Montering af køkken - fra A til Z

Se med når vi planlægger og bygger et komplet IKEA køkken - fra første tanke til sidste skuffe. Det er billigt, kvalitet og pris hænger rigtig godt sammen - og så er det nemt at bygge! Vi guider dig fra start til slut.

Intro

Respekt for køkkenfolkene hos Ikea. Det svenske bolighus tilbyder i al enkelhed verdens bedste hverdagskøkken til prisen. Sådan generelt set.

Du kan finde bedre køkkener på markedet. Du kan finde billigere køkkener. Du kan finde ting, Ikea ikke har med i sit store katalog. Men at finde et køkken med så store valgmulig heder, så god rådgivning og så høj en kvalitet til den samme pris - det får du meget svært ved.

Det fejrer vi i bladet her ved at planlægge og bygge et køkken fra Ikea - og fra første tanke til sidste skuffe følge Ikeas råd og vejledninger.

Verdensmester i sin egen kategori

Ikea har haft talentet, størrelsen og viljen til at udvikle og finpudse sit køkken, så det i dag virker tæt på det perfekte inden for sin særlige kategori. Et køkken til familien, der har penge til at købe lejlighed eller hus, men ikke har råd til eller behov for at brænde flere hundrede tusinde kroner af på et køkken. Har du mod på selv at samle et nyt køkken fra bunden, bør Ikea som minimum være med i overvejelserne.

Den grundlæggende kvalitet er der ingen grund til at tvivle på. Du har glæde af, at varehuset kan presse priserne, producere stort og opbevare og sælge møblerne i de flade pakker, som køberne selv må forvandle til møbler.

Skabenes stel og skuffer er for en stor del de samme, som du finder i langt dyrere køkkener. Vil du have en bedre kvalitet, skal du ofte op i en mange gange dyrere klasse for liebhavere.

Selvfølgelig er der ting, du vil savne, og ting, der kunne have været bedre. Så ud over at følge i de spor, Ikea har lagt, og komme med gode råd undervejs skal vi nok bemærke, hvor noget kunne gøres bedre. Og så giver vi inspiration til, hvordan du kan skyde ekstra personlighed oven i det køkken, som Ikea selv kan byde på.

Med komplette trin-for-trin vejledninger og materialeliste guider vi dig igennem opsætningen fra start til slut:

  • Sokkel og skabe
  • Bordplade og vask
  • Hårde hvidevarer
  • Skuffer og låger

Vejledning

Start med at samle sokkel og skabe

Ikea er uofficiel verdensmester i samlevejledninger. Hver en skrue og hver en dims er med i manualerne. Det betaler sig i den grad at studere vejledningen og følge den i alle detaljer, når du samler køkkenskabet.

For en amatør burde det slet ikke kunne lade sig gøre at forvandle de mange tusinde skruer, plader, lister og beslag i et vognlæs fra Ikea til et køkken.

Men det kan det. Har du blot en smule erfaring med værktøj, kan du ikke bare bygge et køkken af de mange pakker; du vil skabe et helstøbt møbel, der udstråler en kvalitet, du mange steder ville betale 3-4-5 gange så meget for.

Det skyldes, at Ikea i alle detaljer har forfinet den særlige form for møbler, som kunderne selv skal samle - og fintunet sine samlevejledninger, så Ikea her må være uofficiel verdensmester.

Du kan stadig blive forvirret. Især når du skal springe nogle sider over. Men læren af to dages arbejde med at samle dette køkken er helt klar: Når noget ikke passer, har vi misforstået eller overset noget i vejledningen.

Stellene samles med smarte beslag

Vi begynder med at samle de enkelte skabselementers ydre skal - det, som Ikea kalder stellet. Her får du hjælp af en genial klassisk teknisk detalje: excenterbolten, som i samarbejde med trædyvler binder spånpladerne nanopræcist sammen.

De fleste skabe samles efter nogle fælles principper, men små forskelle kan vende op og ned på teknik og rækkefølge. Det er en af grundene til, at det betaler sig at følge samlevejledningerne minutiøst, så hver ting kommer på plads til sin tid.

1

3 excenterbolte skrues i hver af stellets sideplader. Da underskabet ikke har en plade på toppen, skal der kun sidde bolte forneden. De tilsvarende dyvler stikkes ind i kanten af bundpladen.

