Byg unik hylde af trærester

Du har træ tilovers. Skal du brænde det? Køre det på lossepladsen? Nej, du skal bygge noget af affaldstræet! Vi viser dig, hvordan du på ingen tid kan bygge en lille, smart hylde.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
500 kroner
Smart hylde af trærester

Der er ingen grund til at smide dine trærester fra gamle projekter ud! Her viser vi, hvordan du kan bygge en flot hylde af trærester

Intro

Du har sikkert prøvet at stå tilbage med trærester efter et afsluttet byggeprojekt. Og de rester kan du jo lige så godt bruge. Vi havde lige skiftet køkkenbordet og valgte at bygge en smart og lidt anderledes hylde af vores overskudstræ.

Hylden er bygget til at bugte sig rundt om et indvendigt og et udvendigt hjørne. Det er ikke sikkert, du har den slags vægge i dit hjem, men måske kan du bruge vores hylde som inspiration og tilpasse det dine forhold.

Idéen med hylden er, at den er nem at bygge og består af få dele. Og så er alle samlinger og ophængningsbeslag skjult. Det får den til at se elegant og let ud.

Se, hvordan vi bygger hylden af trærester

Den lille hylde er et nemt og overskueligt projekt. Det tager ca. en eftermiddag at bygge hylden og koster ca. 500 kroner. I gør det selv-vejledningen får du en fuld materialeliste, og så viser vi, hvordan du:

  • måler op og skærer træet til
  • laver usynlige samlinger med en fiskemaskine
  • borer huller til det skjulte ophæng
  • samler og olierer træet
  • hænger hylden op

Vejledning

01
Der måles og saves 3 Trin

Vi skal forholde os til både et indvendigt hjørne og et udvendigt hjørne. Vi måler afstanden fra det indvendige hjørne til det udvendige hjørne.

1

Hylden består i al sin enkelhed af fem stykker træ, som sættes sammen med fisk ved hjælp af en fiskemaskine. Først saves træet til med en rundsav med føringsskinne. Du kan også bruge en kap-/geringssav.

2

Hjørnet måles. Der er 40 cm fra indvendigt hjørne til udvendigt hjørne. Det lange stykke (B) er 20 cm bredt, og derfor skal midterstykket (A) være 20 cm langt for at følge hjørnet.

3

Træet tilskæres. Vi skal bruge tre korte stykker (A + D) og desuden to lange stykker (C + B). Skær træet til med rundsav eller kapsav.

02
Træet fiskes 3 Trin

Hylden får et elegant, svævende look, og derfor ønsker vi, at alle samlinger er usynlige - men alligevel stærke.

En af de letteste måder at lave skjulte samlinger på er med en fiskemaskine, også kaldet en lamelfræser. Maskinen skærer spor i træet, hvor smalle træstykker, kaldet fisk, placeres i.

Fiskemaskinen kan købes for omkring 500 kr.

1

Maskinen indstilles. Med fiskemaskinen kan du indstille, hvor dybt der skal fræses. Her vælger vi en dybde på 20 mm, fordi vi bruger P20-fisk til samlingen.

2

Enderne fræses. Sørg for, at træet ikke rykker sig. I endestykkerne (D) fræses kun den ene ende, mens midterstykket (A) får to spor i hver ende.

3

De lange stykker (B + C) fiskes. I den ene ende skal der fræses to spor, hvor endestykkerne (D) skal fastgøres. Desuden skal der fræses to spor i siden, hvor midterstykket (A) skal sidde.

03
Huller til ophæng bores 4 Trin

Nu pakker vi fiskemaskinen væk og finder boremaskinen og slibemaskinen frem. I byggemarkedet findes der forskellige løsninger til skjult ophæng. Det er ikke sikkert, du kan finde præcis den variant af lange plugs, som vi bruger, men den kan købes på nettet, eller du kan bruge andre udgaver.

Til at bore hullerne til de specielle plugs bruger vi et sneglebor, som er en rigtig specialist.

