Nyt køkken for 1.800 kroner

I stedet for at skifte hele køkkenet ud, så kan du komme rigtig langt bare ved at male låger og skuffer og give dem nye håndgreb.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
1800 kroner

Intro

Køkkenlåger udsættes for et stort dagligt slid, der sætter sit præg. Der kommer hak i de slidte kanter. Og rifter og skrammer på fladerne. Hængslerne kan blive slidte, så lågerne hænger skævt. Desuden ændrer man holdning med tiden og ønsker derfor en helt anden stil i køkkenet.

Med den viste renovering af køkkenlåger og skuffefronter slår du to fluer med ét smæk: Dine låger bliver som nye, og du kan lave dit helt eget stilskifte uden de store anstrengelser. Endda uden at det koster den mindre formue, som en professionel maler eller autolakerer skal have for dette arbejde.

Vi valgte at male låger og skuffefronter med en god sprøjtepistol. Her skal du huske, at resultatet ikke bliver flottere end “bunden”. Især når man bruger blank maling, er det vigtigt, at bunden er i orden. Den skal være grundet, spartlet og slebet, så den står helt glat og ensartet sugende. Det kræver noget spartle- og slibearbejde, men det lønner sig i sidste ende. Har du ikke mod på at sprøjtemale lågerne, kan du rulle maling på med en korthåret rulle.

Vejledning

01
Forberedelser 3 Trin

Inden du går i gang, skal du have afmonteret alle låger og skuffefronter og have fjernet håndgrebene.

For at det virkelig skal kunne ses, at du renoverer køkken, bør du overveje en udskiftning af håndgrebene. Også selv om de gamle “egentlig ikke fejler noget”. Og hvis lågerne hænger, som her, så skifter du også hængslerne.

1

Først skrues grebene af lågerne. Det går hurtigt og nemt, når lågerne stadig sidder på skabene. Tjek, om der er låger, der hænger skævt, og køb nye hængsler til dem. Eller skift dem alle.

2

Låseskruen løsnes, så lågen kan tages af hængslet. Er der flere ens låger, kan de nummereres ved at stemme romertal ind i bundkanten. De ses ikke, men så har du styr på, hvor de hører til.

3

Skru de gamle greb af skufferne. Gem greb og skruer sammen, de kan måske bruges et andet sted. Dernæst skruer du skuffefronterne af skufferne.

02
Grundbehandling 5 Trin

For at opnå et superflot resultat skal du være omhyggelig med at slibe, grunde og spartle lågerne. Kun med en helt glat og ensartet bund bliver resultatet pænt.

Maling med sprøjtepistol giver et flot resultat, når bunden er i orden. Det indebærer en grundig afvaskning og udspartling af huller efter håndgreb og skruer med kemisk metal. Så slibes det hele glat, og grundmaling rulles på.

1

Vask nu låger og skuffefronter af med en koncentreret blanding af vand og grundrengøringsmiddel. Vask efter med rent vand, og lad lågen tørre.

2

Spartl hullerne efter håndgreb på skuffefronterne ud med kemisk metal. På lågerne her var det nok at spartle det nederste hul ud. Det øverste bevarede vi.

3

Slib alle flader med rystepudser eller excentersliber. Start med korn 100 på ujævnheder, slut af med korn 180. Støvsug, og tør over med en fugtig klud.

4

Kanterne på forsiden af låger og skuff efronter bliver nemt slidt og hakkede. Derfor gav vi dem en skrå fas med et 45 graders fasjern i overfræseren.

5

Grund først med en korthåret mohairrulle og en fortyndet grunder på alle bagsiderne. Når de er tørre, kan du vende dem om og lægge dem på en klods. Mal kanter og til sidst flader.

03
Sprøjtemaling 5 Trin

En forudsætning for et flot resultat er, at malingen har den rette konsistens (viskositet), og at sprøjtepistolen er korrekt indstillet både til maling og emne. Og selvfølgelig at du anvender den rette teknik. Den rette teknik består i at føre sprøjtepistolen i et jævnt tempo med konstant afstand til emnet. Og den skal holdes vinkelret på emnet.

Det bedste resultat får du ved at påføre flere lag efter hinanden vådt-i-vådt. Efter første lag venter du 3-5 minutter. Dernæst påfører du flere lag med 1 minuts mellemrum. Fortsæt med flere tynde lag, til det dækker. Hvis du påfører for tykke lag ad gangen, får du løbere.

