Så meget køkken får du for 10.000 kr.

Har du sådan et af de funktionelle, men ganske uskønne, 70’er-, 80’ereller 90’er-køkkener? Sådan et i ege- eller bøgefiner? Og er du rigtig træt af at se på det? Så læs med her, for nu viser vi dig, hvordan du for små midler og en masse knofedt kan shine det op, så det ligner en million.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 uge
Pris
10.000 kroner

Intro

Alle har ret til et nyt køkken, men ikke alle har råd til at sætte et køkkenfirma på sagen. Så må vi selv i gang, og heldigvis kan det også give fantastiske resultater. Endda for forholdsvis få penge.

Hvis skabselementerne ellers er i nogenlunde stand, og hvis du kan leve med indretningen i dit køkken, er der bestemt ingen grund til at rive hele køkkenet ned, selv om det er slidt og vildt umoderne. For under 10.000 kr. kan du forvandle dit gamle køkken til et lækkert og smukt sted at være.

Det er nemlig slet ikke så meget, der skal til. Først af med det gamle tapet, så spartle og male vægge. Det viser vi ikke her, det ved du sikkert allerede, hvordan man gør.

Til gengæld viser vi en hel række mindre ting, du kan gøre for at løfte køkkenet ud af 70’erne. Se med her og lær, hvordan det kan gøres.

Vejledning

01
Afmontering 2 Trin

Før du kan komme til at renovere køkkenet, skal du have alt det, der ikke skal bruges, afmonteret. Overskabene over vasken, skurelisterne og køkkenbordspladen skal af og ud. Det samme skal vasken, men da den skal genbruges, skal du være lidt varsom, når du piller den af.

Husk at lukke for vandet, inden du piller blandingsbatteriet af. Hvis der ikke er kuglehaneventiler under vasken, så du kan lukke for vandet der, må du ikke selv fjerne blandingsbatteriet, men skal have fat i en vvs’er. Og få ham så til at sætte kuglehaneventiler på med det samme, så du ikke skal have ham på besøg mere.

1

Start med at afmontere skurelisterne, før du fjerner køkkenbordspladen forsigtigt. Selv om fliserne bliver dækket, og der skal en ny bordplade på, betaler det sig altid at være forsigtig i afmonteringen. Noget kan måske genbruges.

2

Hvis vasken ikke fejler noget, så brug den igen. Du skal skære den fri af bordpladen med en hobbykniv. Skær helt i bund, til silikonen slipper. Afmonter beslagene, så kan du forsigtigt liste den fri.

02
Nyt køkkenbord 5 Trin

Efter at et af underskabene på et tidspunkt måtte vige pladsen for en opvaskemaskine, hang bordpladen og svævede i den ene ende. Det gør vi noget ved, inden vi lægger den nye plade på. En liste skrues ind i væggen dér, hvor bordpladen rammer væggen, så kan den hvile på den uden at ligge på opvaskemaskinen.

Når bordpladen er skåret til i længden, skal den skubbes ind på plads. Mål fremspringet fra forkanten af underskabene til forkanten af bordpladen flere steder, så du er sikker på, de er parallelle. En evt. skævhed regulerer du ved at save af bagkanten af bordpladen.

1

Sav bordpladen ud i den rigtige længde, men da det er sjældent, at to vægge i et gammelt hus står i en nøjagtig 90 graders vinkel, skal du tage højde for det, inden du skærer bordpladen af.

2

Læg pladen op, og tjek fremspringet. Det skal være lige stort hele vejen, og er det ikke det, skal du save af bordpladen bagtil og/eller i siden.

3

Mærk nu væggens forløb op langs pladens bagkant. Brug en afstandsklods (her en blyant), og træk en streg, der følger væggen så tæt på kanten som muligt. Det er den skævhed, du skal save af.

4

Bor huller i toppen af underskabene, så du kan skrue pladen fast. Kør boret lidt fra side til side, det gør hullerne lidt for store, så skruerne kan bevæge sig, når bordpladen arbejder.

5

Læg bordpladen på, og hold den fast med et par klemtvinger, så den bliver liggende, mens du skruer den fast. Sæt en spændskive på skruerne, og skru så.

03
Dæk de gamle fliser 5 Trin

Hvis de gamle fliser sidder fast, er der ingen grund til at rive dem ned og pudse væggen op igen. Du kan enten pudse dem over med multipuds og male væggen, eller du kan klæbe nye fliser uden på de gamle og fuge dem.

Eller du kan gøre som her, klæbe plader på, som ligner fliser. Vi bruger Fibo-Trespo-plader, der er godkendt til brug i vådrum, og som er lynhurtige at sætte op, når vi gør som her: limer dem fast.

1

Rens de gamle fliser med grundrens, og kom lim på. Her bruger vi en monteringslim, så vi slipper for aluskinner, som normalt bruges ved opsætning af denne slags fliseplader.

