Fra koldt loftsrum til varm hems

Mange ældre huse gemmer på gode kvadratmeter under taget, som du let kan inddrage til en hems.

Hems

Åbner du et fladt loft til kip, får du plads til at bygge en hems under taget.

Bygge du en hems, får du ekstra kvadratmeter i dit hus – uden at bygge til. Her får du en beskrivelse af, hvordan du kan gribe det an. Vi har samlet det i et skema, der gør projektet mere overskueligt. Det er opdelt i følgende arbejdsprocesser:

  • Forberedelse
  • Nedbrydning
  • Konstruktion
  • Loft
  • Isolering
  • Strøm
  • Gips og maling
  • Hems

Her får du en vurdering af, hvilken del af arbejdet du selv vil kunne gøre, og hvor det er godt at rådføre sig med en autoriseret håndværker. Du får cirka-priser på, hvor meget de forskellige dele af projektet koster – både hvis du selv laver det (altså kun materiale-priser), og hvis arbejdet skal laves af en professionel. Der er også information om de lovkrav, der gør sig gældende, når du skal bygge en hems.

Hvis du har et hus med flade lofter indenfor og hældning på taget, har du muligvis også et loftsrum, som slet ikke bliver udnyttet optimalt. Mangler du plads i huset, kan du overveje at inddrage loftsrummet. Det kan du gøre ved at åbne op til kip, fx på et værelse, der er for småt, så du kan bygge en hems på det tidligere loft.

Hvis du bygger hemsen oven på loftet på det tilstødende rum, får værelset reelt flere kvadratmeter, da det bliver bredere oppe under loftet. Det vil også frigive en masse gulvplads i værelset, hvis sengen kan rykkes op på hemsen.
Alt efter husets tagkonstruktion kan det have en god effekt at fritlægge et par spær. Fritlagte spær giver fornemmelsen af et større rum, også selvom der ikke kommer flere kvadratmeter – og så giver det rummet charme og karakter.

Problem

Værelserne er ikke særlig store. Et problem, der ofte ses i ældre huse som fx parcelhuse.

Løsning

Loftet inddrages til at skabe mere plads i værelset. Der laves en hems oven på det tilstødende rum, hvor sengen kan placeres. Det skaber ekstra gulvplads i værelset.

Multimedia

Andre læser lige nu ...