11 typiske fejl: Sådan undgår du dem

Skæve skuffer og låger! For stort hul i køkkenbordet til vasken! Overskabe, der ikke hænger på linje! Her kan du se, hvordan du undgår de mest typiske køkkenmonteringsfejl.

Fejl er ærgerlige i et af hjemmets allervigtigste rum, og selv små fejl kan komme til at skæmme det samlede indtryk.

I denne gør det selv-vejledning hjælper vi dig godt på vej og viser, hvordan du undgår 11 dumme begynderfejl, når du sætter nyt køkken op.

Du kan fx se, hvordan du undgår skæve låger og skuffer, hvordan du saver ud til vasken, og hvordan du monterer overskabene, så de kommer til at hænge fuldstændig lige.

God fornøjelse!

1. Skabene samles, så de er vinkelrette

At samle skabe og skuffer virker umiddelbart som den letteste opgave, når der skal sættes nyt køkken op. Selve samleopgaven er da også ligetil, men du skal være meget opmærksom på, at skabene bliver vinkelrette. Ellers bliver det et problem at få lige linjer både vandret og lodret på alle køkkenelementerne, der jo bygges sammen til et samlet køkken bestående af mange elementer.

Helt afgørende er øjeblikket, når du stifter den tynde masonitplade fast bag på skabet. Sjusker du her, bliver skabet skævt, og så passer det ikke sammen med det næste skab.

De fleste skabe samles med særlige samleskruer eller almindelige skruer og dyvler. Den sidste samlemetode er i øvrigt nem at styrke, hvis du giver dyvler og samlinger en gang trælim også.

1

Skub bagbeklædningen fast i rillerne i skabets sider. Tjek, at alle skabets dele er vinkelrette, inden du stifter bagbeklædningen fast. I det øjeblik beklædningen er stiftet fast, har du ikke mulighed for at rette delene ind.

2

Bagbeklædningen stiftes fast, og delene er låst i vinkelret position, så skabet passer sammen med de andre køkkenelementer.

2. Vægliste er den bedste “sokkel”

At du kommer godt i gang med montering af dit nye køkken, er helt afgørende for, at du får et godt resultat. Derfor er det supervigtigt, at køkkenets “fundament”, underskabene, bliver monteret, så de står helt lige.

De fleste køkkenelementer i dag er beregnet til montering på justerbare ben. Justeringsarbejdet bliver hurtigt en bøvlet affære, for der er mange ben at justere, de bageste er svære at komme til, gulvet kan være skævt osv.

En langt lettere løsning er at fastgøre en lang, lige liste på væggen, som skabene kan stilles på, og så kun have justerbare ben under skabene forrest. Så er du sikker på, at skabene kommer til at stå helt lige, og det er nemt at finjustere dem og at tage højde for de små niveauforskelle, der næsten altid er på et gulv.

1

Tegn først en streg op på væggen, der markerer sokkelhøjden. Forinden skal du tage stilling til, hvor højt det færdige køkkenbord skal være, inkl. køkkenbordsplade. Tjek med vaterpas.

2

Montér en liste på væggen med sømdyvler, 8 x 100 mm, for hver 40 cm. Bor først for i listen, inden sømdyvlerne slås i. Tjek, at listen sidder lige, for hvert hul, du borer.

3

Sæt skabene op. Justér benene, så de står helt lige. En liste skrues her fast til gulvet under de forreste ben. Den er nødvendig, fordi benene ikke rækker til den ønskede bordhøjde. Når den skrues fast, giver det et helt stabilt underlag.

3. Pæne afslutninger rundt langs kanten

Dit nye køkken kommer til at se ufærdigt ud, hvis du ikke får styr på de sidste detaljer - som fx at lave pæne afslutninger rundt langs kanten.

Det er sjældent, at det nye køkken passer perfekt til rummet, så du vil næsten altid få brug for at sætte tilsætningslister op langs kanter og lofter. Det vil være helt individuelt, hvilke slags løsninger der er brug for, så du kan ikke ty til færdige løsninger, men må selv finde ud af at tilpasse dækpaneler, så de passer hos dig.

Her viser vi dig nogle grundlæggende principper for, hvordan du kan måle op til dækpaneler, fx langs en skæv væg, så panelet passer perfekt. Vi viser dig også, hvordan du monterer det.

