Skægkræ invaderer Danmark via hustage

B.T.’s skadedyrsekspert Claus Schultz advarer om en invasion af skægkræ. De små skadedyr kommer ikke længere kun ind i hjemmet via papemballage, men kan også finde vej via hustage. Her kan du læse, hvor skægkræ kommer fra, og hvordan du bekæmper dem. Vi giver dig også 6 tips til at undgå skægkræ.

Invasion af skægkræ

Skægkræ har i årevis været et velkendt problem i Danmark, men forekomsten af skægkræ er i de senere år steget voldsomt.

De små skadedyr er forholdsvist ufarlige, men trods deres lille størrelse kan de alligevel lave store skader i dit hjem, fx i bøger og i tapet. Skægkræ er desuden særligt glade for mel og gryn, og de kan derfor også ødelægge dine fødevarer i køkkenet.

Normalt kommer skægkræ ind i hjemmet via papemballage og postforsendelser, men netop nu ses en invasion af skægkræ fra udendørsområder.

Skadedyrsekspert Claus Schultz, der er formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer og teknisk chef i Rentokil Skadedyrsbekæmpelse, siger til B.T., at skægkræ nu også kommer ind via tagkonstruktioner.

Læs mere i artiklen hos B.T. her.

Skægkræ starter ofte som et lille problem, men de små skadedyr er hurtige til at formere sig, og de kan forvolde store skader i dit hjem.

Det er derfor vigtigt, at du gør hvad du kan for at bekæmpe skægkræ.

I denne artikel gør vi dig klogere på skadedyret skægkræ, og hvad du kan gøre for at slippe af med det lille insekt. Du får også 6 tips til, hvad du kan gøre for at undgå skægkræ.

Klik på spørgsmålet og kom direkte til svaret længere nede i artiklen.

Hvad er skægkræ?

Skægkræ, eller på latin “ctenolepisma longicaudata”, er et lille undseeligt insekt, der minder meget om sølvfisk, som vi alle kender fra gulvet i badeværelset.

Skægkræ bliver også kaldt for “skægget sølvkræ”.

Men skægkræ kan vise sig at være en meget større plage end netop sølvfisk, selvom de minder meget om i hinanden.

Sølvfisk eller skægkræ?

Skægkræ er i familie med sølvfisk, og de små insekter ligner derfor hinanden utroligt meget.

En markant forskel er dog, at skægkræ bliver meget større end sølvfisk, og at skægkræet har lange antenner på især den forreste del af kroppen. Derudover er skægkræ mørkere i farven end sølvfisk, og så har skægkræ “skæg” langs kroppen, deraf navnet skægkræ.

Hvis du møder - det du tror er - en sølvfisk på en lodret flade, kan du være sikker på, at det er et skægkræ. For i modsætning til sølvfisk er skægkræet i stand til at kravle på lodrette flader.

Læs mere om sølvfisk her.

Sølvfisk eller skægkræ

Til venstre ses et skægkræ med sit tydelige skæg langs kroppen og de lange antenner. Til højre ses en sølvfisk, som er mindre og mere lys i farven.

Hvordan ser skægkræ ud?

Selvom skægkræ og sølvfisk ligner hinanden meget, er det muligt at se forskel på de små dyr.

 • Kroppen på skægkræ er cirka 2 centimeter lang, hvilket er større end en sølvfisk.
 • Skægkræ er udstyret med 3 lange haletråde og to antenner ud fra hovedet.
 • Skægkræ har små hår langs hele kroppen.
 • Skægkræ er mere brunlige end sølvfisk.
 • Skægkræ kan modsat sølvfisk kravle på lodrette flader.
Hvordan ser skægkræ ud?

Skægkræ minder om sølvfisk, men de er større og mere mørke i farven end sølvfisk. Derudover har de lange "antenner" på kroppen.

Hvad spiser skægkræ?

Fordi skægkræ kan kravle på lodrette flader og er den stort set altædende.

De lever af små mængder tørstof, eksempelvis døde insekter, tapet, pap, papir men også mel og gryn.

Det betyder, at skægkræ ofte spreder sig til hele huset, hvorimod sølvfisk holder sig til badeværelset eller måske køkkenet.

Du kan derfor være uheldig at finde skægkræ i dit mel eller havregryn, hvis du ikke emballerer denne type fødevarer grundigt.

Hvor kan du finde skægkræ?

Skægkræ var for nogle få år tilbage ikke et problem i Danmark, men har især i Norge været et større problem.

Skægkræ kan være kommet til Danmark via pakkepost, breve, feriekufferter eller papemballage fra møbelleveringer og lignende.

Skægkræ kan godt lide at opholde sig tørre og mørke steder. Så i modsætning til sølvfisk, som trives bedst i det fugtige miljø i badeværelset, så foretrækker skægkræ altså varmere og mere tørre steder.

Bag reoler, under lister og i revner og sprækker i boligen, kan du finde skægkræ. Skægkræ er ganske små i den første del af deres liv, så de kan finde vej ind de mest forunderlige steder i boligen.

I denne video, som en læser har optaget, kan du se et skægkræ, der piler hen over et bord.

SE VIDEOEN:

Er skægkræ farlige?

Skægkræ er ikke farlige, men irriterende at have i hjemmet, fordi de kan ødelægge ting i din bolig såsom bøger og tørvarer i køkkenet.

I modsætning til sølvfisk, så er skægkræ mere besværlige at få bugt med.

Skægkræ formerer sig hurtigt, når de først er kommet indendøre. At skægkræ kan sprede sig til hele boligen, og tilmed kan gå i dine fødevarer, gør dem til en rigtig plage for boligejere.

Skægkræ er lyssky og derfor er de nataktive, hvilket også gør det svært at opdage skægkræ, før de har formeret sig i stort antal.

Skægkræ har ingen fjender i hjemmet, og de er dygtige til at gemme sig, derfor er det også svært at se, hvor man skal sætte ind, for at få bugt med skægkræ.

Skægkræ bekæmpelse - hvordan?

Det er desværre ikke helt let at komme af med skægkræ, når de først har fundet vej til din bolig.

Grundig og gentagende rengøring kan hjælpe en del, men ofte må der professionel hjælp til, før man bliver fri for skægkræ.

Det mest anvendte er, at udlægge en skægkræ-fælde med såkaldt ædegift, der bryder skægkræets livscyklus. Men da skægkræ kan blive op til 7 år gamle, har de derfor en lang livscyklus, så det kan blive en langvarig proces, før man ser resultatet.

Der er flere skadedyrsbekæmpere i Danmark, der tilbyder bekæmpelse af skægkræ hos private.

Der er også mulighed for at gøre det selv. Det kan du blandt andet gøre ved hjælp af et insektmiddel (Fx Trinol 810) og plastikfælder med klisterpapir og lokkemad.

Hvordan kan du undgå at få skægkræ?

For at undgå skægkræ, er det vigtigt, at du holder øje med, hvad du bringer ind i dit hjem.

Har du været på ferie, så vask dit tøj som det første, når du kommer hjem - også det tøj du ikke har brugt. Modtager du mange pakker, så tjek dem igennem, inden du flår pappet i stykker. Modtager du møbler eller andre større ting til boligen, er det også vigtigt, at du tjekke disse igennem, inden du tager dem ind i boligen.

Det er svært at slippe af med skægkræ, når de først har fundet vej til dit hjem, derfor er der god grund til at tage sig nogle forholdsregler for at undgå at de flytter ind.

6 ting du kan gøre for at undgå skægkræ

 1. Undgå fugt i hjemmet.
 2. Luft hyppigt ud.
 3. Få varmet dit hjem op.
 4. Støvsug og gør rent.
 5. Skil dig af med de madvarer, som skægkræ er gået i.
 6. Sørg for at pakke dine tørre madvarer såsom mel og gryn ind i lufttætte bøtter.

Opdager du skægkræ i din bolig, er det vigtigt, at du hurtigst muligt begynder på at bekæmpe skadedyrene. Jo hurtigere du sætter ind mod skægkræ, jo lettere er det at komme dem til livs.

LÆS OGSÅ: Sådan bekæmper du borebiller og husbukke

Effektiv metode: Testresultater fra Norge

I Norge, hvor de længe har været plaget af skægkræ, har de udført mange forsøg for at finde ud af, hvilken metode, der er mest effektiv i bekæmpelsen af skægkræ.

I september 2019 publicerede FHI (Folkehelseinstituttet) en ny undersøgelse, hvor ædegift - i dette tilfælde 'Advion ant' eller 'Advion Cockroach' - kombineret med grundig rengøring forud for behandling er meget effektiv.

Ædegiften bliver placeret i små dråber langs lister og andre naturlige gemmesteder for skægkræet. Metoden er både blevet testet i en boligblok, et rækkehus, en børnehave, et bibliotek. Uanset hvilken af boligformerne, der blev behandlet var konklusionen at det er en meget effektiv metode.

Efter 4-12 uger efter behandlingen var bestanden af skægkræ blev reduceret med over 90 %. Flere af forsøgene er fortsat undervejs, og derfor er de endelige resulater ikke på plads endnu. Men i forsøget i boligblokken har man efter 28 uger slet ikke kunne observere skægkræ.

Konklusionen er, at ædegift er effektivt mod skægkræ. Og at selv små mængder giftdråber, kan være tilstrækkeligt. Dette skyldes også den "sekundære forgiftning", der betyder, at de skægkræ, der er døde af giften bliver spist af levende skægkræ, der derved indtager giften sekundært.

Se hele undersøgelsen her på Folkehelseinstituttets hjemmeside: Eksempler på åtebekjempelse av skjeggkre i ulike lokaler

OBS: Artiklen er på norsk.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Hus