2

Sæt pladerne op efter brugsvejledningen. Der er fer og not beregnet til samling af pladerne, så det er helt enkelt at klikke dem sammen og så trykke dem godt ind i limen i et par minutter.

3

Skær pladerne til med en dyksav eller en rundsav. Huller til stikkontakter, afbrydere og lignende laver du ved at bore et par huller i pladen og så skære fra bagsiden med din stiksav.

4

Alle afslutninger mod væggen laves med en akrylfuge, som kan males over. Enkelt og flot og helt uden kluntede aluminiumsskinner og -kanter.

Fliserne er sat op, og vi gør klar til vasken. Sørg for afstand til væggen, så der er plads til blandingsbatteriet.

04
Vasken i igen 4 Trin

Den danske opfindelse, stålvasken, er ikke sådan lige til at slide op. Derfor kan den som regel genbruges, når køkkenbordspladen skiftes ud. Vi gør det også her, men egentlig ville vi gerne have haft råd til en ny, hvor blandingsbatteriet sad i kanten af vasken. Så ville vi ikke skulle have det siddende i træpladen, hvor der er risiko for rådskader og misfarvning. Men det må blive en anden gang.

Sav ud i bordpladen, og gør vasken fast med de fire tvinger, som spændes op mod pladens underside. For at undgå, at der løber vand ind under vasken, lægger vi sanitetskit under kanten. Det tørrer aldrig helt og holder effektivt vand ude.

1

Placer vasken på den nye bordplade, så den ligger nøjagtig, hvor den skal: parallelt med forkanten og med passende afstand til væggen, så der er plads til blandingsbatteriet. Tegn forsigtigt op rundt om vasken med en spids blyant.

2

Flyt vasken, og tegn en ny streg 10 mm inden for den første. Når du har tegnet den nye streg, skal du viske den første ud, så du fjerner enhver risiko for at tage fejl. Bor et hul, og sav hullet til vasken.

3

Mellem vasken og væggen skal du bore hul til blandingsbatteriet. Når du monterer blandingsbatteriet, skal du sørge for at få skiver og pakninger på i samme rækkefølge, som du tog dem af.

4

Læg nu vasken parallelt med bordkanten i en pølse sanitetskit, og spænd den fast fra undersiden i de beslag, den tidligere var monteret med.

05
Fast varmeplade 2 Trin

En bordplade i asketræ er fantastisk flot, men den er også en lille smule sart. Derfor lægger vi en klinke ned i bordpladen.

Lav en model af et stykke plade, og fræs så ud i bordpladen med en overfræser og et notfræsejern. Hullet skal være et par millimeter større end den flise, du vælger som varmeplade, og så skal flisen stikke lidt op over bordpladen, så gryden går fri af bordpladen.

1

Med en overfræser fræses et kvadratisk hul i bordpladen lige ved komfuret. Lav en fræseskabelon, og spænd den fast på bordet, før du fræser.

2

Fug rundt om klinken med en god elastisk fugemasse (skibsfuge) i samme farve som flisen. Det er praktisk med sådan en “indbygget” varmeplade til at sætte fra på - og så ligner det en million.

06
Nyt højskab 5 Trin

For at få integreret det høje køleskab med resten af køkkenet giver vi det en top og en side. Det er egentlig kun to MDF-plader, der limes sammen og skrues fast til lister på væggen, så det ser ud, som om køleskabet er indbygget i et højskab.

Når køleskabet producerer kulde, laver det en masse varme. Varmen skal have en chance for at forlade skabet, og derfor skal der være luft oven over køleskabet. Hullet lukkes pænest med en rist. Du kan snildt bruge et lille stykke MDF-plade og så bore en række 20 mm udluftningshuller i det.

1

Nu skal der laves et skab rundt om det fritstående køleskab. Det gøres let med en MDF-plade og et par lister. Skru lister på bagvæggen, så du har noget at fastgøre skabets side og top til.

2

Skær top og side i 45° dér, hvor de skal samles. Brug en rundsav og en føringsskinne, så du får et fuldstændig lige og rent snit. Har du ingen føringsskinne, kan du spænde et langt vaterpas fast med tvinger og save efter det.

3

Læg top (A) og side (B) på bordet, og stød dem tæt sammen med ydersiden opad, og sæt derefter malertape på som vist på billedet. Rids tapen fast med neglene, så den fæstner.

4

Vend forsigtigt pladerne om, og tryk hvid trælim ud i samlingen. Du skal ikke bruge for meget, så limen løber ud over det hele, men nok til at sikre, at hele samlingen bliver limet sammen.

Skabet sættes op, og vi er klar til at male låger og sider på alle skabe. Der støvsuges overalt, før vi maler.

