KØKKEN - version 2.0

Indretningen var helt perfekt, men efter knap 20 år kunne køkkenet ikke mere. Se, hvordan det bliver fornyet fra A til Z, med samme indretning, men i en flot, redesignet version.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 uge
Pris
30.000 kroner

Intro

Det nu noget nedslidte køkken har tjent familien godt i mange år. Da det blev sat op, var der tænkt grundigt over indretningen, og familien valgte et køkken i et “tidløst design”.

Men tiden er alligevel løbet fra det. Til dels i designet, der måske ikke helt siger 2015, men først og fremmest på grund af slid. Nogle låger hænger lidt, mange skabe har fået slidt hul i hyldernes laminat af mange års brug. Så det kan ikke mere.

Men indretningen var tidløs; den holder i hvert fald endnu, så der er ingen grund til at ændre på den. Følg med og få opskriften på, hvordan du monterer et nyt køkken helt fra bunden – og få en stribe gode tips undervejs.

Før
Engang var det topmoderne, men nu er køkkenet nedslidt. Lågerne hænger, og der er slidt hul i laminatet flere steder.

Efter
Indretningen var helt perfekt, men efter knap 20 år kunne køkkenet ikke mere. Se, hvordan det bliver fornyet fra A til Z, med samme indretning, men i en flot, redesignet version

Vejledning

01
Nedrivning 3 Trin

Da vi kan bruge nogle af tingene igen i det nye køkken, skal det gamle tages ned med en smule forsigtighed. De skabe, der skal smides ud, behøver vi ikke at tage hensyn til, men emhætten bliver hængende, og soklen, som køkkenskabene står på, skal vi ikke have ødelagt, for den kan vi også bruge igen.

Køkkenvasken kan også fint bruges, og nogle af de hårde hvidevarer skal indgå i det nye køkken, mens resten er i så god stand, at de fint kan sælges.

Ofte kan dele af et gammelt køkken genbruges andre steder; køkkenskabe kan fx gøre gavn i værkstedet, og en god træbordplade kan bruges et andet sted.

1

Skabene skal ud. Ved at løsne de skruer, der holder skabene sammen eller fast til bagvæggen, kan skabene komme fri og ud på traileren.

2

Vasken kan bruges igen. Så den løsner vi med forsigtighed og stiller væk, indtil den skal monteres igen.

3

Soklen bliver stående. Da ind retningen forbliver den samme, kan soklen uden videre genbruges.

02
Skabene samles 2 Trin

Du kan bestille et køkken med alle skabe samlet. Men det er en halvdyr løsning, og i forhold til hvor simpelt det er, kan det slet ikke svare sig. Når du har samlet et skab, går resten næsten af sig selv.

Den præcise samlemetode kan variere fra producent til producent, men i bund og grund handler det om at samle to sider med en top og en bund og så sætte en bagklædning på. Herefter skal hylder og skuffer sættes i, og meget sværere er det ikke.

Afhængigt af hvor god plads du har, kan du vælge at samle alle skabe, inden du sætter dem op, eller at samle et ad gangen og sætte det på plads.

1

Saml skabene. Her er det et højskab til ovn og mikrobølgeovn. Hvis siderne bliver synlige, skal du passe på ikke at ridse dem under samlearbejdet.

2

Så er det klar. Ovnene står på hver sin hylde, og der er sat skuffer i. Lågen skal først på senere.

03
Opsætning af skabe 9 Trin

Soklen bruger vi, som den er, så nu skal de samlede skabe blot stilles op på soklen. Når de står i den rigtige rækkefølge, skal de låses sammen.

Hvis du sørger for at holde skabene samlet med spændetvinger og tjekker, at fronterne flugter, er det nemt at koble dem sammen med samleskruer.

Vi skruer alle skabe fast til soklen. Du kan også vælge at sætte skabene fast til bagvæggen med plugs og skruer.