2

Sidepladerne trykkes på plads på bundpladen. Dyvlerne giver så godt et greb, at du kan placere begge sidepladerne, før du spænder dem fast med excenterhuset, der trykkes ind i bundpladen og drejes til højre.

3

Bagklædningen skydes ned på plads. Udskæringen til ophængsbeslagene skal være foroven. Og pas nu på, for det kan gå galt for selv den bedste: Den hvide side skal vende ind mod skabets indre!

4

De to metalskinner skrues på overkanten af sidepladerne. Tryk imens pladerne ind mod kanten af skinnen, så afstanden mellem sidepladerne bliver den samme foroven som forneden.

Stellets vinkler låses i 90 grader

Du har samlet delene til stellet - men nu skal du for alvor holde tungen lige i munden. Udfordringen i hele arbejdet er at låse stellet fast med helt rette vinkler - og det gør du først, når du sømmer den stive bagklædning fast i sidepladerne.

Det kræver et systematisk arbejde, og det kan du lure af i samlevejledningen, der har delt den tilsyneladende enkle proces op i en hel række selvstændige trin. Hvis du sjusker her, bliver stellene skæve - og så får du dem aldrig til at passe sammen.

1

Første stift slår du i det ene sidestykke tæt ved bundpladen. Bagklædningen presses imens helt i bund i rillen på siden og i rillen på bundpladen.

2

Den anden stift slår du i forneden i det andet sidestykke. Her presser du imens bundpladen tæt op mod bagklædningen. Stiplede linjer viser, hvor stifterne kan sidde.

3

Vinklen mellem bundpladen og sidestykkerne rettes til med en skuffefront som vinkelmåler. Den bør blive vinkelret, hvis du presser det første sidestykke ind mod bagklædningen.

4

Den tredje stift slås i foroven på det sidestykke, du satte den første stift i. Derved låser du vinklen mellem sidestykket og bundpladen fuldstændig fast.

5

Resten af stifterne slås i. Tag et par stifter til side til de afstandsklodser, der skal sidde på bundpladen, hvis skabet hænges op på vægskinner.

Skabene hænges på en fælles vægskinne

Til at stille skabene op har Ikea indført et nyt system: En skinne skrues op på væggen i hele skabsrækkens længde, stellene hænges op på den, og derefter justeres de løse sokkelben under forkanten i højden.

Skinnen sikrer, at stellene hænger lige højt og vandret på den lange led. Men det er en stor udfordring at få skinnen til ikke blot at hænge vandret, men også helt lige. Slår skinnen sig den mindste smule, kan skabene ikke samles tæt.

Skinnen er smart til overskabe, men til skabe på gulvet vil vi til hver en tid anbefale at bygge en fast sokkel i stedet.

1

Ophængsbeslagene skrues på skabets sider i de forborede huller. På højskabe og overskabe skrues beslagene på, før bagklædningen føjes til. På bundstykket stiftes to afstandsstykker derpå fast.

2

Tegn op til ophængsskinnen. Til de 80 cm høje underskabe skal der være mindst 82 cm fra gulvet til skinnens underkant. Det giver 8 cm luft til soklen - og bordhøjden 90 cm. Et laservaterpas er en stor hjælp.

3

Skinnen spændes løst op. Skinnens huller er større end skruernes hoved, så du sætter skruerne i væggen først, hægter skinnen op på dem - og føjer så de helt specielle skiver til, som kan regulere skinnens højde.

4

Bag skinnen sætter du afstandsklodser for at udligne skævheder i væggen. Du må derfor i første omgang sætte skinnen løst op, så du på en gang kan justere højden med de specielle skiver og med afstandsklodser sørge for, at skinnen ikke bugter sig.

5

Skinnen justeres på plads. Den skal ikke bare hænge vandret i den rette højde, præcist og afstemt med højskabene, der hænger på deres egen skinne. Den skal også være helt lige på den anden led, for ellers vil skabene gabe i forkanterne.

6

Stellet hænges op på skinnen. Her snyder vi lidt i forhold til vejledningen og venter med at sætte sokkelben på, til skabet er oppe at hænge, så vi ikke risikerer at brække dem over. Skinnen kan fint bære.

7

Sokkelbenene sættes på bunden og drejes på deres gevind, til stellets bund er vandret. Benets faste del har fire tappe, der sidder lidt forskudt. Det gør systemet fleksibelt, fx så to naboskabe kan deles om et ben.