07
Nye skurelister 3 Trin

1

Mål op til skureliste langs væggen. Som skureliste benytter vi en hulkelliste i ask. Den giver en superflot overgang mellem bordplade og væg.

2

Indvendige og udvendige hjørner skæres til på en geringssav eller i en skærekasse. Du kan få en pæn samling ved at “stikke under” med et stemmejern.

3

Lim skurelisterne fast til bordpladen med trælim. Sæt nogle pinde i spænd mellem skurelister og overskabe (eller loft). Efter en times tid kan du fjerne pindene igen, og så har du et smukt resultat helt uden sømhuller.

08
Låger og sort tavle 5 Trin

En fordel ved køkkenlåger fra 70’erne er, at de ofte er fineret og ikke kunststofbelagt. De er med andre ord lette at male, så du behøver ikke at sende dem til autolakereren, bare du er omhyggelig.

En grundig afvaskning med grundrens, og slibning, når lågerne er tørre igen, så er du klar til at male. Første lag skal være en spærregrund, så gammel nikotin eller mados ikke trænger ud gennem malingen. Dernæst tre lag højglansmaling, hvor du er omhyggelig med at slibe med fint slibepapir ind imellem.

Efter 3. og sidste gang maling med rullen glatter du overfladen med en langhåret pensel, mens malingen er våd.

1

Når lågerne er helt tørre, skal de slibes med korn 120 slibepapir, støvsuges og tørres af. Herefter påfører du en spærregrund (fx Flügger interior STOP primer), som forhindrer gammel nikotin og andet skidt i at trænge gennem malingen.

2

Grund kanter og overflade med en hvid glans 90 akrylmaling. Slib med korn 120 slibepapir, når malingen er tør, mal, og slib igen. Så kan du sætte lågerne op og male sidste gang.

3

Det sidste lag maling kan påføres, når lågerne er sat op. Rul malingen på som før, men slut af med at glitte overfladen med en såkaldt modlerpensel. Det er en bred og fyldig specialpensel, som giver en flot glat overflade.

4

Her laver vi en tavle til væggen. Det er let. Vi saver en MDF-plade, så den passer til formålet, sliber kanterne lidt runde med et stykke slibepapir og ruller så tavlelak på, en-to gange.

5

En skrue i hvert hjørne af tavlen, og så har du et friskt pust af kridt og gammel skolestue. Vi gav også køleskabet og opvaskemaskinen en gang tavlelak med rullen. Det er flot og ret tjekket.

09
Svævende hylde 2 Trin

Hvis du får noget tilovers af bordpladen, kan du bruge den til en flot svævende hylde. Vi hænger den op med et skjult beslag, som vi har købt i Ikea sammen med en hylde, der hedder Lack. Hylden gemmer vi til en anden gang og borer i stedet huller i bordpladestumpen. Ophænget er skruet fast på væggen og stemt ind i bagsiden af hylden, så det er totalt usynligt, når hylden sidder der.

1

Læg Ikea-beslaget på hyldekanten, og streg op, hvor der skal stemmes ud, så hylden kan komme til at sidde helt op ad muren. Stem ud efter stregerne.

2

Monter beslaget på væggen, og skub hylden ind på plads. Du behøver ikke at lime hylden fast; så er den lettere at tage ned på et tidspunkt. En pæn, enkel og klædelig løsning til køkkenet.

Materialer

20 x 45 mm fyrretræsliste:

  • 1 liste til bordplade
  • 1 topliste til højskab
  • 1 sideliste til højskab

50 mm bordplade, ask:

  • 1 lang ved vasken
  • 2 korte ved komfuret
  • 1 hylde

Hulkelliste, ask:

  • Cirka 650 cm

16 mm MDF-plade til højskab:

  • 1 top, 60 x 60 cm
  • 1 side, 60 x 120 cm

Fibo-Trespo-plader, 240 x 60 cm:

  • 3 plader

Desuden:

  • 1 patron monteringslim
  • 12 mm MDF-plade til fræseskabelon
  • 1 klinke til varmeplade
  • skruer
  • vægdyvler
  • trælim
  • 1 Ikeahylde Lack med beslag
  • 1 patron akrylfuge
  • 0,5 liter Flügger tavlelak
  • 2,5 liter hvid akrylmaling glans 90
  • 0,5 liter Flügger spærregrund

Specialværktøj

  • Modlerpensel med syntetiske hår
  • Overfræser med notfræsejern

Tidsforbrug

Der er mange arbejdsgange, så regn med en uges tid. Og skal du lave det om aftenen, skal du afsætte en måned.

Pris

Cirka 10.000 kroner

Sværhedsgrad

Omhyggelig opmåling, så du saver og borer de rigtige steder, er det sværeste her.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

TEKNIK: Montering af køkkenvask

Grundig opmåling er opskriften på succes

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Luk for varmen når du maler

TIPS: Undgå fnug fra malerrullen

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Køkken