Reparér hvidevarerne selv

Vent med at smide dine defekte hårde hvidevarer ud. Der er nemlig gode chancer for, at du selv kan fixe dem – billigt!

Reparation af hårde hvidevarer

Reservedelene til hårde hvidevarer er typisk billige. Derfor kan det betale sig at forsøge med en reparation.

Intro

Det kan godt betale sig at finde skruetrækkeren og papegøjetangen frem, når vaskemaskinen, opvaskeren eller de andre hvidevarer går i stykker. I hvert fald så længe det drejer sig om maskiner af en højere kvalitet og indkøbspris – de helt billige discounthvidevarer er til gengæld ikke skabt til at blive repareret på.

Det kan betale sig

Reservedelsfirmaet Nettoparts anbefaler følgende tommelfingerregel, når man skal regne ud, om en reparation kan betale sig: Prisen på reparationen skal være lavere end maskinens nypris divideret med dens alder i år.

Så koster vaskemaskinen 8.000 kr. fra ny, og er den fem år gammel, kan det betale sig at ofre op mod 1.600 kr. på at få den til at fungere ordentligt igen.

Vejledning

TOP-5-FEJL PÅ VASKEMASKINER

Reservedele til vaskemaskiner er typisk billige i indkøb. Derfor kan det ofte betale sig at forsøge med en reparation. Det er trods alt billigere at købe et nyt varmelegeme end at købe en helt ny maskine.

Sådan skifter du varmelegemet

1

Sluk strøm og vand, træk maskinen ud, og fjern alle ledninger fra varmelegemet. Herefter løsner du møtrikken, der sidder i midten og holder varmelegemet fast.

2

Giv bolten et lille slag, så den trykkes ind. Nu kan du let vride varmelegemet ud af maskinen. Brug evt. en skruetrækker, hvis varmelegemet er genstridigt.

3

Det nye varmelegeme sættes på plads. Stram møtrikken, og sæt ledningerne på rette plads. På med bagbeklædningen, og tænd igen for strøm og vand.

TOP-5-FEJL PÅ OPVASKEMASKINER

Rent anatomisk minder opvaskemaskinen meget om vaskemaskinen med et varmelegeme, en afløbspumpe og en vandventil på top-5-listen over dele, der går i stykker. Og også her er reservedelene så billige, at det godt kan betale sig at reparere selv.

Sådan skifter du afløbspumpen

1

Sluk strøm og vand, træk maskinen ud, og fjern den nederste frontplade og bundpladen. Pas på ikke at skære fingrene på de skarpe kanter!

2

Fjern alle ledninger, der er forbundet med afløbspumpen. Vær sikker på at huske, hvor de skal sidde. Sæt evt. markeringer på ledningerne, så du ikke kommer i tvivl.

3

Fjern pumpen, og montér den nye. Drej den i fast position, tilslut til sidst alle ledninger korrekt, og saml maskinen igen. Tilslut strøm og vand igen.

TOP-5-FEJL PÅ KOMFURER

Bliver ovnen eller kogepladerne ikke varme nok, og befandt indkøbsprisen på dit komfur sig i de højere luftlag, så kan det ofte betale sig at reparere selv. Ligesom med vaskemaskinen og opvaskeren er det relativt nemt at udskifte de mest almindelige defekte dele.

Sådan skifter du ringvarmelegemet

1

Sluk strømmen, og træk komfuret ud. Ringvarmelegemet skal løsnes fra bagsiden. Fjern først bagpladen og ledningerne, og løsn så møtrikkerne.

2

Beskyttelsespladen løsnes inde fra selve ovnen. Husk, at du skal fjerne alle skruerne, der sidder rundt om i kanten af pladen.

3

Udskift det defekte ringvarmelegeme, og saml ovnen igen.

Andre læser lige nu ...