Slå stue og køkken sammen

Den gamle villa forvandles til en moderne bolig med et helt nyt samlingspunkt for familien, når vi slår væggen mellem køkkenet og spisestuen ned.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
5 uger
Pris
82.500 kroner

Intro

Huset her blev bygget i 70’erne, hvor man endnu satte skillevæg mellem køkken og spisestue, så husmoderen kunne sørge for måltiderne uden at forstyrre eller blive forstyrret af familiens øvrige liv.

Dette er historien om, hvordan husets travle unge familie nu fjerner væggen og skaber et nyt og naturligt midtpunkt i hjemmet, så køkkenet bliver en del af hele familiens liv med måltider, lektielæsning, tv, computere, spil og gæster.

Da en fagmand først har konstateret, at væggen hverken er bærende eller stabiliserende, kan den rives ned uden videre, men inden skal den store plan være klar. Jo mere du kan overskue i detaljer, før du begynder at føre tingene ud i praksis, jo bedre. Kun på den måde kan du sikre, at du har materialerne, når du får brug for dem, og at håndværkerne tager over, når du skal have klaret vvs-arbejdet og trukket strømmen.

En ny lav mur deler fortsat rummet

En helt central beslutning handler om, hvordan køkkenet afgrænses i forhold til resten af rummet, så funktionerne er skilt ad, men familien er samlet. Her beslutter familien sig for at lade en række nye køkkenskabe i flere højder dele rummet op - med bagsiden placeret op ad en ny mur af letbeton, der i højden er tilpasset de nye skabe, så der over arbejdsbordet er stikkontakter.

Men derudover skal rummet samles, og det kræver meget arbejde - også meget arbejde, som vi ikke vil komme nærmere ind på her: De gamle listelofter dækkes af en fælles flade af gipsplader, og på samme vis samler vi væggene bag gipsplader. Forneden skal vi helt i bund og lægge de to undergulve om og isolere dem, inden vi er tilbage i historien her og lægger laminatgulv i hele rummet.

Den gamle skillevæg er væk, og køkkenet er nu en integreret del af den store stue og dermed af familiens øvrige tilværelse.

Vejledning

01
Inventaret ryger ud 5 Trin

Vi begynder med at fjerne de gamle køkkenmøbler. De vigtigste redskaber er et godt koben og en tung hammer, for stumperne skal ikke bruges igen, og det betyder intet, om de går i stykker.
En skruemaskine med bits til alle de gamle skruer og en bajonetsav eller fukssvans er også gode at have klar, ikke mindst for at skille rør, kabler, metal og lamper fra spånpladerne.

Inden du begynder at rive ned, er det smart at placere en trailer lige ved døren, så du kan læsse affaldet direkte på din trailer og køre det på genbrugspladsen.

1

Hvidevarer og overskabe bæres ud. Start med at bære alle hårde hvidevarer ud. Her er vi nået til at tage siden ind mod køle/fryseskabet ned. Overskabene løsnes fra hinanden og understøttes i forkanten, før de løsnes fra væggen og løftes ned.

2

Borde og underskabe skilles ad og fjernes. Fjern først alle skruer og beslag, der holder bordpladerne fast, så du kan løfte dem af. Fjern derefter de skruer og søm, der holder elementerne fast til væg og sokkel, og bær elementerne ud.

3

Soklen fjernes med kobenet. Den kan være gjort fast til gulvet på mange måder - med beslag, klodser, lim og lignende. Da den ikke skal bruges mere, brækker du den bare af med kobenet.

4

Bræk indfatninger og fodpaneler af med kobenet. På de vægge, som skal blive stående, kan du lægge en klods under kobenet, så du ikke laver mærker i væggen, når du fjerner træværket.

5

Dørkarmen fjernes i væggen, der skal rives ned. Vi lægger først et skråt snit i den ene sidekarm, og derefter er det en smal sag at brække karmens dele af stykke for stykke med kobenet.

02
Væggen fjernes 7 Trin

Nu bliver det alvor. Det er tid at fjerne selve væggen mellem køkkenet og stuen, så de to rum bliver samlet.

Den slags vil støve vildt og voldsomt, så det betaler sig virkelig at fjerne alt, der overhovedet kan fjernes, og lukke så tæt af som muligt til resten af huset.

Væggen består af 60 cm brede Leca-elementer. Det kunne også have været letbeton, og begge typer rummer lange armeringsstål. De skulle alene beskytte væg elementerne under transport og ved arbejdet, men nu gør de det også svært at fjerne væggen. Dem skal vi have skåret over, før vi brækker elementerne ned.

1

Midt på væggen hugger vi en vandret rille, så vi kan finde de skjulte armeringsjern. Vi bruger en økse, du kan naturligvis også bruge hammer og mejsel. Når vi har fundet samlingerne mellem elementerne, finder vi nemt jernene.

2

De blottede armeringsjern skæres over med en metalskæreskive i vinkelsliberen - gerne i en stor udgave. TIPS: Du kan også kappe jernene med en boltsaks, men den kræver mere plads.

3

Vi skærer et lodret snit fra dørhullet og op for at kunne bevare en fløj af væggen. Når vi har skåret fri af det, der skal bevares, kan vi slå stykket over dørhullet fri - og passe godt på, når det går løs.

4

Elementerne skæres nu i to med en diamantskæreskive i vinkelsliberen. Her har vi for alvor glæde af en 230 mm skive, der ikke bare ridser i overfladen, men når godt igennem blokkene. Skær eventuelt to snit, så bliver det lettere at angribe pladen.

5

Med øksen åbner vi en vandret sprække midt på væggen dér, hvor armeringsjernene er skåret over, og hvor vi har skåret gennem blokkene.

6

Med et solidt stykke tømmer som rambuk slår vi blokkene fri og bærer dem ud. Rambukken er meget mere effektiv end en mukkert, der er tilbøjelig til at smadre væggen i mindre stykker.

7

Efter at væggen er væk, rydder vi gulvet og renser væg og loft, så vi kan komme til at samle stuen og køkkenet til et regulært rum. De tynde klikgulve er hurtige at tage op, og derefter kan vi sikre, at undergulvene ligger plant og stabilt.

03
Ny halvmur rejses 6 Trin

Næppe har vi fjernet den væg, der skilte stuen og køkkenet ad, før vi bygger en ny samme sted. Denne gang dog kun i højde med de nye køkkenskabe, der skal danne et skel mellem de to funktioner.

Eller mere præcist: i de to højder. Hvor vi bevarede en fløj af væggen, vil vi stille køleskabet, og derefter følger to skabe i hver sin højde med hver sin bordplade.

Muren bygges af multiplader, der er lige så tykke som Lecavæggen.

Pladerne holder præcise mål og limes sammen. Vi letter arbejdet ved at rejse et hurtigt træskelet, som multipladerne skrues op til, mens limen hærder. Så står de helt lige, når vi piller skelettet ned.

1

Vi gør klar til den nye væg ved gulvet. Først skærer vi gennem strøer og brædder, så der er åbent til betongulvet længere nede. Så skrues en lægte på gulvet; den lægges tæt op ad den tilbageblevne fløjvæg. Det er bunden af vores skelet.

2

Resten af støtteskelettet rejses. Lodret over den lægte, vi skruede på gulvet, skruer vi en ny lægte fast på loftet. Vi sætter streger for hver 60 cm ud fra den tilbageblevne fløj. Ved dem gør vi lodrette stolper fast med skråskruer.

3

Væggen bygges af multiplader op ad træskelettet. Den nederste række blokke sættes på betondækket i mørtel, så de kan rettes ind, til overkanten er vandret. De næste blokke sættes i lim, der påføres med en tandske, så fugerne bliver helt ens.

4

Væggen tager hurtigt form. Anden række starter med en halv blok, så der bliver et solidt forbandt. Det giver samlinger midt mellem de lodrette lægter, som vi nemt kan understøtte med løse brædder, som vi blot skruer på pladerne.

5

De sidste multiplader skrues fast i limen, efter at de er skåret til i den rette højde. Hvor de er meget tynde, skrues de ikke på skelettet, men på blokkene under dem. Dagen efter fjernes skelettet, og væggen slibes med slibepapir korn 60.

6

Overfladen på væggen kan du gøre færdig på flere måder. Her har vi fyldt mørtel i rillerne, hvor elektrikeren havde lagt rør ind, og har fuldspartlet fladen. Efter at vi så har slebet den glat, maler vi den.

04
Skabene sættes op 8 Trin

Nu springer vi adskillige dage i byggeriet. Siden vi gjorde væggen færdig, har vi samlet lofterne med gipsplader over hele fladen. Væggene har vi tilsvarende samlet med gipsplader, på den udvendige væg uden på et skelet med isolering. Og undergulvet har vi bygget op på ny, så der nu ligger et samlet undergulv med en sammenhængende flade af krydsfiner.

Det er tid at stille køkkenelementerne op. De leveres med justerbare ben, som soklen klikkes på, men vi letter arbejdet ved at erstatte de bageste ben med en liste, som skabenes bagkant stilles op på, så det kun er benene under forkanten, der skal justeres lidt i højden.

1

På væggen skruer vi et bræt, som skabenes bagkant skal stå på. Brættet er den bageste del af soklen, og højden vælges, så bordpladen ender i den højde, vi ønsker. Brættet slutter 40 cm før den frie skabsgavl, hvor vi får brug for sokkelben.

2

Sokkelbenene er for korte, så vi skruer en lægte på gulvet, hvor benene skal stå. Den må ikke stå i vejen for de fronter, vi senere klikker på benene, så den skydes lidt ekstra ind, og den slutter, som brættet på væggen, 40 cm fra gavlen.

3

Vi starter med skabet i midten, fordi det skal passe med hakket i væggen. Først banker vi sokkelbenenes faste del op i hullerne ved forkanten, så de vil bære næste element. Skabet stilles på forbenene og vippes ned, til bagkanten hviler på væglisten.

