Elegant rækværk af glas

Med systemet her kan du bygge i glas og få lys, lethed og styrke helt uden besvær og risiko for, at glasset går i stykker. Det hærdede glas sættes ned i skinner og er nemt at justere på plads. Vi sætter det op omkring et trappehul og får det til at se ud, som om glasset vokser direkte op af gulvet.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 timer/m
Pris
4.000 kr./m

Let, luftigt, glasklart og eksklusivt. Du får mange fordele med et glasrækværk af armeret glas.

Intro

Vægge eller rækværk er helt nødvendige på en trappe, på en førstesal eller på en høj terrasse. Men det er ofte på bekostning af udseende og især på bekostning af lys, at der må bygges vægge eller rækværk.

Den omkostning forsvinder, når du bruger glas. Her får du lys og lethed, og med det glas, du kan købe i dag, får du også rigelig styrke til et rækværk.

Der findes flere systemer til glasrækværk. Her bruger vi et fra Q-railing, der har mange forskellige løsninger at vælge imellem. Vi sætter aluskinnerne, der skal holde på glasset, ned i et gulv, men du kan også købe løsninger, der sættes op med skruer sat vandret ind i en væg, eller enkelte holdere i stedet for lange skinner.

Prisen for at få lys og lethed kan mærkes på økonomien, for glasløsningerne er ikke billige set i forhold til de mindre gennemsigtige alternativer. Vi bygger her fem meter rækværk for cirka 20.000 kroner i alt.

Vejledning

01
Montér skinner i gulvet 7 Trin

Glasset skal stå rundt om et trappehul. Normalt skrues skinnen direkte oven på gulvbrædderne, men fordi vi her er i gang med at bygge gulvet på førstesalen, har vi mulighed for at forsænke skinnerne, så de kun rager 1 cm op over gulvbrædderne. På den måde ser det ud, som om glasset vokser direkte op af gulvet.

1

Gør plads til gulvskinnen. Dette trin er kun nødvendigt, hvis du alligevel lægger gulv og kan lukke op for konstruktionen.

2

Stil skinnerne på plads. Vi stiller dem på det forsænkede spærtræ. Normalt stilles de direkte oven på gulvet.

3

Skru skinnerne fast med 7,5 x 92 mm montageskruer. Der skal bores for med et 5 mm bor, og der skal en skive under skruehovedet.

4

Hjørner: Du kan vælge at skære skinnerne i smig, hvor de mødes i et hjørne, eller at købe færdige hjørner. Så skal du kun skære skinnerne i de rette længder.

5

Tjek, at skinnen står lige. Den skal være i perfekt lod og vater. Justér med plastbrikker, hvis det er nødvendigt.

6

Sørg for, at skinnerne sidder solidt fast. De bliver udsat for et stort vrid, når glaspladerne kommer op, så der skal (lange) skruer i alle huller.

7

Støvsug skinnerne, så kiler og glas kommer til at stå på et fuldkommen plant underlag.

02
Sæt kiler og gummiliste i 3 Trin

Glasset skal støttes af plastkiler, der samtidig beskytter glasset mod alulistens hårde kant.

Når de hvide kiler er på plads, lægger du en gummiliste ind. Den skjuler kilerne og lukker tæt, så der ikke kan komme snavs ned i bundskinnen.

1

Sæt de hvide kiler på plads. De skal sidde med 20 cm’s mellemrum, altid 5 cm fra enden af skinnen og fra enden af glasset de steder, hvor glas mødes.

2

Tryk den flade gummiliste på plads. Den skal sidde i et spor lige over de hvide kiler.

3

Sådan samler du to gummilister. I hjørner skærer du listerne som vist her; så passer de sammen uden at overlappe og give problemer.

03
Sæt glasset på plads 7 Trin

Når glasset sættes i, hviler det på de hvide kiler og trykker sig ind mod gummilisten. Nu skal de orange kiler i, og så er de tunge glasstykker låst.

Når to glas mødes, skal der holdes 10-15 mm’s afstand imellem dem. Det samme gælder, når de mødes på et hjørne.

Puds glassets udvendige side, inden du går i gang.

1

Sæt glasset ned i skinnen. Vip det en smule, så det når helt ned i bunden af den hvide kile og står helt op ad skinnens side.

2

Sæt de orange kiler i. Start med en kile i hver ende, og justér glasset helt på plads, inden du sætter resten i (en over for hver af de hvide kiler).

3

Tjek, at glasset sidder i vater. Det bør det gøre, men du kan evt. rette op med en tynd plastbrik under glasset.

4

Tjek, at glasset står i lod. Du kan om nødvendigt finjustere med en tynd afstandsbrik klemt inde imellem bundskinnen og de orange kiler.

5

Slå kilerne på plads med det medfølgende værktøj, indtil de sidder i spænd. Vær forsigtig!

6

Du kan flytte en kile med værktøjet. I kilens ene ende er der en krog, du kan fange.

7

Tryk den tykke gummiliste på plads, når alle kiler er på plads. Brug fingrene eller det lille hjul, der følger med. Puds glasset, og nyd synet!

Materialer

  • Q-railing Easy Glass Slim-skinner med tilbehør
  • 17 mm hærdet, lamineret glas
  • 7,5 x 92 mm montageskruer
  • Afstandsbrikker

Specialværktøj

  • Evt. kapsav med metalklinge
  • Sugekopper til at løfte glasset

Tidsforbrug

Et par timer pr. meter.

Pris

Ca. 4.000 kr. pr. meter.

Sværhedsgrad

Systemet gør det nemt. Præcision er helt, helt afgørende, så det er her, du skal lægge dine kræfter.

3D-model

3D-model

Glasværn

Det hærdede glas sættes ned i skinner og er nemt at justere på plads.

Åbn 3D-model

3D-model

Gør plads til gulvskinnen.

Der er gjort plads til skinnen i gulvet, så den kan skjules.

Åbn 3D-model

3D-model

Sæt glasset på plads

Kiler holder glasset fast og i lod. Kilerne bliver skjult under sorte gummilister.

Åbn 3D-model

Tips & Tricks

Vælg mellem to typer bundskinner

Vi har brugt Q-railings Easy Glass Slimskinner. De passer i bredden med det spærtræ, vi har monteret dem i. Et alternativ er Easy Glass Pro, der er lidt bredere, og som derfor giver lidt flere muligheder for justering af glasset, og en gummivulst holder glasset i lod.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...