Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

To teknikker giver billigt luksuskøkken

Print Gem artikel

Med to overraskende enkle teknikker omdanner du en stribe traditionelle køkkenelementer til en original køkkenø i den rigtig dyre ende.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
4000 kroner

Intro

Der er næsten ingen grænser for, hvad der kan lade sig gøre med dit køkken, hvis du slipper din fantasi og disse to enkle arbejdsteknikker løs på et par lækre køkkenbordsplader.

Den ene teknik handler om at lime bordplader sammen kant mod kant, så du skaber en bredere plade. Den anden handler om at lime bordplader sammen i en vinkel. Vi bruger dem her til at udvide tre køkkenskabe, så de danner en bred køkkenø, hvor bordpladen “knækker” ned over gavlen.

Præcis som du finder det til mange tusinde kroner i de rigtig eksklusive køkkenbutikker. Her koster det dig kun et par bordplader, og teknikken er så enkel, at du kan udføre den på ethvert plant bord med en rulle malertape, en smule snedkerlim, en dyksav med føringsskinne og et par lange skruetvinger.

Og naturligvis kan du med de samme to teknikker lege videre og bygge borde, bænke og skamler – eller noget femte.

Vejledning

Samlingen i bredden: Teknik A

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Snedkerlim kan alene holde to plader sammen - ligesom den holder de enkelte stave i limtræspladerne sammen. Men de originale kanter på bordplader kan man ikke uden videre lime sammen, derfor skærer vi limfladerne til med et samlet snit.

1

Vi sikrer perfekte limflader ved at spænde de to flader, der skal samles, mod hinanden og skære gennem samlingen med dyksaven. De to nyskårne limflader vil passe præcis sammen.

2

Smør hvid snedkerlim ud på begge limflader. Når du rejser pladestykkerne op, skal du sikre, at de tilskårne kanter ender mod hinanden. Stryg eventuelt først fladerne med fortyndet snedkerlim på en pensel.

3

Samlingerne spændes mod hinanden. Læg pladerne på plads, og gnid dem mod hinanden, så der pibler lim op i hele fugen. Spænd pladerne sammen med store skruetvinger - ikke så hårdt, at de buer.

4

Efter få timer løsner du tvingerne og arbejder videre i den nye store plade. Oversiden slibes glat med excentersliberen, og på bagsiden fjerner du den overskydende lim med et bredt stemmejern.

Hjørnesamlingen: Teknik B

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Når man samler plader hjørne mod hjørne, er den klassiske teknik at arbejde med tapsamlinger eller som minimum runde eller flade dyvler - men også her kan du overlade opgaven til snedkerlim, når du sikrer helt præcise 45 graders samleflader. Og så kan du endda spænde pladerne tilstrækkelig hårdt sammen med malertape.

1

Samlefladerne skæres til med et 45 graders snit. Også her er en dyksav på føringsskinne perfekt, men tjek vinklen i to pladerester. Når de kan samles i en helt ret vinkel, skærer du i de rigtige plader.

2

Gå snittet efter uden at ødelægge det. Ofte vil dyksaven knap nå igennem pladen, når den vinkles, og måske skal snittet føres igennem med en håndsav. Fjern toppe, fx med høvl, uden at røre de præcise flader.

3

Ydersiderne på de to plader samles med malertape. Tapen skal være god, for den skal trykke pladerne hårdt sammen, mens limen tørrer. Pladerne stødes sammen med ydersiden opad, og samlingen tapes til.

4

Tapestrimlen over de tæt samlede kanter ridses godt fast med neglene. Det er et par tunge plader, så sæt gerne flere strimler tape hen over samlingen, forskudt med cirka en centimeter.

5

Før du vender pladerne, forstærkes samlingen med yderligere fire “tapehængsler” på tværs af de første strimler. Før dem godt ud på pladerne, så du er sikker på, at delene hænger godt sammen.

6

Samlefladerne stryges med lim. Smør først fortyndet lim på fladerne med en pensel - det er særlig vigtigt her, hvor du limer endetræ. Pres dernæst en god hvid snedkerlim ud i bunden af samlingen.

7

Gavlen rejses op til lodret. Hold øje med, at limen pibler frem i hele samlingen. Hvis der ikke kommer en stribe overskydende lim op hele vejen, må pladen ned at ligge igen og have lidt ekstra lim.

