Lær at lodde kobberrør

Du kan lave mange flotte ting af kobberrør. Småting som en lysestage kan godt samles med lim, men en håndklædeholder eller et lille natbord skal loddes for at blive solidt nok. Og som bonus får du samtidig øvet dig i at lave tætte samlinger.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 timer
Pris
350 kroner

Intro

Småting i kobber (fx en lysestage) kan godt samles med lim. Men til større ting som fx en håndklædeholder eller et lille natbord skal kobber-delene loddes sammen for at sikre, at resultatet bliver solidt nok.

I denne artikel viser vi dig med udførlige trin for trin-fotos og tekster, hvordan du lodder kobberrør.

Du får også en grundig beskrivelse af det specialværktøj, du skal bruge, når du arbejder med kobberrør.

Der er tale om relativt billige ting, som alle er til at få fat på hos en velassorteret VVS´er eller på internettet.

I artiklen får du desuden et overblik over de mest almindelige slags kobber-fittings. Fittings er betegnelse for de dele, som du bruger til at samle de lige rørstykker.

De findes i et utal af former og størrelser, men med de 8 typer, som vi har valgt, kan du lave næsten alle former.

8 vigtige fittings

Fittings til kobberrør findes i et utal af former og størrelser, men med disse 8 kan du lave næsten alle former.

Den smalle ende af fittings kaldes for nippel. Den har samme dimension som det rør, du arbejder med. Den brede ende, som røret passer ind i, kaldes for muffe. De fleste fittings fås i to udgaver: nippel/muffe og muffe/muffe.

De gængse dimensioner for rør og fittings går fra 10 til 28 mm. Til en lysestage er 15 mm passende, men vil du fx lave et sofabord, skal du op i 22 eller 28 mm. I 15 mm koster de fleste fittings 20-30 kr.

Selve kobberrørene fås som bløde rør i ruller og hårde rør i længder. Gå efter hårde rør.

Vinkel: 90 grader muffe/nippel og muffe/muffe.

Bøjning: 45 grader muffe/nippel og muffe/muffe.

Tee eller T-stykke.

Reduktion: Nippel/muffe og muffe/muffe.

Slutmuffe.

Vejledning

01
Start med at rense delene 5 Trin

Hemmeligheden bag en stærk lodning er god forberedelse. Alle rør og bøjninger skal være rene og fri for fedt.

Selvom delene er nye og kommer direkte fra leverandøren, kan der sagtens være korrosion i overfladen af kobberet. Hvis metallet er voldsomt angrebet eller oxideret, kan det forhindre loddemidlet i at flyde, men selv hvis det bare er et tyndt lag oxid, kan det svække styrken af lodningen.

Efter rengøring påføres flux-middel, der forhindrer, at metallet oxiderer, når det varmes op.

1

Start med at slibe den yderste del af røret. Rul slibepapir stramt rundt om røret, og kør frem og tilbage 8-10 gange. Hvis du ikke har slibepapir, kan smergellærred eller ståluld også bruges.

2

Tjek, at overfladen er ru og helt fri for snavs. Selv små pletter, som dem, blyanten peger på, skal slibes væk, så metallet skinner blankt og genspejler lyset.

3

Rens indersiden af den bøjning, der skal loddes på røret, ved at køre frem og tilbage nogle gange med en lille stålbørste. Et stykke sammenrullet slibepapir kan også bruges.

4

Smør flux-middel på ydersiden af røret med en pensel. Sørg for at komme hele vejen rundt.

5

Der skal være flux-middel nok til at dække begge overflader, så smør det også på på indersiden af bøjningen.

02
Lod delene sammen 8 Trin

Før du begynder at varme kobberdelene op, er det en god idé at lave en prøvesamling, så du er sikker på, at alle dele passer sammen, og at alle vinkler vender den rigtige vej.

Når du er færdig med lodningerne og har renset overflødige rester af flux bort, pudser du alle dele helt blanke med Brasso eller et lignende pudsemiddel. Hvis du vil undgå at skulle pudse jævnligt, kan du forsegle det nypudsede kobber ved at male det med en klar lak.

1

Loddetin flyder derhen, hvor der er varmest. Derfor skal du kun varme der, hvor der skal loddes. På billedet er det lidt overdrevet, men til gengæld er det nemt at se, hvor der skal varmes.

2

Der er to grunde til, at du skal starte med at varme nedefra.
1: Varme stiger opad, og derfor er det mest effektivt at starte nedefra.
2: Hvis du starter oppefra, vil tinnet smelte og flyde ned, hvor der er koldt, og det må det ikke.

3

Mens du varmer samlingen op nedefra, prøver du at holde loddetinnet hen til kobberet, for at teste om der er varmt nok til, at tinnet begynder at smelte og blive suget ind i samlingen.

4

Når tinnet smelter, og lodningen flyder, bevæger du tinnet langs samlingen og påfører en smule ad gangen. Vær varsom med ikke at bruge for meget tin.

5

Ved at flytte varmen kan du styre, hvor du vil have lodningen til at flyde hen. Sørg for at komme hele vejen rundt, og slut på toppen.

6

Fjern brænderen, og tjek lodningen hele vejen rundt, for at se om der er huller. Hvis der er huller, pensler du flux på igen, varmer lodningen op og påfører eventuelt mere tin.

7

Fjern varmen, og vent et minut eller to på, at lodningen køler ned.

8

Fjern overskydende flux ved at vride en hårdt opvredet klud stramt rundt om samlingen. Fluxrester eller oxidlag kan også fjernes med ståluld, slibepapir eller smergellærred.

Materialer

Specialværktøj

Ud over almindeligt håndværktøj får du brug for lidt forskelligt specialværktøj, når du arbejder med kobberrør. Det fås alt sammen hos en velassorteret VVS’er eller online hos vvs-eksperten.dk eller lignende steder.

  • Rørskærer (kobberrør er nemme at arbejde med, så med en lille rørskærer til under 100 kr. kan du nemt lave flotte, rene snit.)
  • Gasblæselampe (der er mange slags brændere at vælge imellem, men hvis du kun skal lave et enkelt projekt, kan du sagtens nøjes med en billig model til under 200 kr.)
  • Gasdåse
  • Stålbørste (en lille rund stålbørste til at rense indersiden af fittings før lodning fås til ca. 80 kr.)
  • Flux-middel/loddepasta
  • Loddetin (til blødlodning af rødmetal, som det hedder, når man lodder kobberrør, anvendes et loddetin med minimum 2 % sølv i.)

Tidsforbrug

Den viste lysestage kan laves på et par timer.

Pris

Ca. 350 kr. for den viste lysestage.

Sværhedsgrad

Hvis du gør dig umage med forarbejdet, er det ikke svært.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Indretning