Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skægkræ er det nye skadedyr i Danmark

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Et nyt skadedyr har spredt sig i Danmark. Insektet hedder skægkræ. Se hvordan du kan bekæmpe insektet, som mange har forvekslet med den harmløse sølvfisk.

En læser har sendt dette foto til redaktionen, hvor man tydeligt ser, at der er tale om skægkræ med de karakteristiske antenner.

En læser har sendt dette foto til redaktionen, hvor man tydeligt ser, at der er tale om skægkræ med de karakteristiske antenner.

Spørgsmål og svar om skægkræet

Skægkræet har længe været et problem i Norge, hvor insektet er steget kraftigt i antal de seneste fem-seks år. Nu er turen kommet til Danmark. Måske har du allerede skægkræ derhjemme, men har forvekslet dem med sølvfisk? Her kan du læse hvad forskellen er på sølvfisk og skægkræ og blive klogere på insektet sølvkræ.

Klik på spørgsmålet og kom direkte til svaret længere nede i artiklen.

Skægkræ spreder sig

En ny plage er med stor sandsynlighed på vej til de danske boliger - skægkræ - på latin ctenolepisma longicaudata. Et lille undseeligt insekt, der minder meget om sølvfisken, som vi alle kender fra gulvet i badeværelset. Skægkræ bliver også kaldt for skægget sølvkræ.

Men skægkræ kan vise sig, at være en meget større plage end netop sølvfisk, selvom de minder meget om hinanden.

Hvad er forskellen på sølvfisk og skægkræ?

Mens de fleste af os har stiftet bekendtskab med sølvfisken, så har mange af os heldigvis stadig til gode at hilse på skægkræ. Skægkræ er i familie med sølvfisk, men skægkræ bliver større end sølvfisk - op til 2 cm langt, og så er skægkræ udstyret med lange antenner på især den forreste del af kroppen. Skægkræ er mørkere i farven end sølvfisk, og har “skæg” langs kroppen, deraf navnet skægkræ.

Hvis du møder - det du tror er - en sølvfisk på en lodret flade, kan du være sikker på, at det er et skægkræ. For i modsætning til sølvfisk er skægkræet i stand til at kravle på lodrette flader.

Skægkræ spreder sig til HELE din bolig

Skægkræ kan kravle på lodrette flader og er stort set altædende. Det vil sige, at de lever af små mængder tørstof, eksempelvis døde insekter, tapet, pap, papir men også mel og gryn. Det betyder, at skægkræ ofte spreder sig til hele huset, hvor sølvfisk holder sig til badeværelset eller måske køkkenet. Du kan derfor være uheldig at finde skægkræ i dit mel eller havregryn, hvis du ikke emballerer denne type fødevarer grundigt.

Skægkræ minder om sølvfisk, men de er større og mere mørke i farven end sølvfisk. Derudover har de lange "antenner" på kroppen.

Skægkræ minder om sølvfisk, men de er større og mere mørke i farven end sølvfisk. Derudover har de lange "antenner" på kroppen.

Hvor kommer skægkræ fra?

Skægkræ har indtil nu været et ukendt problem i Danmark, men vores nordiske naboer i især Norge har gennem de senere år været plaget af skægkræ, og nu ser det ud til, at skægkræet har spredt sig til Danmark.

Skægkræet er kommet ind via pakkepost, breve, feriekufferter eller papemballage fra møbelleveringer og lignende.

Derfor er skægkræ svære at få bugt med

I modsætning til sølvfisk, så er skægkræ mere besværlige at få bugt med. Skægkræ formerer sig hurtigt, når de først er kommet indendøre. At skægkræ kan sprede sig til hele boligen, og tilmed kan gå i dine fødevarer, gør dem til en rigtig plage for boligejere. Skægkræ er lyssky og derfor er de nataktive, hvilket også gør det svært at opdage skægkræ, før de har formeret sig i stort antal.

Skægkræ har ingen fjender i hjemmet, og de er dygtige til at gemme sig, derfor er det også svært at se, hvor man skal sætte ind, for at få bugt med skægkræ.

Her finder du skægkræ

Skægkræ kan godt lide at opholde sig tørre og mørke steder. Så i modsætning til Sølvfisk, som trives bedst i det fugtige miljø i badeværelset, så foretrækker skægkræ altså varmere og mere tørre steder. Så bag reoler, under lister og i revner og sprækker i boligen, kan du finde skægkræ. Skægkræ er ganske små i den første del af deres liv, så de kan finde vej ind de mest forunderlige steder i boligen.

Der er registreret skægkræ i flere dele af Danmark - både i Jylland og på Sjælland. På Gør Det Selv-redaktionen har vi fået en henvendelse fra en læser i københavnsområdet, som har set flere skægkræ i sit hjem - og også var hurtig at fange dette billede af den.

Skægkræet (Zygentoma; Lepismatidae - Ctenolepisma longicaudata) hører til børstehalerne, som er blandt de ældste insekter på jorden.

Skægkræet (Zygentoma; Lepismatidae - Ctenolepisma longicaudata) hører til børstehalerne, som er blandt de ældste insekter på jorden.

