12 klassiske fejl i nye køkkener

Vi kommer nemt til at gentage nogle klassiske fejl, når vi indretter et nyt køkken.

Køkkenet skal ikke bare se godt og indbydende ud, det skal også være en velfungerende arbejdsplads, hvor flere personer kan arbejde samtidig uden at gå i vejen for hinanden.

I den henseende begår vi ofte en eller flere af en række klassiske fejl, når vi indretter nye køkkener helt fra bunden. Og selv om forholdene næsten altid gør det umuligt at følge alle de gode råd, så er det i hvert fald godt at kende dem, så man indgår sine kompromisser med åben pande.

1. Vi blander funktionerne sammen

Det er en gylden regel at tænke en "arbejdstrekant" ind i opstillingen, så vask, tilberedning og opbevaring danner hvert et hjørne i en trekant. Og selv om dit køkken måske består af en række skabe langs en og samme væg, er det stadig fornuftigt at samle de tre funktioner hver for sig.

2. Vi sætter skabene for tæt på væggen

Det betyder ofte, at en låge ikke kan gå helt op, og så kan en trådkurv eller skuffe måske ikke trækkes ud. Står et skuffeskab for tæt på væggen, kan skuffen måske ikke trækkes ud uden at ridse den - eller uden at slå mod en dørkarm. Ideelt bør der være 5 cm fra skab til væg – og sprækken lukkes så med et afstandsstykke.

3. Vi sætter skuffer, låger eller måske en ovn ind i et hjørne mellem to skabe

Der sker næsten altid det, at det ikke er til at åbne dem og komme til dem - og det er altid umuligt at bruge begge skabe i hjørnet på en gang.

4. Vi glemmer, at vi skal have plads på begge sider af vasken

Vi skal på en eller anden måde kunne sætte de vaskede ting fra os uden at blande dem med de snavsede.

5. Vi glemmer, at vi har brug for plads på begge sider af kogepladen

Ideelt har du 50 cm til at stille gryder fra på på begge sider af pladen.

6. Vi glemmer arbejdspladsen mellem vask og kogeplade

Det er den del af bordet, du vil få mest glæde af at kunne arbejde ved, så pas på den. Har du mulighed for at få en 80 cm bred bordflade her, vil du blive glad for den.

7. Vi stiller skabe, der står over for hinanden, for tæt

Der skal helst være 120 cm eller lidt mere mellem dem, så to mennesker kan komme forbi hinanden, og så en åben skuffe eller opvaskelåge ikke blokerer alting.

8. Vi overvurderer værdien af hjørneskabe

Uanset hvor smarte karusseller de udstyrer et hjørneskab med, får du langt mindre glæde af pladsen end ved et almindeligt skab. Og bordpladsen over hjørneskabet er kun til afsætning, du kan ikke arbejde på den.

9. Vi vælger lågeskabe pr. tradition

Skuffer er hurtigere og nemmere at bruge end hylder - og synlige skuffer er du hurtigere nede i end skuffer, der er skjult af en låge eller en anden synlig skuffefront. Og du kan få skuffer, der er dybe nok til at opbevare flasker med olie, eddike osv. tæt på kogepladen, så du kan komme hurtigt til dem uden at have dem stående fremme hele tiden.

10. Vi sætter opvaskemaskinen for langt fra vasken

Det er smart at have vask, opvaskemaskine og opvaskestativ tæt på hinanden.

11. Vi sætter overskabene for lavt

Som grundregel bør der være 51 cm fra bordplade til overskab, eller vil overskabet skjule noget af bordet for vores blik.

12. Vi sætter bordpladen for lavt - eller for højt

For den gennemsnitlige dansker er 88-90 cm en god arbejdshøjde ved køkkenbordet, men er køkkenets primære brugere meget høje eller lave, vil det give meget bedre arbejdsstillinger at placere bordpladen højere eller lavere. Er der flere borde i køkkenet, kan du vælge at stille dem i to højder.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Nyt køkken