Opvaskemaskinen, som vi har valgt, står på fødder, der ikke kan hvile på soklen. Så til den bygger vi en lille forhøjning af nogle pladerester, så den kommer op i samme højde som skabene.

1

Spænd underskabene sammen med spændetvinger, når du har placeret dem på soklen. Sørg for, at de står i vater, og at fronterne flugter.

2

Skru skabene fast til soklen med 4 x 30 mm skruer. Mål ind til soklen på skabets underside, og sæt dette mål plus det halve af soklens tykkelse af inde i skabet, så du rammer rigtigt.

3

Skru samleskruer i. Samleskruerne består af en skrue og en tilhørende bøsning, som skruen sættes ind i, igennem huller i skabssiderne. Så bliver skabene låst sammen, og du kan fjerne tvingerne.

4

Her skal opvaskemaskinen på plads. Den fylder lige så meget som et skab (60 cm) og skal ind på plads, for at du kan fortsætte en pæn række af skabe. Senere kan den tages ud og tilsluttes.

5

Her skruer vi et dækpanel fast. Der skal stå et køleskab her, så i stedet for et skab er det kun et panel, der svarer til en skabsside, der skal skrues fast efter samme opskrift, som når to skabe skrues sammen.

6

Køleskabet kommer på plads. Det skal løftes op på soklen. Det skal ikke gøres fast. Dækpanelet til den ene side og skabet til den anden skal nok holde på det.

7

Så kan højskabet blive skubbet ind. Det skal bare løftes op, evt. skubbet med en fod, så glider det på plads ved siden af køleskabet.

8

Til sidst kommer der et skab oven på køleskabet. Det skal sættes sammen med højskabet og dækpanelet, men du skal undgå at skrue igennem dækpanelets synlige yderside.

9

Afslutningerne giver køkkenet et helstøbt udtryk.

04
Pæne afslutninger 3 Trin

Du vil næsten altid få brug for at lave en eller anden form for afslutningslister langs vægge og lofter for at få køkkenet til at passe til rummet. Og her kan du ikke finde hjælp i producentens samlevejledning. Du må gøre det selv.

Her skal vi lave en afslutning fra højskabet ind til væggen og fra højskabets top op til loftet.

Her kan det anbefales at købe en plade eller to ekstra magen til den, vi brugte på den ene side af køleskabet (producenten af dette køkken kalder det et dækpanel). Af den kan vi skære de dæklister, vi har brug for til vores afslutninger. Med en stiksav er det hurtigt klaret.

1

Dæklisten, der skal følge væggen, bliver skåret til med en stiksav langs en streg, der har væggens konturer. Stregen laver du ved at lade en klods følge væggens ujævnheder, mens du holder en blyant på.

2

Skru listen fast til skabet. Bor for og sæt skruer inde fra skabet og igennem listen.

3

Søm en dækliste på over skabet med dykkere. En liste på loftet og en liste oven på skabet holder dæklisten på plads, så den ikke kæntrer.

05
Tilpas bordplader 8 Trin

Nu skal bordpladerne på plads, og der skal monteres vask, armatur og kogeplade i køkkenbordet.

De afrundede kanter på bordpladerne her betyder, at der skal skæres lidt der, hvor en bordpladeende skal støde op til en bordpladekant. Ellers opstår der en revne, som bliver en sand skidtsamler.

Når det er rettet til, er det nemmest at lægge pladerne op, hvor de skal ligge, og så mærke op, hvor de skal skæres.

Køkkenvask og kogeplade monteres ved at mærke op (køber du nyt, følger der en skabelon med) og save ud med dyk-og stiksav. Tag vask og kogeplade af igen, indtil bordpladerne er passet til.

1

Læg bordpladerne op på prøve. Alle tre plader er her for lange, men det giver dig et overblik.

2

Bordpladens runding skal skæres af der, hvor to bordplader mødes med en ende mod en side. Det gælder kun bordplader med rundede forkanter.