1

Spænd træet fast. Vi sætter en kort side (D) fast oven på noget af-faldstræ. Med et 8 mm sneglebor borer vi hul i midten af pladen.

2

Hullerne slibes. Når alle hullerne er boret, slibes det flossede træ. Brug en slibeklods med korn 80. Blæs alle huller rene for savsmuld, støv og spåner.

3

Pluggene testes. Sådan ser det ud, når en plug er sat i træet. Metaldelen skrues i den grå plastikdel. Til sidst kan hylden skubbes ind over.

4

Træet finslibes. Hullerne er boret og slebet rene, og nu er det tid til at slibe de store flader på hylden. Vi bruger en rystepudser med korn 120.

04
Træet samles og olieres 4 Trin

Nu er hylden klar til at blive sat sammen. Sporene fyldes med lim, og fisk placeres i dem. Det binder de to træstykker sammen.

Når fiskene er sat i, og træstykkerne sat sammen, er det vigtigt, at træet sættes under pres med tvinger, mens limen hærder, og fiskene svulmer op.

Tør overskydende lim væk med det samme. Når limen har sat sig, får hylden to lag linolie.

1

Fiskene sættes i sporene. Smør trælim i alle sporene først. Stik fiskene så langt ned i limen, som de kan komme. Lav én samling ad gangen.

2

Sæt hylden sammen. To af de korte stykker (D) i enderne fastgøres lodret på de lange stykker (B og C). De to lange stykker forbindes med et kort (A). Nemt og smart.

3

Sæt træet under pres. Med tømmervinklen sikrer vi, at de lodrette stykker (D) sidder vinkelret. Sæt træet i spænd et par timer. Størknet lim slibes væk med korn 120.

4

Hylden olieres. Børst træet af for støv. Påfør bagefter olie med en korthåret malerrulle eller med en klud. Efterpoleres, når træet er mættet efter cirka 30 minutter.

05
Hylden hænges op 3 Trin

Når olien er tør, skal hylden hænges op. Først mærker vi op til ophænget. Brug et vaterpas, når du skal hænge op. Metalgevindet skrues fast i plastikpluggen, og på den måde ekspanderer pluggen i hullet. Når alle plugs er på plads, kan du hænge hylden op. Vi bruger i alt seks plugs til at sætte hylden fast. To i de lange stykker (B + C) og én i hver af de korte endestykker (D).

Det kan være svært at få hylden styret på plads på alle seks plugs. Få en hjælper til at give en hånd.

1

Placeringen markeres. Vi tegner op på væggen, hvor hylden skal hænge. Vi bruger et vaterpas som lineal, når vi streger op.

2

Pluggene sættes i væggen. Her kan du se, hvor lang pluggen er, når den er skruet sammen. Metaldelen kommer til at sidde i hylden.

3

Hylden sættes på plads. Hylden skubbes ind over de lange plugs.

Materialer

  • Trærester (her egetræ fra et køkkenbord)
  • Plugs til ophæng (her Dolle Strongfix)
  • Fisk (vi bruger størrelsen P20)
  • Slibepapir (korn 80 og 120)
  • Trælim
  • Linolie

Specialværktøj

  • Fiskemaskine

Tidsforbrug

En eftermiddags arbejde.

Pris

Ca. 500 kr.

Sværhedsgrad

Selv hvis du ikke har arbejdet med en fiskemaskine før, er denne hylde et nemt og overskueligt projekt.

3D-model

3D-model

Nem hylde

Det er nemt at bygge hylden, så den passer til selv den mest besværlige væg.

Åbn 3D-model

3D-model

Fisket sammen

Selve hylderne er "fisket" sammen med en lamelfræser.

Åbn 3D-model

3D-model

Usynlig ophængning

Ved hjælp af smarte plugs, får du en helt usynlig ophængning af hylderne.

Åbn 3D-model

Video

TIPS: Bor vinkelret ind i væggen

TIPS: Pust borestøvet væk

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Indretning