8

Stellet gøres fast til nabostellet, mens placeringen kan justeres. De samles med 4 x 40 mm skruer inde mellem hullerne i siderne. Pas godt på ikke at skrue for dybt. Til sidst låses skabene fast på skinnen.

9

Så er de helt nøgne stel til vores skabsrække langs væggen ved at være på
plads. Næste skridt er at samle dem visuelt og lukke af mod gulv og vægge.

Skabene lukkes af mod gulv og vægge

Stellene er kommet op at stå og hænge. Nu får vi rækken af enkeltskabe til at fremstå som et helstøbt møbel.

Bordpladen vil alene bringe stellene sammen, men vi samler også skabene fra siderne ved at dække de hvide stel med sidebeklædninger i samme kulør som fronterne. Du kan naturligvis også vælge en anden farve og fremhæve fronterne.

Du kan stoppe pladen ved stellets underkant, men vi fører beklædningen helt til gulvet og understreger, at vi bygger et helstøbt møbel med mange funktioner.

1

Sidebeklædningerne skæres ud med så fintandet en klinge, at kanten står helt ren. De 13 mm tykke plader har samme overflade som fronter og låger.

2

Vi skruer først en sidebeklædning på den åbne gavl ud mod rummet. Pladen spændes på skabssiden og skrues fast fra indersiden med 4 x 30 mm skruer - pas på, at de ikke går igennem den tynde plade!

3

Sidebeklædningerne kan skjule væggens ujævnheder. Pladen er så bred, at den kan tilpasses væggen, samtidig med at den skjuler den brede sprække, som ophængsskinnen giver.

4

Siden af højskabet dækker vi også med en sidebeklædning. Også her vil den skjule sprækken bag stellet og stellets hvide side, så skabet hænger sammen. Bord pladen føres ind under sidebeklædningen.

5

Afstandsstykket mellem højskabet og væggen streges op. Husk at give plads til en sidebeklædning, som vi skærer ud af samme plade. Jo bedre afstandsstykket følger væggen, jo pænere er overgangen.

6

Tilsætningsstykket skrues på den smalle sidebeklædning, inden vi gør den fast på skabets side ind mod væggen. Du er nødt til at bore for, ellers vil skruerne flække den tynde plade.

7

Sidebeklædningen og afstandsstykket skrues på skabet som en samlet enhed. Den er helt ligetil at styre på plads og skrue fast fra indersiden af skabet.

Sokkelfronten klikkes på benene

Nu mangler vi kun at lukke skabet af ned mod gulvet, inden vi går i gang med bordplade, vask, skuffer og alt det andet, der giver den tomme skal sine funktioner.

Sokkelfronten i plast kan virke lidt billig i forhold til de øvrige dele af skabet, men den har den åbenlyse fordel, at den ligesom sokkelbenene ikke vil tage skade af, hvis der en dag skulle stå vand på gulvet.

Når du skal klikke sokkelfronterne på benene, vil du sikkert ligesom vi opdage, at et par ben vender forkert. Det er ikke noget problem - benene kan sagtens vendes nu.

1

Sokkelfronten skæres til med en fintandet nedstryger. Fronten føres ubrudt igennem under alle elementerne, hvor det er muligt - men brydes bl.a. ved køleskabet af en rist, så skabet kan slippe af med varmen.

2

Sokkelfronten klikkes på sokkelbenene med clips, der vrides på plads i en rille bag på listen og forskydes, så de sidder ud for hver sit ben. Skal to clips gribe om samme ben, vrides de hver sin vej ind i rillen.

Bordplade og vask

Vi har stillet skabene til det nye køkken op; nu skal elementerne have indhold og funktion. Også her betaler det sig at følge vejledningerne meget tæt - og læse dem, før du rører ved noget.

Du har bygget de enkelte skabselementer, du har samlet dem til et helstøbt møbel, og du har skabt en perfekt overgang til væggene og gulvet - men det er stadig bare en tom skal. Nu skal du til at give skallen indhold, give hvert element sin særlige funktion med låger, hylder, skuffer og hvidevarer.

Vi begynder med bordpladen - og med bordpladen vask og afløb. Mange vælger at bestille pladen på mål med vasken indlagt, så de ikke risikerer at skære forkert og ødelægge bordpladen. Men med en plade til 499 kroner fra lageret tager vi chancen, og også her kan du løse opgaven ved at følge de indlagte vejledninger tæt.