1

For at kunne male skuffefronterne på begge sider uden tørretid imellem monteres to “fødder”. Bank søm gennem et par stykker liste eller plade, og gør dem fast i underkanten.

2

Lågerne kan ikke holde balancen på fødder. Skru to kroge i underkanten på hver låge, så de kan hænges på en snor. Dæk nu dit arbejdsbord og væggen bagved godt af med afdækningspapir.

3

Mal nu skuffefronterne. Først på kanterne og dernæst på fladerne.

VIGTIGT! Mal helt ud over kanten, før du fører pistolen tilbage, ellers bliver laget ved kanterne for tykt, og malingen løber.

4

Spænd en snor ud 10-15 cm fra væggen. Hæng lågen på snoren. Mal nu med vandrette strøg. Brug to stykker snor med løkker til at gribe om krogene, når lågen skal vendes.

5

Næste omgang maling påføres lodret. Igen skal du male ud over kanterne – og skift så mellem retningerne fra påføring til påføring. Pas på løbere.

04
Montering af låger 9 Trin

De nye hængsler bliver monteret i stedet for de nedslidte gamle. Køkkenskabe har som regel standardhængsler (Ikea-hængsler), der sidder i lågerne i et stort hul og gøres nemt fast med to skruer. De gamle skruehuller spartles ud først, så de nye skruer kan sidde ordentligt fast.

Håndgrebene skiftes også. Hullerne til de nye greb bliver boret ved hjælp af en boreskabelon, så de bliver placeret korrekt og præcist.

1

Den ene hængseldel bliver skruet på skabene med to skruer i hullerne til hyldebærerne. Her blev anvendt to 4 x 30 mm skruer. De følger normalt med, når du køber nye hængsler.

2

Den anden hængseldel trykkes ned i det store hul på lågen. Ret den ind vinkelret på kanten. Bor for til de to skruer, og skru dem i.

3

Hægt nu lågens hængsler på, og spænd låseskruerne. Når alle låger er monteret, justeres der på skruerne, så de kommer til at hænge lige og med ens afstand. Det tager tid, men det betaler sig.

4

Fremstil en boreskabelon af et stykke plade med to brede lister på to kanter. Hold skabelonen på en låge, og bor gennem det hul, der ikke er spartlet ud.

5

Læg håndgrebet på skabelonen, og mærk op til det andet hul efter grebet. Bor hullet i skabelonen. Nu har du lavet en “ko”, som passer på alle lågerne.

6

Hold boreskabelonen (koen) ind på lågen, og bor huller til håndgrebene. Da listerne rager ud på begge sider af pladen, kan skabelonen anvendes til både venstre- og højrehængte låger.

7

Brug også skabelonen til skufferne. Streg de gamle huller ud på boreskabelonen, og lav nye til skuffen. Bor to nye huller, der er placeret i højde med grebene på lågerne.

8

Monter nu greb på låger og skuffer med skruer indefra. Som regel passer de medfølgende skruer i længden, ellers må du købe nogle, som er ekstra lange, og selv tilpasse dem.

Det pæne, men lidt kedelige, hvide køkken har fået liv og kulør med røde låger og nye håndgreb.

Materialer

  • Grundmaling
  • Rød, glans 90 til låger
  • Grå, glans 50 til skabe
  • 5 sæt lågehængsler

Desuden

  • Kemisk metal, grundrens, håndgreb

Specialværktøj

  • Sprøjtepistol, her fra Wagner
  • Excentersliber

Tidsforbrug

2 dage

Pris

Til 5 låger og 4 skuffer er har vi brugt cirka 1800 kroner inkl. lågehængsler

Tips & Tricks

Fortynd malingen

Det er ganske vist let at male med en sprøjtepistol. Men der skal lidt forberedelse til, da malingen hverken må være for tyk eller for tynd. Tyk maling sætter sig fast og kan ikke sprøjtes jævnt ud. Tynd maling dækker dårligt og løber let.

Derfor følger der en særlig viskositetsmåler med sprøjtepistolen (i hvert fald Wagner-modellerne), som du skal bruge, når du skal fortynde malingen. Som hovedregel skal du regne med at fortynde malingen 10-20 procent med vand for at få den rette viskositet, men følg fabrikantens anvisning.

1

Tilsæt først 10 % vand, og rør godt rundt.

2

Dyp viskositetsmåleren helt ned i malingen. Løft op, og tag tid på, hvor lang tid det tager for al malingen at løbe ud gennem hullet i bunden. Sammenhold med brugsanvisningen.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Køkken