1

Tag en klods, og lad den følge væggens ujævnheder, mens du streger op på dækpanelet, så det kommer til at passe perfekt til væggen.

2

Dækpanelet skæres til med en stiksav, der følger opstregnin-gen. Når du skærer med en stiksav, vil snittet typisk flosse mest på bagsiden. Derfor er det en god idé at vende dækpanelet om, så det flossede ikke kommer til at vende udad i rummet.

3

Sæt dækpanelerne op langs kanterne. Montér først lister langs væg/loft, der sikrer modhold, når dækpanelerne sættes op, så de sidder helt stabilt. Listerne til modhold fastgøres både på skab og væg/loft.

4. Ens placering af greb på låger og skuffer

Låger og skuffer med greb ser kun godt ud, når grebene er placeret præcist og helt ens - midt på lågen eller skuffen og i lige linjer, både lodret og vandret. Så her skal du ikke sjuske. Den bedste måde at sikre, at grebene kommer til at sidde præcist, er ved at lave en skabelon, som du kan bore efter. Du kan godt nøjes med én skabelon, selvom du har skabe og skuffer i forskellige bredder, hvis blot du laver den bred nok. Det er sådan en, vi viser her. Den er også konstrueret, så grebet kan placeres i to forskellige højder. Det bliver det pæneste her, hvor skufferne har en særlig profilering rundt i kanten på fronten, men forskellige højder.

1

Byg en skabelon af et stykke vinkelret træplade med lister på to af siderne. Mål op, hvor grebet skal placeres for at sidde midt på lågen/ skuffen, og hvor langt fra overkanten det skal sidde. Bor så huller i skabelonen, der svarer til det.

2

Placér skabelonen på hjørnet af lågen. Bor for gennem de huller, der giver en grebsplacering på midten.

3

Grebene skrues fast med de tilhørende skruer, og de danner flotte, lige linjer i det nye køkken.

5. Undgå skæve låger og skuffer

En forudsætning for at få lige linjer i det nye køkken er, at låger og skuffer sidder i præcis samme højde. Det sikrer du ved at finjustere på beslagene med en skruetrækker.

De små skruer i beslagene kan løsnes, så lågen kan finjusteres på mange forskellige ledder. Prøv dig frem. Når den sidder, hvor den skal, spændes skruerne fast igen.

6. “Stillads” hjælper dig med overskabene

Overskabene skal selvfølgelig hænge fuldstændig lige, så der er den samme afstand mellem køkkenbords-pladen og overskabene. De kan godt være svære at tumle med alene. Derfor er det en god investering at bygge et simpelt stativ, du kan stille dem på, når de skal monteres på væggen.

Du kan også skrue en midlertidig liste fast på væggen (som til underskabene) som understøtning til skabene. Ulempen ved denne metode kan dog være, at listen ikke sidder skjult, og fjernes listen, når skabene er skruet fast i væggen, så har du skruehuller, der skal spartles og måske males.

1

Byg et simpelt stillads bestående af en plade og fire ben. Benene skal have en længde, så overskabene kommer til at sidde i den rigtige højde med skabene oven på stilladset. Når skabene er placeret på stilladset, rykker du det forsigtigt på plads op mod væggen og samler skabene med samleskruer.

2

Skru skabene fast til væggen. Bor for, og sæt plugs i væggen gennem ophængningsbeslagene. Skru derefter beslagene fast.

7. Præcis samling af underskabe

Når skabene skal sættes sammen, er det vigtigt, at de er snorlige og flugter med hinanden. Ellers kommer køkkenelementerne ikke til at fremstå som et samlet hele, og det bliver sværere at få køkkenlågerne til at flugte.

1

Underskabene spændes sammen med tvinger, så fronterne flugter med hinanden, og så de er i vater.

2

Sæt samleskruerne i. De består af en skrue med en tilhørende bøsning, som skruen sættes ind i igennem huller i skabssiden. Nu er skabene låst sammen, og tvingerne kan fjernes.

8. Tæt og solid samling af træbordplade

Bordpladen er en vigtig del af et nyt køkken. Mange vælger en bordplade af træ. De fås i en standardbredde på 60 cm og forskellige tykkelser, med eller uden en rundet forkant. Den rundede forkant er praktisk, fordi den gør bordpladen mindre følsom over for slag på kanten. Til gengæld giver det en ekstra udfordring, hvis bordpladen fx skal samles i en vinkel. Her viser vi dig, hvordan du gør det og får en pæn samling.

