Intro
Vejledning
01
Samlingen i bredden: Teknik A
4
Trin
Snedkerlim kan alene holde to plader sammen - ligesom den holder de enkelte stave i limtræspladerne sammen. Men de originale kanter på bordplader kan man ikke uden videre lime sammen, derfor skærer vi limfladerne til med et samlet snit.
Vi sikrer perfekte limflader ved at spænde de to flader, der skal samles, mod hinanden og skære gennem samlingen med dyksaven. De to nyskårne limflader vil passe præcis sammen.
Smør hvid snedkerlim ud på begge limflader. Når du rejser pladestykkerne op, skal du sikre, at de tilskårne kanter ender mod hinanden. Stryg eventuelt først fladerne med fortyndet snedkerlim på en pensel.
Samlingerne spændes mod hinanden. Læg pladerne på plads, og gnid dem mod hinanden, så der pibler lim op i hele fugen. Spænd pladerne sammen med store skruetvinger - ikke så hårdt, at de buer.
02
Hjørnesamlingen: Teknik B
8
Trin
Når man samler plader hjørne mod hjørne, er den klassiske teknik at arbejde med tapsamlinger eller som minimum runde eller flade dyvler - men også her kan du overlade opgaven til snedkerlim, når du sikrer helt præcise 45 graders samleflader. Og så kan du endda spænde pladerne tilstrækkelig hårdt sammen med malertape.
Samlefladerne skæres til med et 45 graders snit. Også her er en dyksav på føringsskinne perfekt, men tjek vinklen i to pladerester. Når de kan samles i en helt ret vinkel, skærer du i de rigtige plader.
Gå snittet efter uden at ødelægge det. Ofte vil dyksaven knap nå igennem pladen, når den vinkles, og måske skal snittet føres igennem med en håndsav. Fjern toppe, fx med høvl, uden at røre de præcise flader.
Ydersiderne på de to plader samles med malertape. Tapen skal være god, for den skal trykke pladerne hårdt sammen, mens limen tørrer. Pladerne stødes sammen med ydersiden opad, og samlingen tapes til.
Tapestrimlen over de tæt samlede kanter ridses godt fast med neglene. Det er et par tunge plader, så sæt gerne flere strimler tape hen over samlingen, forskudt med cirka en centimeter.
Før du vender pladerne, forstærkes samlingen med yderligere fire “tapehængsler” på tværs af de første strimler. Før dem godt ud på pladerne, så du er sikker på, at delene hænger godt sammen.
Samlefladerne stryges med lim. Smør først fortyndet lim på fladerne med en pensel - det er særlig vigtigt her, hvor du limer endetræ. Pres dernæst en god hvid snedkerlim ud i bunden af samlingen.
Gavlen rejses op til lodret. Hold øje med, at limen pibler frem i hele samlingen. Hvis der ikke kommer en stribe overskydende lim op hele vejen, må pladen ned at ligge igen og have lidt ekstra lim.
03
Byg den nye vinkel
8
Trin
Nu har du mødt de to teknikker, som vi arbejder med på vores stavlimede bordplader. Her får du at se, hvordan vi bruger dem til at forvandle en nydelig, men temmelig ordinær køkkenø til et langt mere originalt møbel. Og det er mere end stil og en flot, bred bordplade, vi tilfører også spisepladsen ved skabenes bagside et par solide, brede hylder.
Til formålet har vi anskaffet to rigtig flotte plader fra ScandiWood, og med en tilsvarende god træolie til at beskytte pladerne mod det hårde køkkenliv koster hele herligheden lidt over 4000 kroner.
Først måler vi den eksisterende kogeø op og finder frem til, hvordan den nye skal se ud. Vi ønsker, at bordet bliver en halv gang bredere ud mod stuen, og under den nye plade vil vi så sætte et par hylder. Og så vil vi pakke gavlene ind i samme plade.
Vi saver pladerne til, lidt for store. Både de friske snit til limfladerne, når de brede plader bygges, og de skrå snit ved gavlene er svære at beregne præcist.
TIPS: Tag dig god tid til at finde ud af, hvordan du udnytter pladerne optimalt.
Vær omhyggelig med at indstille saven i dybden til pladetykkelsen plus 3-4 mm, så snittene bliver så rene som muligt. For at få pæne snit i 38 mm stavlimet hårdt egetræ er det nødvendigt, at saven er udstyret med en nysleben fintandet klinge.
Nu bygger vi de brede plader med teknik A, som du så på foregående opslag. Både til bordpladen og til gavlen lægger vi en halv ekstra bredde til. Når vi har spændt de friskskårne kanter hårdt sammen, tørrer vi overskydende lim af.
Pladerne saves til i den rigtige bredde, når limen er stærk nok - et par timer bør være rigeligt. Forkanterne slibes med excentersliber, og hjørnerne rettes af med en lille pudshøvl - eller med slibe papir eller overfræser, hvis du foretrækker det.
SE TEKNIK A
Så samler vi de to nye brede plader i en vinkel med teknik B, som du så på foregående opslag. Føringsskinnen spændes fast i en helt ret vinkel på kanten, og saven trækkes jævnt, så vi får to helt jævne snitflader at lime sammen.
SE TEKNIK B
Igen skal limen have tid til at tørre. Et par timer er rigeligt. Normalt har den rigtig godt fat efter en god kop kaffes tid. Derfor er det så vigtigt, at du tjekker vinklen flere gange, mens du spænder pladerne op, der er ikke plads til at rette op senere.
04
Øen gøres færdig
3
Trin
Så saver vi ud til kogepladen i vores store bordplade. Tag den udenfor eller retur til hobbyrummet - det sviner voldsomt, når du saver i de tykke plader. Vi skærer de lange snit med dyksaven og tager kun de sidste snit ud mod hjørnerne med stivsav.
Kogepladen lægges ned på plads, efter at vi har stillet den store vinkel med bord og gavl op og gjort den fast med skruer fra skabets inderside. Og så pakker vi i øvrigt skabet med ovnen i bordhøjde ind på samme vis - du ved allerede hvordan.
Tidsforbrug
Det tager et par dage.
Pris
Vi har brugt to byggeplader til øen, så forvandlingen står os i godt 4000 kroner.
Sværhedsgrad
De to grundteknikker, som er kernen i hele projektet, mestrer du hurtigt, blot du har en god dyksav og nogle lange skruetvinger.