Bordpladen skæres til

Bordpladen skærer vi til i længden med et vinkelret snit, og derefter skærer vi bagkanten til, så den følger væggens skævheder. Når bordpladen engang er gjort fast, vil vi lukke ind mod væggen med sort silikonefugemasse i en 3-4 mm bred fuge, der bliver næsten usynlig.

Vi streger op til snittene på malertape; det er næsten umuligt direkte på det sorte laminat. Snittet ind mod væggen kræver en stiksav, men det lige snit klarer vi med dyksaven.

1

Bordpladen kortes af, så den støder tæt op mod højskabet og rækker 1-2 cm ud over skabets gavl. Første snit kører vi kun 2-3 mm ned, så undgår vi at flosse laminatet, når vi skærer helt igennem.

2

Væggens ujævnheder streges op på pladen. Vi finder en klods så tyk som den største afstand mellem pladen og væggen og trækker med den mellem væg og blyant en streg, der afspejler væggen. Snittet skærer du med en stiksav.

Vasken lægges i bord pladen

Den største udfordring ved at lægge vasken i bordpladen selv er at ramme helt rigtigt, når man skærer hullet til den.

Hele arbejdet - opmåling, udskæring og montering - udføres bedst fra bordpladens underside, mens den ligger på hovedet på et par lægter, man kan skære ned i. Først når vask og armatur er gjort fast, lægger man så pladen tilbage på skabet.

1

Inderkanten af vaskeskabet streges op på undersiden af bordpladen, mens den ligger på sin plads på skabet. Derefter lægger vi bordpladen over på et par lægter med bag siden opad.

2

Vaskens omkreds streges op på bagsiden af pladen. Kanten af vasken lægges 45 mm fra bordpladens forkant. Siderne skal ligge præcist lige tæt på skabets sider, der er meget lidt at give af.

3

Hullet streges op præcis 1 cm inden for vaskens omkreds. Hullet skal være mindre end vasken, ellers falder den jo ned igennem bordpladen.

4

De lige snit skærer vi med en dyksav. Ikea foreslår, at hele hullet skæres med stiksav, men har du en dyksav med styreskinne, bliver de lige snit præcise, og arbejdet går langt hurtigere.

5

De buede snit klarer stiksaven. Vi skærer fra bagsiden, så der er ingen risiko for at rive laminatet op. Da pladen ligger på to lægter, falder det afskårne ikke ned, men bliver liggende på lægterne.

6

De små clips til fastspænding klikkes på plads i vaskens kant. De lange clips på de korte sider giver vi en strimmel malertape, så de ikke driller, når vi lægger bordpladen ned over vasken.

7

Bordpladen sænkes ned over vasken og spændes fast på den. Vasken har en tætningsliste på kantens underside, så når vasken er på plads, spændes den blot til med de korte clipsebeslag.

8

Bordpladen lægges på skabet og gøres fast med 2 skruer gennem skinnerne både foran og bagved i hvert element. De lange clips på vasken spændes fast på skabets sider med små beslag.

Hårde hvidevarer

Vi bygger alle hvidevarer ind i skabene og sænker kogepladen ned i bordpladen, så de bliver en del af møblet. Vi bruger Ikeas egne maskiner, så tingene passer sammen.

Opvaskemaskinen ligner skuffeelementerne til forveksling, fryseren og køleskabet har de samme låger som resten af køkkenet, og kogepladen glider i ét med bord pladen. Vi er blevet glade for køkkener, hvor maskinerne ikke står som i et hvidevareudsalg, men er fuldt integrerede dele af skabene.

Vil du sikre dig, at alt passer sammen, køber du skabe og hvidevarer sam men, som vi gør det hos Ikea. Det begrænser dit udvalg, men letter arbejdet.

Opvaskemaskinen

Udfordringen ved opvaskemaskinen er at få dine skuffefronter til at sidde rigtigt. Der er mange huller, for alle Ikeas låger og skuffefronter skal kunne passe på alle Ikeas opvaske maskiner. Du skal virkelig studere vejledningen grundigt for at ramme rigtigt første gang.

1

På undersiden af bordpladen klæber vi folie op, så den er beskyttet mod den damp, der vælter op, når vi åbner maskinen for tidligt.

2

Opvaskemaskinen skubbes ind på plads. Afløbet under vasken i naboskabet er klar til at tage mod vandet fra den, og begge skabe har udskæringer til slangerne.