3

Det sidste stykke af snittet, hen mod stregen, klarer du med en fukssvans. Det lodrette stykke (stregen) klares med et stemmejern.

4

Læg pladerne på plads, og mærk op, hvor de skal skæres for at passe nøjagtigt sammen. Kort herefter pladerne af med en rundsav.

5

Mål op til vaskens placering. Hvis vasken er ny, følger der en skabelon med. Ellers må du måle grundigt op og tegne af, fx efter en vinkelret plade.

6

Sav ud til vasken. Det bliver mest præcist med en dyksav. Du kan også klare dig med en stiksav ført langs en rette­ skinne. Det sidste stykke af snittet kræver under alle omstændigheder en stiksav.

7

Der skal bores i bordpladen til køkkenarmaturet. Et kopbor i den rette størrelse klarer opgaven. Størrelsen fremgår af vejledningen til armaturet.

8

Kogepladen kan du nedfælde i bordpladen på helt samme måde som køkkenvasken.

06
Gør bordpladen klar 5 Trin

Når bordpladerne skal kobles sammen, skal det ske så tæt som overhovedet muligt; på et køkkebord må du forvente, at der bliver spildt væsker, mel m.v.

Tæthed sikrer du med bordsamlebeslag og trælim. Det er nemmest at styre, hvis du samtidig bruger lameller, som du fræser ind i begge pladekanter. Så er det nemt at styre præcisionen og få pladerne samlet nøjagtigt kan mod kant.

Her bruger vi små lameller, der ligner fisk, og som enten kan fræses på plads med en lamelfræser (“fiskemaskine”) eller en overfræser med skivefræsejern.

Vent med den bordplade, vasken skal sidde i, indtil du har monteret vasken.

1

Mærk op til beslag og “fisk”. I hver samling sætter du to bordsamlebeslag og tre lameller (fisk).

2

Fræs huller til lamellerne. Der skal fræses i begge plader. Dine opmærkninger hjælper dig med at placere hullerne præcist over for hinanden.

3

Bor hul til beslagene. Brug et forstnerbor eller et tilsvarende bor, der efterlader en plan bund i hullet, og som ikke har en centerspids, der bryder igennem bordpladen.

4

Skær en rille til beslagene. Det er nemt at lave to snit med en stiksav med en lang klinge.

5

Stem riller ud med et smalt stemmejern. Så er der gjort plads til et af samlebeslagene.

TIPS: I stedet for stiksav og stemmejern kan du lave rillen med en overfræser og et notjern med en passende diameter.

07
Monter vasken 3 Trin

1

Læg en sanitetsfuge i kanten af udskæringen. Den skal sikre, at der ikke kan komme vand ind under vaskens kant. Beskyt bordpladen med malertape.

2

Læg vasken på plads, og tryk den fast. Fjern malertapen - men pas på, at du ikke sviner med fugemassen.

3

Skru vasken fast til bordpladen med de tilhørende beslag. Nu kan du montere armaturet og lægge bordpladen på plads og samle den som vist tidligere.

08
Saml bordpladerne 3 Trin

1

Kom lim på bordpladekanterne. Der skal rigeligt med lim på begge flader. Så meget, at det bliver presset ud, når du spænder pladerne sammen.

2

Spænd pladerne sammen. Først placerer du pladerne over for hinanden og skubber dem sammen med de ilimede lameller (fisk) på plads. Spænd nu beslagene sammen med en fastnøgle.

3

Fjern overskydende lim. Hvis du har brugt tilstrækkelig med lim, bliver det presset ud, når du spænder beslagene. Tør det væk med en fugtig klud. Beskyt bordpladerne med køkkenbordsolie.

09
Overskabe 2 Trin

Nu skal overskabene op at hænge. Det kan være lidt af en udfordring at hånd­ tere det alene, når der skal bruges hæn­ der til både at holde og skrue, men her får du et smart trick: Byg et lille stillads som det, du ser på billederne her - en plade og fire ben, der er passet til, så skabene kommer op i den højde, du har valgt, at de skal sidde i.