Stort mørketal i forhold til skægkræ

Skægkræ er meget nemme at forveksle med den mere almindelige sølvfisk. Derfor er det også meget svært at vide, hvor udbredt skægkræet allerede er i Danmark.

Da vi på Gør Det Selv-redaktionen kiggede på billeder af skægkræ var der mindst én kollega, der var sikker på, at hun har haft skægkræ i gennem flere år i hendes hjem på Amager. Hun troede bare, at det var store sølvfisk.

Sådan kan du kende et skægkræ

Det er vigtigt, at sætte ind med det samme, hvis du har mistanke om, at din bolig er hjemsøgt af skægkræ. Derfor er det vigtigt, at vide, hvad man skal kigge efter, når man støder på et mistænkeligt insekt.

  • Kroppen på skægkræ er cirka 2 centimeter lang, hvilket er større end en sølvfisk
  • Skægkræ er udstyret med 3 lange haletråde og to antenner ud fra hovedet
  • Skægkræ har små hår langs hele kroppen
  • Skægkræ er mere brunlige end sølvfisk
  • Skægkræ kan modsat sølvfisk kravle på lodrette flader

Nu hvor du kender skægkræets karakteristika, er du nok ikke længere i tvivl, når du ser et i dit hjem.

VIDEO: Se skægkræet i denne video

En læser var hurtig til at tage telefonen og optage denne video af et skægkræ, der piler hen over et bord. Skægkræ er hurtige, men ikke umulige at fange.

Det kan du gøre for at undgå skægkræ

For at undgå skægkræ, er det vigtigt, at du holder øje med, hvad du bringer ind i dit hjem. Har du været på ferie, så vask dit tøj som det første, når du kommer hjem - også det tøj du ikke har brugt. Modtager du mange pakker, så tjek dem igennem, inden du flår pappet i stykker. Modtager du møbler eller andre større ting til boligen, er det også vigtigt, at du tjekke disse igennem, inden du tager dem ind i boligen.

Det er svært at slippe af med skægkræ, når de først har fundet vej til dit hjem, derfor er der god grund til at tage sig nogle forholdsregler for at undgå at de flytter ind. Hos Skadedyrskontrol Danmark anbefaler de følgende seks ting for at undgå skægkræ i hjemmet:

1: Undgå fugt i hjemmet.
2: Luft hyppigt ud.
3: Få varmet dit hjem op.
4: Støvsug og gør rent.
5: Skil dig af med de madvarer, som skægkræ er gået i.
6: Sørg for at pakke dine tørre madvarer såsom mel og gryn ind i lufttætte bøtter.

Opdager du skægkræ i din bolig, er det vigtigt, at du hurtigst muligt begynder på at bekæmpe skadedyrene. Jo hurtigere du sætter ind mod skægkræ, jo lettere er det at komme dem til livs.

Sådan bekæmper du skægkræ

Det er desværre ikke helt let at komme af med skægkræ, når de først har fundet vej til din bolig. Grundig og gentagende rengøring kan hjælpe en del, men ofte må der professionel hjælp til, før man bliver fri for skægkræ. Det mest anvendte er, at udlægge såkaldt ædegift, der bryder skægkræets livscyklus. Men da skægkræ kan blive op til 7 år gamle, har de derfor en lang livscyklus, så det kan blive en langvarig proces, før man ser resultatet.

Der er flere skadedyrsbekæmpere i Danmark, der tilbyder at komme ud og bekæmpe skægkræ hos private. Men der er også mulighed for at gøre det selv. Det kan du blandt andet gøre ved hjælp af et insektmiddel (Fx Trinol 810) og plastikfælder med klisterpapir og lokkemad.

Effektiv metode: Nye testresultater fra Norge

I Norge, hvor de længe har været plaget af skægkræ, har de udført mange forsøg for at finde ud af, hvilken metode, der er mest effektiv i bekæmpelsen af skægkræ. I september 2019 publicerede FHI (Folkehelseinstituttet) en ny undersøgelse, hvor ædegift - i dette tilfælde 'Advion ant' eller 'Advion Cockroach' - kombineret med grundig rengøring forud for behandling er meget effektiv.

Ædegiften bliver placeret i små dråber langs lister og andre naturlige gemmesteder for skægkræet. Metoden er både blevet testet i en boligblok, et rækkehus, en børnehave, et bibliotek. Uanset hvilken af boligformerne, der blev behandlet var konklusionen at det er en meget effektiv metode.

Efter 4-12 uger efter behandlingen var bestanden af skægkræ blev reduceret med over 90 %. Flere af forsøgene er fortsat undervejs, og derfor er de endelige resulater ikke på plads endnu. Men i forsøget i boligblokken har man efter 28 uger slet ikke kunne observere skægkræ.

Konklusionen er at ædegift er effektivt mod skægkræ. Og at selv små mængder giftdråber, kan være tilstrækkeligt. Dette skyldes også den "sekundære forgiftning", der betyder, at de skægkræ, der er døde af giften bliver spist af levende skægkræ, der derved indtager giften sekundært.

Se hele undersøgelsen her på Folkehelseinstituttets hjemmeside: Eksempler på åtebekjempelse av skjeggkre i ulike lokaler

Obs: Artiklen er på norsk.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage