8 ideer til mere plads

Har familien fået vokseværk, eller mangler I bare noget mere albuerum, så læs med her. Vi viser dig fordele og ulemper ved 8 af husets mest oplagte tilbygningsidéer!

En ny førstesal omtrent fordobler pladsen i dit hus.

Når huset klemmer, har du to muligheder. Du kan enten sælge og købe noget større. Eller du kan bygge dig til flere kvadratmeter. Det sidste er meget tit den bedste og billigste løsning.

Huset gemmer ofte på flere muligheder for udvidelse af boligarealet. Du kan bygge ud, op eller måske ned. Med en ny førstesal kan du omtrent fordoble husets beboelige areal. Men er det kun en smule mere plads, I har behov for, kan du fx skabe den med et simpelt vindfang.

Tjek på regler og love

Når der skal bygges til, kan du selv udføre en stor del af arbejdet. Det er sjovt og tilfredsstillende at være både bygherre og håndværker, og på den måde sparer du mange dyre håndværkertimer. Men selve byggeriet er ikke altid den sværeste del.

I dag findes et utal af regler og love, du skal sætte dig ind i. Og denne del af opgaven kan være endnu tungere at løfte end selve hammeren. Få derfor en god kontakt til din kommunes tekniske afdeling, og køb dig til den nødvendige hjælp, både til udarbejdelse af tekniske tegninger og til beregninger.

Lukket vindfang

Et vindfang foran hoved- eller bagdøren giver nogle billige kvadratmeter med plads til sko og overtøj. Det bygges typisk i træ med en dør og evt. vinduer. Bygger du under 10 m², behøver du ingen tilladelse. Men du skal tjekke lokalplanerne og anmelde byggeriet til kommunen, når det er færdigt.

Kvist

En kvist giver mere plads på øverste etage. Men selvom det kun er få kvadratmeter, beboelsen udvides med, skal du stadig søge kommunen om byggetilladelse og tjekke lokalplanerne. Du skal være en rutineret gør det selv’er, hvis du vil bygge kvisten selv. Til gengæld er det rimelig let at montere fabriksfremstillede kviste. I de fleste tilfælde skal der afbrydes mindst ét spær. Det betyder, at der skal laves en såkaldt udveksling i tagkonstruktionen. Den skal en fagmand beregne for dig.

Tilbygning

En tilbygning gør husets areal større og kan opføres i mange forskellige varianter. Hvor meget du må bygge til, afhænger af grundens størrelse. Typisk må den samlede bebyggede andel af grunden ikke udgøre over 30 procent. Du bør få en arkitekt til at give et bud på udformningen, og du skal søge kommunen om byggetilladelse, før du går i gang.

En tilbygning kræver hjælp fra håndværkere, specielt til den udvendige del. Men afhængigt af husets opbygning og dine egne evner er der en lang række af opgaver, du selv kan klare. Prisen på en tilbygning er afhængig af, hvilke rum du bygger. Hvis du fx bygger toilet/bad, skal du regne med, at udgiften til vådrum og rørføringer kommer oven i prisen, vi viser her.

Udestue

Udestue, vinterhave eller havestue. Begreberne bruges ofte lidt tilfældigt. I vores tilfælde dækker det over en uopvarmet tilbygning til huset, som fortrinsvis består af et tag og glas. Den bygges oven på en eksisterende terrasse uden et egentligt fundament.

Udestuen forlænger muligheden for at sidde uden for det opvarmede hus både forår, sommer og efterår. Og så kan en stor del af husets planter flytte ud i glasbygningen. Vær opmærksom på, at udestuen tæller med i bebyggelsesprocenten, og at du skal søge byggetilladelse til projektet.

Anneks

Et anneks er en selvstændig bygning til beboelse adskilt fra hovedhuset. Projektet kræver bygge ansøgning, tegninger og alt det andet, et stort byggeprojekt også indeholder. Derfor er der rig mulighed for at få afprøvet evnerne som håndværker og entreprenør i junglen af byggeregler og tilladelser med et rigtigt hus bare i lille skala.

Veranda

En veranda giver adgang til et overdækket uderum en stor del af året. Der er mange muligheder, størrelser og udformninger, og det er en god idé at få en arkitekt til at tegne verandaen, så den passer nøj agtig til dine ønsker og ikke mindst til huset.

1. Sal

Har du et parcelhus i ét plan, kan det måske udvides opad. Altså af med det gamle tag og på med et nyt, som giver plads til indretning af en førstesal.

Før du kan komme i gang med at planlægge din nye førstesal, skal du få en ingeniør til at regne sig frem til, om det eksisterende hus og jordbunden overhovedet kan bære den ekstra vægt. Når dette er på plads, skal du have en arkitekt til at tegne førstesalen, så du sikrer dig, at den passer til huset, samtidig med at du får konkrete tegninger, som du kan vedlægge din byggeansøgning til kommunen.

Der skal fagfolk til at bygge taget og andre bærende konstruktioner og også til de nye vand- og elinstallationer. Som erfaren gør det selv’er kan du selv stå for store dele af den indvendige færdiggørelse som eksempelvis isolering, dampspærre, beklædning, gulve og skillerum til den endelige indretning.

Kælder

Har du kælder eller krybekælder, kan du måske grave dig til mere plads. Men det er besværligt og beskidt, og der skal ekspertise til. Det er nemlig helt nødvendigt at få en byggesagkyndig til at planlægge udgravningen, så huset ikke styrter sammen om ørerne på dig.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Hus