager eller i familer, hvor flere streamer TV eller spiller onlinespil, vil netværkets styrke og stabilitet uundgåeligt komme til at knirke.

Det kan nogle gange løses med et moderne mesh-netværk eller såkaldte trådløse extendere, som hurtigt kan blive en dyr løsning. Til sammenligning koster et kablet netværk stort set ingenting. Alligevel sikrer det en hurtig og stabil forbindelse, der også er markant bedre sikret mod udefrakommende.

Alt for lange netværkskabler, der ligger gennem døråbninger og med overlængder krøllet sammen bag skrivebordet eller TV-møblet, er naturligvis noget rod. Men sådan behøver det absolut ikke være. Det er nemlig overraskende nemt selv at montere stik på dine netværkskabler, så de bliver præcis den længde, du ønsker. Og inden stikket monteres, kan du nøjes med at bore små huller på 6 mm, når kablet skal fra rum til rum. Nemt, enkelt og elegant.

Det eneste specialværktøj, du behøver, er en såkaldt crimptang, som kan købes alene til ca. 50 kr. eller i sæt med stik og en kabeltester til under 200 kr.

Vejledning

01
Montér rj45-stik 7 Trin

Når du skal lave et kablet netværk, er det klart nemmest at tilpasse et færdigt kabel, der allerede har stik i begge ender. Cat6-patchkabler, som vi bruger i vejledningen, findes i et hav af længder, og et på 30 meter kan købes flere steder til under 250 kroner.

Bor huller i væggen, der passer til tykkelsen på kablet (typisk 6-7 mm), klip det ene stik af, træk kablet fra routeren og til enheden, den skal forbindes til, klip overskydende kabel af, og montér så et nyt stik i enden.

1

Klip stikket af i den ene ende af kablet, og træk så kablet mellem den router og den enhed, der skal forbindes.

2

Afisolér omkring 3 cm af kablet. Det gøres nemmest med en afisoleringstang til formålet, men du kan også bruge en kniv. Pas på, at du ikke kommer til at skære gennem ledernes farvede isolering.

3

Læg lederne i den rigtige rækkefølge, efter at du har snoet dem ud. Rækkefølgen skal være den samme som i det stik, du netop har klippet af (typisk B-forbindelse).

4

Klip lederne over i den længde, der passer til stikket, du skal montere. Længden kan variere en smule, men typisk vil den være omkring 1 cm.

5

Før forsigtigt de otte ledere ind i stikket på deres rette pladser. Tjek, at alle lederne ligger korrekt inde i stikket. Når du først har klemt stikket med crimptangen, er det for sent at lave om.

De otte ledere i kablet skal ikke afisoleres. De små kobber-konnektorer har nemlig en spids, der skærer igennem isolationen, når stikket klemmes med crimptangen.

6

Klem stikket med crimptangen, til du hører et svagt klik. Nu sidder hovedet fast, og du kan slippe ledningen uden problemer.

7

Test forbindelsen. Det kan du enten gøre med en computer, eller du kan bruge en speciel tester som denne, der kan købes for omkring 70 kroner.

02
Sæt stikket i en dåse 4 Trin

Hvis du hellere vil afslutte dit kablede netværk i en dåse, er det også en mulighed. Der findes flere løsninger, som alle fungerer på stort set samme måde. Det kan fx laves med Fuga-underlag, der matcher dine stikkontakter.

Her bruger vi en montageboks fra Actassi, men selve LexCom 125-stikket, der klikkes i, er det samme, som hvis du fx bruger Fuga-underlag. Vi monterer kun LexCom-stik i den ene ende, mens vi beholder det oprindelige stik i den ende, der skal i routeren.

1

Kablet føres ind gennem stikkets bagerste del, og de farvede ledere lægges ud i rillerne, så de matcher farverne, der er trykt på siden af stikket.

2

Saml stikket ved at klemme den bagerste del tilbage på plads. Overskydende ledning klippes af med en bidetang.

3

Klik stikket i montageboksen. De tomme huller i boksen kan lukkes med blinddæksler. Det har ingen betydning for funktionaliteten, men det giver et pænere resultat.

4

Skru underlaget fast, og klik dækslet på. Så er stikket klar til at blive testet.

Materialer

Til RJ45-stik

  • Patchkabel, Cat6, 30 meter RJ45-stik, Cat6

Til LexCom 125-stik

  • Patchkabel, Cat6, 30 meter
  • LexCom 125-stik, Cat6
  • Actassi-montageboks
  • Actassi-blindprop

Specialværktøj

  • Crimptang (kun til RJ45-stik)

Tidsforbrug

Selve det at montere stikket kan klares på få minutter.

Pris

Begge løsninger koster hver omkring 400 kr.

Sværhedsgrad

Det er betydeligt nemmere, end man måske skulle tro.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Hus