Når bordpladen består af flere dele, er det vigtigt, at samlingen bliver tæt, så pladen kan tåle, at der løber væske ud, uden at væsken forsvinder i revner og giver fugtproblemer.

1

Bordpladerne lægges op på underskabene, så du kan danne dig et overblik over, hvor den rundede forkant skal fjernes. Mærk op, hvor meget der skal fjernes, så du kan få en tæt samling.

2

Sav bordpladen til med en rundsav med føringsskinne. Det sidste stykke af den rundede kant fjernes med fukssvans og stemmejern, så du får et knivskarpt hak, hvor den tilstødende plade passer ind.

3

Samlingen skal styrkes med både beslag og såkaldte fisk. Mærk op, hvor de skal placeres - to bordbeslag og tre fisk.

4

Fræs huller til fiskene med en fiskemaskine.

5

Bor huller med et forstnerbor til bordbeslagene, og lav en rille fra hullet ud til kanten af pladen. Det gøres ved at save flere savspor tæt på hinanden med en stiksav og bagefter stemme træet væk med et stemmejern. Du kan også fræse et spor med en overfræser. Beslagene monteres, og samlingen bliver helt tæt.

9. Skureliste afslutter pænt langs væggen

Når du har monteret en ny bordplade, har du som regel også brug for en pæn afslutning langs væggen. En væg er sjældent helt lige, så der vil som regel være små ujævnheder mellem bordplade og væg, du med fordel kan skjule. Hvis bordpladen er af træ, er det oplagt med en skureliste, der monteres med siliko­ ne, så du ikke får problemer med vand, der løber ind under listen.

1

Skurelisten skæres til på længden, så den passer præcist. Husk at tage højde for, hvis der skal være en liste for enden af bordpladen.

2

Montér listen, når du har smurt rigeligt med silikone på sider­ ne mod bord og væg. Skurelisten fikseres midlertidigt med lange lister og tvinger, indtil silikonen er tør. Får du brug for at lave en samling midt på skurelisten, bør du lave et skråt snit i stedet for et vinkelret - det bliver nemlig mindre tydeligt, når træet med tiden trækker sig lidt sammen.

3

Fjern det overskydende silikone. Det gøres nemmest med en spidset fugepind, der har stået et par timer i sulfovand.

10. Mål nøjagtigt op, og sav ud til vask

Når du selv monterer en træbordplade, får du typisk brug for at save hul i pladen til både vask og kogeplade. De huller skal sidde lige i skabet - for måler du forkert, og hullet bliver for stort, er bordpladen ødelagt. Er hullet for lille, giver det dobbeltarbejde.

Heldigvis følger der en skabelon med til de fleste vaske og kogeplader, som du blot kan lægge på bordet og strege op omkring. Følger der ikke en skabelon med, bør du være ekstra omhyggelig med opmålingen.

1

Tegn op efter skabelonen, hvor vasken skal placeres. Følger der ikke en skabelon med til din vask, må du måle grundigt op, evt. efter en vinkelret plade.

2

Sav ud til vasken. Du får det pæneste snit med en dyksav. En stiksav langs en retskinne kan også bruges - under alle omstændigheder skal du bruge en stiksav til hjørnerne.

3

Fug rundt i kanten med en sanitetsfuge, og sæt så vasken på plads. Fugen sikrer, at der ikke kommer vand ind under vaskens kant. Sæt malertape op rundt i kanten, så du ikke får fugemasse på bordpladen.

11. Vælg skruer i den rigtige længde til montering af bordpladen

Når du skal fastgøre bordpladen til skabselementerne, er det vigtigt, at du vælger en skrue i den rigtige størrelse. Den skal være lang nok til, at bordpladen kommer til at sidde ordentligt fast. Omvendt må den ikke være så lang, at den bryder overfladen på bordpladen, for så er den ødelagt.

Så mærk ordentligt op, og hav helt styr på, hvor tyk din nye bordplade er. Det er ekstra vigtigt at være opmærksom på, hvis du vælger en tynd kompaktlaminatplade som her. Inden du skruer, skal du bore for i toppladen på skabene. Skruerne skal placeres med en afstand på ca. 60 cm.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Køkken