3

De lange ophængsskinner skrues på lågefronterne. Tjek vejledningen grundigt, for de mange huller i fronter og skinner giver utallige forkerte muligheder.

4

Samlebeslagene til lågen skrues på skinnerne. Igen skal du se godt i manualen, så beslagene rammer de rigtige huller, når du hægter fronten på maskinens låge.

De skinner, vi har skruet lågefronter på, forsynes foroven med et par plastpropper, som hægtes på opvaskemaskinens låge. Forneden sættes to beslag, som fronten til sidst skrues fast gennem.

5

Maskinen skubbes ind og gøres fast. Slanger og kabler forbindes. Benene justeres, til maskinen står vandret, og så sikres den foroven, så den ikke kan vælte forover.

6

Fronten gøres endeligt fast på lågen med en skrue fra hver side. Vent, til alle skuffer og låger er på plads, så du kan finjustere placeringen.

Ovnen og køleskabet med frys

De højskabe, vi skal sætte hhv. en ovn og et køle-fryse-skab i, er bestilt specielt til hver sit formål. De rummer forstærkede hylder, har riste og udskæringer til ventilation, og de er udstyret med de beslag, der skal gøre dem fast i skabet og til lågerne ... og en uundværlig samlemanual.

1

Skinnerne til ovnens hylde skrues op i hulrække nr. 16 fra bunden gennem aflange huller i skinnerne. Højden justeres, så skinnernes underkant er 77 cm, og så fikseres de med nye skruer.

2

Særlige skruer til hylden over ovnen skrues ind i hulrække nr. 24 fra bunden. De specielle skruer griber fat i hylden, så den modsat hylder på løse hyldebærere vil stabilisere skabet.

3

Hylden til ovnen skrues på de faste skinner. Den stabiliserer siderne og giver en solid platform for ovnen. Over ventilationshullet bag hylderne sætter vi riste, så vi ikke lukker dem til ved et uheld.

4

Ovnen gøres fast i skabet. Indbygnings ovnen bruger ikke plads eller penge på sider, som ikke ses. Den passer præcist til standard skabet og skal bare gøres fast, så den ikke vipper ud, når du åbner lågen. Den løftes op på sin hylde, rettes præcist til i siderne og fikseres i begge sider med skruer ind i forkanten af skabssiderne.

5

Køle-fryse-skabet i sidste skab stilles ligesom ovnen på faste hylder og sikres ventilation. Her hentes køleluft ind helt nede fra gulvet, hvor vi må skyde en rist ind i sokkelfronten.

Skuffer og låger

For alle, der er vokset op med Lego eller puslespil, er det en ren leg at samle skufferne og hænge dem op i skabene. Men brikkerne passer sammen på utallige måder, og kun en af dem er rigtig, så indimellem må du starte forfra.

Skufferne sættes ind

Første gang du pakker delene til en skuffe ud, virker det hele ret uoverskueligt. Men du skal bare arbejde tålmodigt og systematisk, holde styr på de mange dele og have samlevejledningen liggende foran dig fra start til slut. Du kan ikke gøre noget galt, kun blive nødt til at gøre noget om.

1

Skuffens sider klikkes på bagstykket. Metaldelene er svære at gennemskue, men brug slidserne til bunden som pejlemærke, så går det nemt.

2

Skuffens bund skydes ind i siderne og bunden, og delene gøres fast med et par skruer gennem bagstykket.

3

Beslag skrues på fronterne. Få styr på vejledningen! Alt efter skuffens type, plads og højde bruges forskellige huller.

4

Bunden og siderne klikkes på fronten. Ud over det kraftige beslag ind i skuffesiden sikres de høje fronter med en stang.

5

Skuffernes skinner skrues op. Der er mange huller både i skabet og i skinnen! Find den rigtige side i manualen, så rammer du rigtigt.

6

Skufferne skydes ind på deres skinner. De skal have rigtigt fat, så skuffen standses, når den er trukket helt ud.

Grebene

Vi har valgt låger og fronter, som der skal sættes greb på. De gøres fast indefra med maskin skruer, som vi borer hul til tværs gennem fronter og låger med et 4 mm bor.

For at placere grebene helt ens på alle fronter bruger vi Ikeas boreskabelon til 9 kroner. Den kan principielt bruges til alle greb hos Ikea, så du må selv vælge de to huller, du vil bore igennem.