8

Når pladerne er i vinkel, fikserer du dem med tape på hver side. Spænd op med lange strimler tape, tjek vinklen imens. Strimlerne skaber sammen med “hængslet” på ydersiden så stort et pres, at limen holder.

Byg den nye vinkel

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Nu har du mødt de to teknikker, som vi arbejder med på vores stavlimede bordplader. Her får du at se, hvordan vi bruger dem til at forvandle en nydelig, men temmelig ordinær køkkenø til et langt mere originalt møbel. Og det er mere end stil og en flot, bred bordplade, vi tilfører også spisepladsen ved skabenes bagside et par solide, brede hylder.

Til formålet har vi anskaffet to rigtig flotte plader fra ScandiWood, og med en tilsvarende god træolie til at beskytte pladerne mod det hårde køkkenliv koster hele herligheden lidt over 4000 kroner.

1

Først måler vi den eksisterende kogeø op og finder frem til, hvordan den nye skal se ud. Vi ønsker, at bordet bliver en halv gang bredere ud mod stuen, og under den nye plade vil vi så sætte et par hylder. Og så vil vi pakke gavlene ind i samme plade.

2

Vi saver pladerne til, lidt for store. Både de friske snit til limfladerne, når de brede plader bygges, og de skrå snit ved gavlene er svære at beregne præcist.

TIPS: Tag dig god tid til at finde ud af, hvordan du udnytter pladerne optimalt.

3

Vær omhyggelig med at indstille saven i dybden til pladetykkelsen plus 3-4 mm, så snittene bliver så rene som muligt. For at få pæne snit i 38 mm stavlimet hårdt egetræ er det nødvendigt, at saven er udstyret med en nysleben fintandet klinge.

4

Nu bygger vi de brede plader med teknik A, som du så på foregående opslag. Både til bordpladen og til gavlen lægger vi en halv ekstra bredde til. Når vi har spændt de friskskårne kanter hårdt sammen, tørrer vi overskydende lim af.

5

Pladerne saves til i den rigtige bredde, når limen er stærk nok - et par timer bør være rigeligt. Forkanterne slibes med excentersliber, og hjørnerne rettes af med en lille pudshøvl - eller med slibe papir eller overfræser, hvis du foretrækker det.

SE TEKNIK A

6

Så samler vi de to nye brede plader i en vinkel med teknik B, som du så på foregående opslag. Føringsskinnen spændes fast i en helt ret vinkel på kanten, og saven trækkes jævnt, så vi får to helt jævne snitflader at lime sammen.

SE TEKNIK B

7

Igen skal limen have tid til at tørre. Et par timer er rigeligt. Normalt har den rigtig godt fat efter en god kop kaffes tid. Derfor er det så vigtigt, at du tjekker vinklen flere gange, mens du spænder pladerne op, der er ikke plads til at rette op senere.

8

Bordpladen og gavlen skæres til i længden. Du kan også skære dem til, umiddelbart efter at de skrå snit er klar, bare vent, til limfladerne er helt klar. Spænd føringsskinnen fast efter din lange vinkel, så snittene ligger helt præcist.

Øen gøres færdig

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Så saver vi ud til kogepladen i vores store bordplade. Tag den udenfor eller retur til hobbyrummet - det sviner voldsomt, når du saver i de tykke plader. Vi skærer de lange snit med dyksaven og tager kun de sidste snit ud mod hjørnerne med stivsav.

2

Kogepladen lægges ned på plads, efter at vi har stillet den store vinkel med bord og gavl op og gjort den fast med skruer fra skabets inderside. Og så pakker vi i øvrigt skabet med ovnen i bordhøjde ind på samme vis - du ved allerede hvordan.

3

Tilbage er blot at sætte hylder ind under bordet, hvor det nu rækker ud over de gamle skabe. Hylderne skærer vi af samme plade, så de kan klare det lange spænd og uden videre knytter sig til som en naturlig del af den flotte køkkenø.

Tidsforbrug

Det tager et par dage.

Pris

Vi har brugt to byggeplader til øen, så forvandlingen står os i godt 4000 kroner.

Sværhedsgrad

De to grundteknikker, som er kernen i hele projektet, mestrer du hurtigt, blot du har en god dyksav og nogle lange skruetvinger.

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: To teknikker giver billigt luksuskøkken
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage