5 flotte projekter bygget af køkkenbordsplader

Køkkenbordplader kan så meget andet end ligge oven på skabene i køkkenet ...

5 flotte projekter bygget af køkkenbordsplader

Her får du inspiration til 5 flotte projekter – allesammen bygget af køkkenbordsplader.

Intro

Hvis du ser på køkkenbordpladerne som et både eksklusivt, stærkt og billigt materiale, åbner der sig pludselig et væld af muligheder. Her viser vi dig 5 meget forskellige ting, som alle er bygget af køkkenbordplader.

1

BORD OG BÆNK
Bord-bænke-sættet er lavet af massive stavlimede køkkenbordplader i eg.

2

TRAPPETRIN
Hvis du er træt af din gamle trappe, fordi den er gulnet, slidt og udhulet, kan du få en “ny” ved at beklæde trinnene med stykker af bordplader.

3

BADEVÆRELSESMØBEL
En køkkenbordplade af mørkt rosentræ er her forvandlet til et badeværelsesmøbel, hvor der skal stå en håndvask.

4

HYLDER
Mangler du et par gedigne hylder, kan du nemt bygge dem selv af køkkenbordplader.

5

RADIATORSKJULER
En køkkenbordplade kan også forvandles til en moderne, åben radiatorskjuler, der er så stærk, at den kan bruges som bænk.

I denne gør det selv-vejledning viser vi, trin for trin, hvordan du bygger de 5 flotte projekter af køkkenbordplader. Ofte kan det lade sig gøre at finde køkkenbordplader på tilbud, så du kan få plader, der ser eksklusive ud og kan bruges til forskellige byggeprojekter, til spotpris.

God byggelyst!

Vejledning

01
Bord og bænk 7 Trin

Bord-bænke-sættet er lavet af massive stavlimede køkkenbordplader i eg. For at få et bredt bord på 85 cm kræver det, at to køkkenbordplader limes sammen, for en standardkøkken-bordplade har kun en dybde på 60 cm.

Inden bordpladerne limes sammen i bredden, er det vigtigt, at de saves til med nye, snorlige savsnit, så du får rene flader at lime på, så samlingen bliver usynlig og stærk. Både bord og bænk har sider, der er lige så brede som toppladen, og hjørnesamlinger, der består af skrå 45-graderssnit, der er limet sammen. Alt, hvad du behøver for at lave dette, er bordplader, snedkerlim, bred malertape og en dyksav med føringsskinne.

1

Læg bordpladerne helt tæt op ad hinanden, og spænd dem godt fast med et par tvinger. Indstil dyksaven i dybden, så det svarer til tykkelsen på bordpladen plus 3-4 mm. Spænd føringsskinnen fast, og sav nu i samlingen mellem de to plader, der skal limes sammen. Sørg for, at den fin-tandede klinge rammer begge plader.

2

I enderne skal pladerne skæres til med skrå 45-graderssnit, så de kan samles med flotte smigsamlinger. Dyksaven indstilles her på 45 grader, inden føringsskinnen spændes fast, og der saves. I den modsatte ende af gavlene på bord og bænk skal pladerne skæres til med vinkelrette snit, så bord og bænk står på solide “fødder”.

3

Pladerne limes sammen med snedkerlim. Limen fordeler sig lettest på fladen, hvis du blander lidt vand i og fordeler limen med en pensel.

4

Hjørnesamlingerne skal tapes sammen. Læg bordplade og gavlside med forsiden opad på et plant underlag. Skub gavlen helt op til bordpladen, så fladerne flugter, og tape samlingen sammen med malertape.

5

Placér nu gavlsiden lodret, når du forsigtigt har skubbet gavlsiden ud over underlaget. Gør det forsigtigt, for tape-“hængslerne” er skrøbelige. Du får brug for en hjælper - også når bordet skal vendes rundt.

6

Smør lim i samlingen, når bordet er vendt rundt, og gavlen lagt ned. Smør først lidt fortyndet snedkerlim på begge flader, og giv dem så et lag ufortyndet bagefter. Brug rigeligt med lim, så det pibler frem. Så er du sikker på, det har fået nok. Overskydende lim kan fjernes med et stemmejern.

7

Gavlene rejses op og fikseres med malertape. Sørg for, at de står vinkelret på bordpladen. Hjørnesamlingerne forstærkes med en trekantliste, der også limes og spændes fast med en tvinge. Lad nu bordet stå og tørre mindst et par dage, inden du sliber overfladen glat og mætter den med olie.

02
Trappetrin 5 Trin

Hvis du er træt af din gamle trappe, fordi den er gulnet, slidt og udhulet, kan du få en “ny” ved at beklæde trinnene med stykker af bordplader.

Pladerne skæres til, så de passer præcist på trinnene. Under hvert trin sættes en smal strimmel af bordplade fast, så det ikke ses, hvis trinnet fx er slidt så meget ned, at det er udhulet. Strimlen under trinnets forkant monteres med såkaldte fisk, der giver en stærk, skjult samling. Rillerne laves med en lamel- eller overfræser. Her er valgt plader i mørkt, hårdt træ, der passer godt til trappens gelænder.

1

Trinnene skæres til. Du får brug for en stiksav, hvor der er rundinger. Du kan bruge afdækningspap til at lave en skabelon, så du kan overføre formen på trinnet og save efter den. De lige stykker saves bare med en kap-/geringssav.

2

Fræs riller til fisk i de to plader, der skal beklæde hvert trin - både det brede på trinfladen og det smalle på stødtrinnet. Pladerne spændes fast, når rillerne fræses, tre i hver plade.