1

Hullerne til grebene borer vi gennem boreskabelonen. Vi starter med at slå en streg midt på alle fronternes overkant. Skabelonens midter markering lægges over stregen, og så borer vi helt gennem fronten i de to udvalgte huller.

2

Grebet gøres fast med maskinskruer fra indersiden. Teknikken er den samme på lågerne, hvor vi også bruger skabelonen til at sikre, at grebene sidder ens.

Fronter og låger justeres på rad og række

1

Fronternes hældning justeres i lod ved hjælp af de stænger, der forbinder bagsiden og fronterne. De drejes, til fronten står lodret.

2

Fronten kan løftes og vrides, når du løsner en lille skrue inde i skuffens side. Derved kan du sikre, at de sidder helt på linje.

3

Lågerne vippes og vrides på plads ved hjælp af stilleskruer i hængslerne. Du hæver lågen trinløst ved at dreje en skrue.

4

Så er hele den ene del af det nye køkken klar til brug. Kun øen med kogeplade, dyb bordplade og fire skuffeskabe mangler - så har vi et komplet køkken med hvidevarer til den store familie for en pris på 32.422 kroner.

Materialer

Alle elementerne i vores køkken er udstyret med de solide Maximera-skuffer, og låger, fronter og sider er i serien Veddinge. Hvidevarerne er ikke topmodeller, men gode køb i den solide mellemklasse.

Rækken ved væggen

Fra venstre mod højre, alle 60 cm brede og 80 el. 220 cm høje med 2 synlige skuffefronter.

  • Skab m. 4 skuffer 1.570 kr.
  • Skab til vask m. 2 skuffer 1.256 Vask, afløb og armatur 1.348 kr.
  • Integreret opvaskemaskine m. fronter og drypbakke 3.913 kr.
  • Skab m. 3 skuffer 1.380 kr.
  • Højskab til ovn m. 3 skuffer og 1 låge 1.955 kr.
  • Ovn 2.999 kr.
  • Højskab til køl & frys 1.183 Køle-fryse-skab 3.599 kr.
  • Bordplade (Säljan) 499 kr.
  • Sidebeklædninger 730 kr.
  • Sokkel og ophæng 540 kr.
  • Greb til låger og skuffer 413 kr.

Rækken ved væggen i alt: 21.385

Køkkenøen

4 stk. 80 cm skabe, heraf 2 stk. 60 cm dybe og 2 stk. 40 cm dybe, alle med 2 synlige skuffefronter.

  • Skabe og bordplade m. bordplade, sokkel osv. 8.038 kr.
  • Induktionskogeplade 2.999 kr.

Køkkenøen i alt: 11.037 kr.

Helt nyt køkken: 32.422 kr.

Tegning

Sokkel og skabe

Stellene samles med smarte beslag

Stellene samles med smarte beslag

Skabene hænges på en fælles vægskinne

Skabene hænges på en fælles vægskinne

Skabene lukkes af mod væggen

Skabene lukkes af mod væggen

Skabene lukkes af mod gulvet

Skabene lukkes af mod gulvet

Bordplade

Multimedia

Video

IKEA-køkken sat op på 20 sekunder

Sådan så det ud, da vi satte IKEA-køkkenet op på en weekend.

Video

Tips & Tricks

Gode råd er gratis når du planlægger

Når du planlægger et nyt køkken, får du masser af hjælp hos Ikea både på nettet og i butikken til at forvandle dine idéer til en konkret plan og en samlet bestilling.

Selvom grundtanken bag Ikea er at lade os selv finde, hente og bygge de møbler, de sælger os, så er der masser af hjælp at hente, når du skal bevæge dig fra de løse idéer og drømme til en konkret plan for dit nye køkken.

Ud over den inspiration, du finder hos venner og bekendte, i blade og på TV og ikke mindst under et besøg hos Ikea, vil du kunne bruge Ikeas katalog og hjemmeside. Og når du vil gøre drømmene konkrete, finder du på hjemmesiden en folder med navnet “4 trin til dit nye køkken”, som hjælper dig i gang med at bruge Ikeas design program på din PC.

Programmet er med lidt øvelse let at bruge, men de fleste vil have glæde af at booke en tid hos rådgiverne hos Ikea og gøre arbejdet færdigt der. Ikke kun, fordi rådgiverne mest rer programmet, også fordi deres erfaring hjælper dig til at vælge de rigtige løsninger.

