Intro
Vejledning
01
Start med at rense delene
5
Trin
Hemmeligheden bag en stærk lodning er god forberedelse. Alle rør og bøjninger skal være rene og fri for fedt.
Selvom delene er nye og kommer direkte fra leverandøren, kan der sagtens være korrosion i overfladen af kobberet. Hvis metallet er voldsomt angrebet eller oxideret, kan det forhindre loddemidlet i at flyde, men selv hvis det bare er et tyndt lag oxid, kan det svække styrken af lodningen.
Efter rengøring påføres flux-middel, der forhindrer, at metallet oxiderer, når det varmes op.
Start med at slibe den yderste del af røret. Rul slibepapir stramt rundt om røret, og kør frem og tilbage 8-10 gange. Hvis du ikke har slibepapir, kan smergellærred eller ståluld også bruges.
Tjek, at overfladen er ru og helt fri for snavs. Selv små pletter, som dem, blyanten peger på, skal slibes væk, så metallet skinner blankt og genspejler lyset.
Rens indersiden af den bøjning, der skal loddes på røret, ved at køre frem og tilbage nogle gange med en lille stålbørste. Et stykke sammenrullet slibepapir kan også bruges.
02
Lod delene sammen
8
Trin
Før du begynder at varme kobberdelene op, er det en god idé at lave en prøvesamling, så du er sikker på, at alle dele passer sammen, og at alle vinkler vender den rigtige vej.
Når du er færdig med lodningerne og har renset overflødige rester af flux bort, pudser du alle dele helt blanke med Brasso eller et lignende pudsemiddel. Hvis du vil undgå at skulle pudse jævnligt, kan du forsegle det nypudsede kobber ved at male det med en klar lak.
Loddetin flyder derhen, hvor der er varmest. Derfor skal du kun varme der, hvor der skal loddes. På billedet er det lidt overdrevet, men til gengæld er det nemt at se, hvor der skal varmes.
Der er to grunde til, at du skal starte med at varme nedefra.
1: Varme stiger opad, og derfor er det mest effektivt at starte nedefra.
2: Hvis du starter oppefra, vil tinnet smelte og flyde ned, hvor der er koldt, og det må det ikke.
Mens du varmer samlingen op nedefra, prøver du at holde loddetinnet hen til kobberet, for at teste om der er varmt nok til, at tinnet begynder at smelte og blive suget ind i samlingen.
Når tinnet smelter, og lodningen flyder, bevæger du tinnet langs samlingen og påfører en smule ad gangen. Vær varsom med ikke at bruge for meget tin.
Ved at flytte varmen kan du styre, hvor du vil have lodningen til at flyde hen. Sørg for at komme hele vejen rundt, og slut på toppen.
Fjern brænderen, og tjek lodningen hele vejen rundt, for at se om der er huller. Hvis der er huller, pensler du flux på igen, varmer lodningen op og påfører eventuelt mere tin.
Materialer
Specialværktøj
Ud over almindeligt håndværktøj får du brug for lidt forskelligt specialværktøj, når du arbejder med kobberrør. Det fås alt sammen hos en velassorteret VVS’er eller online hos vvs-eksperten.dk eller lignende steder.
- Rørskærer (kobberrør er nemme at arbejde med, så med en lille rørskærer til under 100 kr. kan du nemt lave flotte, rene snit.)
- Gasblæselampe (der er mange slags brændere at vælge imellem, men hvis du kun skal lave et enkelt projekt, kan du sagtens nøjes med en billig model til under 200 kr.)
- Gasdåse
- Stålbørste (en lille rund stålbørste til at rense indersiden af fittings før lodning fås til ca. 80 kr.)
- Flux-middel/loddepasta
- Loddetin (til blødlodning af rødmetal, som det hedder, når man lodder kobberrør, anvendes et loddetin med minimum 2 % sølv i.)
Tidsforbrug
Den viste lysestage kan laves på et par timer.
Pris
Ca. 350 kr. for den viste lysestage.
Sværhedsgrad
Hvis du gør dig umage med forarbejdet, er det ikke svært.