Så flot som nyt - 5 nemme stik

Helt ærligt: Er dit hus også lidt kedeligt at se på? Så er det langt fra alene, for mange af vores huse er fra en periode, hvor det funktionelle gik forud for det æstetiske. Men med ganske få midler kan du give dit hus en tiltrængt ansigtsløftning.

FØR: Huset her hænger lidt med skuffen og kunne trænge til en ansigtsløftning.

Facaden er husets ansigt, vinduerne er husets øjne. Sådan vælger nogen at se på huse, og i så fald er vores “før”-hus her lidt træt at se på, og glimtet i øjnene er slukket. Heldigvis kommer man som bekendt langt med makeup, og meget mere skal der faktisk ikke til for at få huset til at skifte indtryk fra trist og bedaget til friskt og moderne.

De nemme stik

Den synligste forandring, vi har tilføjet vores modelhus, er et tyndt lag puds (en filtsning) af murværket. Det er naturligvis ikke overstået på en formiddag, men det er en relativt nem måde at forny en facade på, og det er et arbejde, du sagtens selv kan udføre. Pudsen fås i øvrigt i et utal af farver.

Snydesprosser giver vinduerne lidt mere liv og personlighed, og en tagrensning skræller år af udseendet. En lille “hat” over den nye hoveddør byder beboere og gæster velkommen. På længere sigt bliver du også glad for nye, vedligeholdelsesfri vindskeder.

Accessories

Endelig er der “tilbehøret”: Nye fliser (eller omlægning af de gamle), nyt stakit, nye lamper (lavvolt, så du selv kan sætte dem op). Og pludselig har du et “helt nyt” hus, uden at flytte og uden at have brugt formuer på en ombygning.**

5 nemme stik

Disse 5 opgaver er overkommelige både set i forhold til pris og arbejdsindsats og i forhold til de flotte resultater, du opnår.

1. Nyt liv til facaden

Tyndpuds eller filtsning ændrer husets udseende fuldstændigt, men lader stenene kigge igennem.

Er du glad for dit murstenshus, men træt af farven, er et tyndt lag puds en oplagt måde at friske facaden op på. Afhængigt af hvordan du griber det an, kan murstenene fremstå mere eller mindre tydeligt gennem pudsen. Det tager tid, men materialeudgiften er til gengæld lav.

PRIS: CA 30 KR PR. KVM

1

Træk pudsen på muren med et stålbræt. Der er kun behov for et tyndt lag, der lige dækker murstenene.

2

Skrab det meste væk igen, så du kun har et helt tyndt lag tilbage på muren. Det kaldes typisk ”filtsning”.

3

Arbejd pudsen ind i murenved at føre dit pudsebræt i cirkler. Et hårdt pudsebræt er bedst til helt tynde lag. Til et tykkere lag vælger du et blødere bræt.

2. Nye fliser

En flot flisebelægning kan løfte helhedsindtrykket markant. kan løfte helhedsindtrykket markant.

Hvis din indkørsel eller havegang er sunket, og fliserne ligner bølgegang i høj sø, så overvej at rette belægningen op. Og er du virkelig træt af grå, ensartede sten, så grib lidt dybere i lommerne, og skift den helt ud med en belægning med lidt mere liv i.

PRIS: 100 - 500 KR PR. KVM.

Farvede sten er en oplagt og nem måde at tilføre belægningen lidt liv.

En kombination af fliser og chaussesten bryder ensartetheden.

Flotte fliser i skifer som disse hører til de lidt dyrere løsninger.

3. Rens taget

Et slidt tag fylder meget rent visuelt. Indtrykket er “gammelt”, selvom taget måske har mange år endnu, men blot er groet til i mos og alger. Løsningen er en tagrensning, som du bør købe professionel hjælp til.

PRIS: FRA 100 KR PR. KVM.

En tagrensning pynter på dit hus, men det får ikke taget til at holde længere, end det ellers ville have gjort.

4. Stakit-samlesæt

Byg eller køb et stakit i moduler. Når stolperne er sat, kan stakittet skrues på - og af igen, når det skal males.

Et klassisk stakit af tynde stave, ofte kaldet “Skagen”, er en nem måde at lave en flot afgrænsning af haven.

Det modulopbyggede stakit er nemt at sætte op: Stolperne skal sættes med den rette afstand, og så skrues modulerne blot på. Helst kun med få skruer, så du nemt kan tage dem af igen, når de skal males.

Du kan også relativt nemt selv bygge et hegn af den type og oven i købet billigere, for det er ikke de dyre materialer, der er i spil her.

Køber du stakittet, så se efter, om stakitstavene er skåret skråt af forneden. Ellers bør du selv gøre det. Det forlænger levetiden.

PRIS: 100-200 KR PR. METER

Stakit i moduler kan købes i flere udformninger. Det hele simple med de tynde, lodrette stave (bagest), kaldes ofte for ”skagenshegn” og fås i flere kvaliteter.

5. Sprosser i vinduerne

Store, ubrudte vinduesflader lukker masser af lys ind, men de kan virke lidt kedelige og upersonlige.

Det kan du rette op med sprosser, der tilfører vinduerne lidt mere charme. Og du behøver ikke at skifte til helt nye vinduer, for sprosserne kan nemlig blot limes på.

PRIS: CA 700 KR PR. VINDUE

1

Sprosserne skal skæres til. I den ene ende i smig, hvor sprosserne skal mødes. I den anden ende blot lige over.

2

Monteringstape holder sprosserne fast til ruden. Tapens skal være temperatur-bestandig fra -20 til min. 50 grader.

3

Sprosserne klæbes op i det mønster, du ønsker. Her bliver det ”småsprosset”, men du kan fint nøjes med færre.

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...