Hvis der er vægge til begge sider, så man ikke kan se ind bag skabene, kan du også vælge at skrue og klæbe en kraftig liste fast på væggen og gøre skabene fast til den.

1

Stil overskabene op på stilladset. Nu kan du rykke skabene på plads og skrue dem sammen med samleskruer.

2

Skru skabene fast til væggen. Bor for og sæt plugs i væggen gennem ophængningsbeslagene, og skru herefter beslaget fast, fx med 5 x 60 mm skruer.

10
Klik lågerne på 3 Trin

Nu bliver det sjovt. For mens du måske allerede har fået anerkendende nik fra dine omgivelser og skulderklap fra dig selv undervejs, er det først nu, det hele for alvor bliver til et fedt køkken. For nu skal låger og skuffer på plads.

Nye hængsler til køkkenlåger er så snedigt indrettet, at du blot skruer den ene del fast i skabet og den anden på lågen. Herefter løfter du lågen hen til skabet og klikker hængslerne sammen. Og lige så let kan de klikkes af igen, hvis du lige skal se dem sidde på plads, inden du er helt færdig med resten af køkkenet. Vil du have lågedæmpere på, er det også nu, de skal monteres.

1

Skru hængslernes ene del på lågerne. De passer ned i udskæringerne på lågerne, så de kan næsten ikke sættes forkert. Sæt den anden del på inde i skabet.

2

Klik lågen på. De to hængseldele passer perfekt sammen med et klik. Nu kan du montere eventuelle greb.

3

Sådan! Det nye køkken er klar til madlavning de næste 20 år eller mere.

Materialer

Køkkenelementer:

• Underskabe
• Overskabe
• Højskabe

Øvrige køkkendele:

• Bordplade
• Dækpaneler
• hængsler og greb

Desuden:
• Samleskruer
• bordsamlebeslag
• 4 x 30 mm spunskruer
• 5 x 60 mm spunskruer
• trælim
• akrylfugemasse og sanitetsfugemasse

Specialværktøj:

• Lamelfræser eller overfræser
• Forstnerbor

Tidsforbrug

Regn med en uges tid.

Pris

Køkkenelementer: 16.000 kr. Hårde hvidevarer: 14.000 kr.

Sværhedsgrad

Det er ikke særligt svært at sætte et køkken op.

Tips & Tricks

De små detaljer, der fuldender køkkenet

Når køkkenet er sat op og ser godt ud, er der lige nogle detaljer, der skal gøre resultatet helt perfekt: Beklædninger, lister, fuger og greb udgør den sidste finish.

I køkkenet her har vi bygget en køkkendisk, der består af en række underskabe. De vender bagsiden udad, og det ser ikke så godt ud. Så vi beklæder dem med sorte låger, der passer i størrelsen.

Vi klæber dem på med montagelim og sætter 4 x 20 mm skruer i inde fra skabene og ud i lågerne uden at gennembryde dem. Mellem køkkenbordspladen og væggen skal der være en afslutning, som lukker sprækken. Her bliver det en smal liste, der blot stiftes på. Det er nemmest at sætte stifterne fast i listen, inden den sættes op, og stifterne slås ned i bordpladen. Småsprækker mellem skabe eller inddækninger og væggen lukker vi med en akrylfuge. Lav et smalt hul i fugepatronens tud, påfør fugen, og glat den med en fugtig pensel.

Sidste lille del af projektet består i at skrue greb på skuffer og låger. Her skal de blot på lågerne som vist herunder.**

Den synlige bagside af skabene beklæder vi med sorte låger.

Mellem bordplade og væg sætter vi en diskret hvidmalet liste.

Mellem lister og vægge lægger vi en hvid akrylfuge.

Grebene skrues her på toppen af skufferne indefra.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Nyt køkken