3

Når fiskene er limet fast til trinpladen, limes den smalle liste fast ned over fiskene. Snedkerlimen får fiskene til at svulme op, hvilket styrker samlingen. Bagefter spændes de to dele sammen med tvinger, og overskydende lim fjernes. Lad det så tørre.

4

Trinnet limes fast på trappen med monteringslim. Forinden er det en god idé at sætte tape rundt i kanten på det, så det er parat til, at kanten fuges bagefter. Tryk trinnet godt fast.

5

Fug med akrylfuge rundt i kanten, og træk så malertapen af.

03
Badeværelsesmøbel 7 Trin

En køkkenbordplade af mørkt rosentræ er her forvandlet til et badeværelsesmøbel, hvor der skal stå en håndvask. Møblet er bygget som en kasse, der hænger meget bedre på væggen end en hylde, da belastningen på ophænget ikke vil være nær så stor, da kassen støtter på væggen med den nederste hylde.

Bordpladen er først savet til på langs, og kassens fire dele savet ud til to gange to ens stykker. De er alle skåret til med skrå 45-graderssnit i enderne, så kassen kan samles med flotte smigsamlinger. Samlingerne forstærkes med såkaldte fisk, snedkerlim og skruer, der skjules af propper.

1

De fire dele til kassen skæres til med skrå snit i enderne, 45 grader, med en dyksav med føringsskinne.

2

Der laves riller til såkaldte fisk, som skal styrke hjørnesamlingerne. Rillerne fræses med en såkaldt fiskemaskine. Fiskene sættes i med snedkerlim.

3

Kassen samles med rigelig snedkerlim i samlingerne. Siderne holdes sammen med store tvinger med et par lægter imellem, så træet er beskyttet.

4

Der bores huller med et 12-mm-propbor, så samlingen også styrkes med skruer, som skjules med træpropper.

5

Træpropperne bores ud af en rest træ og sættes i hullerne med lim, så skruerne sidder skjult. Når limen er tør, skæres den overskydende prop af. Fjern også den overskydende trælim.

6

Montér lange skruer i væggen, som kassen kan hænges op på. Der er boret huller i de bagerste kanter på kassen. Bank kassen på plads med en træklods på kanten af møblet og en hammer.

7

Træet mættes med olie. Det er ekstra vigtigt, når det skal bruges i badeværelset, hvor det kan blive udsat for vand. Her får det fem gange, hvor olien har fået lov til at trænge i træet i 15-20 min., inden den overskydende olie tørres væk.

04
Hylder 2 Trin

Mangler du et par gedigne hylder, kan du nemt bygge dem selv af køkkenbordplader. Hylderne får et eksklusivt udseende, hvis du laver forstærkninger i hjørnerne med en mørkere træsort. Det kræver lidt ekstra arbejde, da du skal save spor i hjørnerne. Ønsker du, at hylderne skal være helt enkle, kan du vælge en samling, hvor enderne skæres til med skrå 45-graderssnit, men samles med skjulte dyvler eller fisk.

I gavlene på hylderne her fræses en rille, hvor der er plads til et sengebeslag, som er et skjult ophæng, der sikrer, at hylden kommer til at sidde helt tæt til væggen.

1

Sav tre spor i hver hjørnesamling, og fyld dem med små lister af mørkt træ, når du har limet gavlsiderne fast. Sporene saves med en rundsav, hvis sål spændes fast til hylden. Saven indstilles, så klingen stopper i den rigtige dybde (her 3 cm). De små ædeltræslister smøres ind i lim og bankes på plads med en hammer. Det gøres med flere lag lister. Lad listerne tørre et døgns tid.

2

De overskydende dele af ædeltræslisterne skæres af med en fintandet sav. Læg et stykke pap oven på træet, inden du saver, så hylden ikke bliver beskadiget. Slib bagefter hylderne til, så forstærkningerne er i niveau med hylden.

05
Radiatorskjuler 3 Trin

En køkkenbordplade kan også forvandles til en moderne, åben radiatorskjuler, der er så stærk, at den kan bruges som bænk. Pladen er skåret til på langs til en topplade, der har ben i begge ender samt et støtteben på midten. På bagsiden gøres toppladen fast til vinduesrammerne med små vinkler.

1

Pladen saves til på langs med et vinkelret snit med en rundsav langs en retskinne. Benene saves også til - husk, at de skal være 2 cm højere end overkanten på radiatoren, så der er plads til, at den varme luft kan cirkulere.

2

Ben og topplade samles med dyvler. Brug dyvelmar­ kører til at markere hullerne, og bor vinkelrette huller, så dyvlerne nemt styres på plads. Benene placeres 1 cm inde bag yderkanterne af toppladen og limes fast.

3

Lim alufolie fast på undersiden af toppladen, så top­ pladen er beskyttet mod varmen. Det hindrer, at træet slår sig. Limen fordeles i pølser på bagsiden og trækkes bagefter ud på hele fladen med en spartel, som folien trykkes fast i.

Tegning

BORD OG BÆNK

Når du samler halvanden plade, der skal bruges til både bordplade og ben, er det vigtigt, at samlingerne sidder forskudt, så konstruktionen bliver stærk.

Der skal saves nye snit til alle samlinger, så limen hæfter ordentligt, og samlingen bliver “usynlig”.

BORD OG BÆNK

BADEVÆRELSESMØBEL

Kassen monteres med skjult ophæng på lange skruer fastgjort i væggen.

Samlingerne forstærkes med “fisk”, to i hver.

BADEVÆRELSESMØBEL

HYLDER

I gavlene fræses ud til sengebeslag, som hylden hænges op i.

I enderne saves delene til med skrå 45-graderssnit, som limes sammen.

HYLDER

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Indretning