Du gør sikkert, hvad du kan for at beskytte dig og din familie mod trafikulykker og andre farer. Men hvad gør du for at beskytte dig og din familie imod den radioaktive og kræftfremkaldende gas radon, som udgør en endnu større fare? En fare, som måske findes i dit hjem.

Radon er en naturligt forekommende ædelgas, som findes i luft, vand og jord. Men du kan ikke se gassen, ikke lugte den, høre den eller smage den. Og den gemmer sig i jorden omkring og under dit hus, i byggematerialer og i vand. Måske i skadelige koncentrationer.

Cirka 65.000 husstande i Danmark er angrebet af radon i så store koncentrationer, at der skal sættes ind for at undgå, at gassen forårsager kræft hos beboerne. Er dit hus i farezonen? På kortet i artiklen kan du få et fingerpeg, men der er kun én måde, du kan være sikker på: Du må måle mængden af radon i dit hus. Heldigvis er det ret nemt at gøre, og herefter kan du om nødvendigt gribe ind.

Hvad er radon?

Radon er et grundstof, en radioaktiv ædelgas med betegnelsen Rn og atomnummer 86. Gassen er meget flygtig og kommer ind ad selv de mindste sprækker i dit hus.

Gassen er ikke i sig selv farlig, men når den nedbrydes, danner den partikler, der er kræftfremkaldende, og i Danmark skønner myndighederne, at radon er medvirkende årsag til 300 lungekræfttilfælde om året. Derfor skal du sikre dig imod radon.

Hent artiklen og læs meget mere om om den radioaktive ædelgas. Du kan blandt andet se, om du bor i et område med et højt radonniveau. Du kan også læse, hvordan du bringer niveauet ned, så du er helt risikofri.