12 TIPS: Udnyt de skjulte kvadratmeter

Det er sjældent, at vi synes, vi har plads nok. Men faktisk har vi ofte plads, som vi blot ikke har opdaget. Rundt omkring i dit hjem er der garanteret uudnyttede kvadratmeter, der kan blive til ekstra opbevaringsplads – eller måske ligefrem til et helt ekstra rum.

Hylderne går i forlængelse af trappetrinene.

1. Trappens side er en garderobe

En trappe, der fylder en stor del af rummet, giver en stor flade, du fx kan udnytte til en garderobe. Her er der blevet plads til skabe, hylder og knager, så der kommer styr på alt det, der ellers ikke ville have en plads. Da løsningen er tænkt ind fra starten, er hylderne en elegant forlængelse af selve trappetrinene.

En ramme med fræsede spor holder styr på skydelågerne.

2. Skabsplads ovenpå skabene

Det sker rigtig tit, at et skab ikke når helt op til loftet. Den plads kan du udnytte optimalt ved at bygge skabe ovenpå skabene, og altså fylde tomrummet ud. Er du heldig, kan du købe færdige skabe, der passer, men du kan også selv bygge en ramme med spor til skydelåger.

En enkelt stolpe vil ofte være nok. Væggene bærer resten. Derudover skal rækværket være minimum 1 meter højt.

3. Soveværelset er hævet over gulvet

Hvis du har højt til loftet, kan du faktisk bygge hele værelser ovenpå i form af hemse. Det kan blot være en seng, men har du pladsen, kan du lave meget mere plads på sådan en ”førstesal”.

En solid rem, der er skruet ind i væggen med gode plugs, bærer langt det meste af vægten, så du kan nøjes med en stolpe ned til gulvet i det hjørne, der er længst fra væggene. Vil du helt undgå stolpen, kan du i stedet spænde et metalbånd op til et spær i loftet.

LÆS MERE: Byg en sikker stige til hemsen

4. Orden i entreen

I entreen er det ofte sko, vanter, huer og halstørklæder, der skaber rod. Her er organisering kodeordet, og det kunne være i form af et smart entremøbel som dette. Der er skohylder og bøjlestang på bagsiden og kroge, hylder og holdere til småting på forsiden.

5. Skuffer under skabene

En køkkensokkel er blot et tomrum, og her kunne du lige så godt udnytte pladsen til køkkengrej. Sokkelskuffer kan købes færdige eller bygges fra bunden (men køb færdige skinner). Blot skal gulvet være rimeligt jævnt, ellers går skufferne imod, når de bliver åbnet.

Et lille beslag fungerer som greb. Du kan også vælge en usynlig ”skub og klik”-skuffeløsning.

6. Trappen er fuld af skuffer

Pladsen under trappen kan udnyttes på mange måder. Her er en af de mere elegante og også lidt sjove: skuffer indbygget i trinene. Skufferne skal skræddersys, men du kan fint bruge skinner købt i fx Ikea og montere dem på de skuffer, du bygger.

7. Dobbelte bogkasser

Hvis du har flere bøger, end der er plads til i dine reoler, kan en smart løsning være disse dobbelt bogkasser. Umiddelbart ligner de brede reoler, men de er hængslet på midten og skjuler et ekstra sæt hylder.

Tilbygningen starter ved den øverste bærende bjælke. De 65 centimeter udbygning holder sig under tagudhænget.

8. Plads til et køkken på 65 centimeter

Nogle gange kan det se helt håbløst ud at få plads til den perfekte indretning. Men måske handler det blot om at tænke ud af boksen. Det gjorde arkitekten bag denne 65 cm udbygning af facaden.

De 65 cm gav plads til en række køkkenskabe, og så blev der plads til både køkken og spisestue; noget huset eller umiddelbart var for smalt til. Udvendigt er der beklædt med zink på siderne og klinklagte cedetræsbrædder på fronten.

Du kan bygge et ekstra værelse på huset efter samme model.

9. Entreen er bygget udenpå huset

En alt for lille entre, eller slet ingen entre, kan gøre det svært at holde orden på jakker, sko, huer og vanter. Selv om der ikke er plads i huset, kan du måske finde plads udenfor huset og simpelthen bygge entreen eller indgangspartiet på som en tilbygning. En entre behøver ikke at være opvarmet, hvis netop det giver problemer med at få en byggetilladelse.

10. Rør holder styr på skoene

Nogle gange handler mangel på plads i virkeligheden mest om at få styr på alt det, der roder. Sko er et godt eksempel, og her er en smart idé til at holde styr på dem: En masse pvc-rør, der er limet sammen til en reol. Laver du rørene dybe nok til sko, kan den stå af sig selv, uden at du behøver gøre den fast til væggen.

11. Masser af skabe under trappen

Hvis du har en trappe, kan du få overrraskende meget plads ved at lukke undersiden med skabe. Her er der plads til masser af ting, som det ellers kan knibe med at finde opbevaringsplads til. Du kan vælge rullende skuffer som her, hvis du køber kraftige møbelhjul, eller du kan bygge skabe med låger – alt afhængigt af stil og behov.

Masser af god opbevaringsplads, og hyggelige siddepladser.

12. Siddeplads i vindueskarmen

Dybe vinduesnicher kan udnyttes på flere måder, uanset om nicherne er en del af det oprindelige huse eller du selv sætter skillevægge op for at skabe dem. Løsningen kan købes eller bygges af færdige skabsmoduler eller helt fra bunden.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Indretning