Rådgivningen er gratis - i en vis forstand. For din rådgiver vil sikkert finde ting, du ikke havde drømt om at købe, og vil huske dig på en masse detaljer, der vil gøre køkkenet pænere og bedre. Til gengæld slipper du så for at spilde penge på løsninger, der ikke virker.

1

Vi måler vores rum op
For at få styr på de mange løse idéer skal du lave en præcis opmåling af dit rum, hvor du også har tegnet alle døre, vinduer, stikkontakter, vandrør og afløb ind.

Da ingen vægge eller gulve er helt lige, må du måle flere steder, så en skæv væg ikke vælter din plan.

Efter at have tegnet rummet på millimeterpapiret fra Ikeas brochure skitserer vi en løs idé op i rummet. Vi henter inspiration i de principper, Ikeas folder giver os, for, hvordan man indretter et køkken for at få det til at fungere bedst muligt.

2

Vi tegner køkkenet på en computer
Nu skal vi så forsøge at tegne vores drømmekøkken op i designprogrammet på Ikeas hjemmeside. Vi klikker os frem til det, opretter en profil og starter et nyt projekt. Projektet kan vi gemme kopier af undervejs, så vi kan vende tilbage til tidligere løsninger, og vi kan finde frem til det med profilen fra en hvilken som helst computer med internet.

Vi vælger en rumtype og opbygger køkkenet med døre, vinduer, afløb og så videre. Hvor tingene er skæve, bruger vi de mindste mål.

Og så kan vi ellers hente skabene ind fra menuen til venstre på programmets side. Det er meget enkelt: Vi klikker os frem til det skab, vi vil bruge, trykker på “Tilføj” - og så står skabet i rummet, og vi kan flytte det hen, hvor vi vil have det, og dreje det den rigtige vej.

Vi kan hele tiden frit vælge, om vi vil se vores digitale køkken ret ovenfra som en grundplan eller i en tre-d-udgave, vi frit vipper og drejer.

3

Rådgiver justerer planen
Nu er vi hos Ikea, hvor vi har en tid hos rådgiveren. Han finder vores forslag på nettet, og så justerer han i samråd med os for at få det optimale ud af vores ønsker og økonomiske rammer.

Rådgiveren fortæller om svaghederne ved hjørneløsningen, og vi bliver enige om at stille en stribe skabe langs den ene væg og flytte kogepladen ud til en køkkenø.

I hjørnet har vi nu to højskabe. I det første har vi en indbygningsovn, der er oppe i bordhøjde, og i det næste har vi køl og frys.

4

Hele køkkenet bestilles
Vores køkken er nu på plads. Striben af skabe ved væggen koster 21.385 kroner med ovn, opvaskemaskine, vask og kølefryse-skab, mens køkkenøens fire skuffeskabe, kogeplade og store bordplade får den samlede pris op på cirka 32.400.

Alle skabe vælges i præcis den form og med den funktion, de skal have. De vil så blive leveret med de udskæringer, skinner, skuffer og så videre, som hører til hver specialitet - og som vi aldrig ville huske mere end en brøkdel af, hvis vi selv skulle styre det.

5

Den færdige plan
Her er alle drømmene kogt ned til et konkret projekt med Ikeas samlede erfaring indbygget.

Så har vi fået placeret alle de mange funktioner rigtigt, valgt hvert enkelt skab og alle hvidevarerne, fundet den rigtige bordplade og valgt fronter og låger, der passer til den.

Undervejs har Ikeas planlægningsprogram tegnet delene ind, så vi har kunnet se det hele både lige forfra, lidt fra oven og fra siderne.

Da rådgiveren til sidst trykker på knappen for at bestille hele herligheden, går det op for os, hvor godt det er, at programmet også husker og holder styr på de mange dele. For selvom de enkelte skabe blot står som et enkelt nummer, indeholder det alle oplysninger om de særlige hylder, skruer, riste og beslag, de enkelte skabe hver for sig vil rumme til deres særlige funktion - og alligevel fylder den samlede indkøbsliste rigtig mange sider.

Men så har rådgiveren også husket alt. Alt! Fra ophængsskinner og sidebeklædninger til indbyggede lamper, drypbakke under opvaskemaskinen og det lille værktøj, der skal skære hul til armaturet i vores vask.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Nyt køkken