4

Skabet justeres præcist på plads og gøres fast. Forbenene justeres i højden, til skabet står lodret og ind mod væggen foroven. Benet fikseres med en skrue, så det ikke drejer løs. Skabet skrues fast til væggen med plugs og skruer.

5

Så sætter vi ben på højskabet og stiller det på plads. Det justeres på plads i højden, og forkanterne på de to skabe samles med skruetvinger. Først når de to skabe er samlet med 4 x 30 mm skruer, gør vi højskabet fast i væggen.

6

De to lave underskabe føjes til. Sæt ben under dem, stil dem på plads, og spænd dem sammen med skruetvinger både foran og ved bagkanten foroven. Sæt 4 x 30 mm skruer gennem siderne oppe og nede, både ved forkanten og bagkanten.

7

Under den frie synlige gavl på det yderste skab sætter vi to ben, så sokkelfronten under gavlen får noget at blive clipset på. Husk at fiksere alle ben til lægterne på gulvet, så de ikke drejer løs.

8

Foroven gøres alle skabene solidt fast til væggen. Til hver fastgøring borer vi et 8 mm hul gennem skabet foroven og ind i væggen. Så sætter vi en 5 x 60 mm skrue i en 8 mm murbøsning og banker begge dele samlet ind i hullet.

05
Bordplader føjes til 3 Trin

Elementerne ved den nye væg i flere højder er nu på plads: et højt skab ved den fløj, vi lod stå, så et mellemhøjt skab, og endelig to almindelige underskabe.

Både på det mellemhøje skab og de to underskabe lægger vi nu bordplader.

Bordpladerne skærer vi til, så de går 40 mm ud over forkanten, hvor de jo også skal række ud over lågerne, og 5 mm ud over siderne - og levner plads til en 5 mm bred fuge ind mod væggen.

Du kan lukke overgangen mellem bordpladerne og væggen med en liste, men flot er det også som her at lukke sprækken mod væggen med fugemasse, fx Sikaflex 11 FC.

1

Nær bagkanten skruer vi små vinkler på siderne af skabene, så bordpladen kan gøres fast til skabene nedefra. Ude mod bordpladens forkant kan du skrue gennem den vandrette liste på skabet, så dér behøver du ikke beslag.

2

Bordpladerne skrues fast nedefra. Læg bordpladerne på skabene, og gør dem fast med skruer nedefra. Pas på, at skruerne ikke er så lange, at de går gennem pladen - især ved de tynde beslag.

3

Fugen lukkes med en elastisk fugemasse af god kvalitet. Det betaler sig rigeligt hjem at maske af med afdækningstape 6 mm inde på bordpladen og 8 mm oppe på væggen. Fyld rigelig masse i fugen, og træk den glat af.

06
Lister dækker af 2 Trin

1

Nu vil vi lukke af ind mod væggen med en liste skåret af et bræt med hvid overflade som skabene. For at have noget at gøre den fast på skruer vi fra indersiden en liste op på skabets yderside. Den placeres, så tilsætningslisten vil ende tilpas langt inde.

2

Tilsætningslisten skæres til efter sprækken og limes fast på den liste, vi skruede fast. Selv om klæberne griber hurtigt, er det fornuftigt at understøtte den forneden. Næste dag sidder den fast.

07
Gulv og sokkel 6 Trin

Det er tid at lægge gulve i det nye, store køkken-alrum - de svømmende laminat-gulve skal kunne arbejde frit, så de skal ikke ligge under de faste skabe.

Ligesom familien ønsker at bevare en vis opdeling mellem køkken og stue med den nye række skabe og halvmuren, vil de også skille de to funktioner med to forskellige gulve. Det er nemt, når de vælger laminatgulv i begge afdelinger, for det er kun overfladen, der skiller: I køkkenet ligner plankerne skifer, i stuen ligner de parketgulv i hvidolieret ask.

Overgangen mellem dem kan nemt og pænt etableres med en samleskinne.

1

Den nederste del af samleskinnen skrues på undergulvet, hvor de to gulve mødes ud for den nye lave mur. For at få skinnen helt ned i plan med undergulvet bør du bore for til skruerne.

2

Skiferfliserne i køkkenet lægges i halvforbandt og klikkes sammen oven på det trindæmpende underlag. Takket være det nye kliksystem på de korte sider kan vi lægge en flise ad gangen.

3

Parketfliserne i stuen lægges i løbende forbandt, altså hvor vi bruger det overskydende stykke fra første række som første stykke i anden række - eller tredje række, hvis endesamlingerne ikke forskydes mindst 30 cm mellem rækkerne.

4

Når gulvene er lagt, trykkes øverste del af samleskinnen på plads. Nu er vi klar til at montere indfatninger omkring døre og fodpaneler langs gulvet - og til at gøre soklerne på køkkenskabene færdige.

5

Sokkelfronterne skæres til og klikkes fast på sokkelbenene. De bøjler, der griber om benene, sætter vi på clips, som slås ned i en rille på fronten ud for benene. Højden er sat, så der blev plads til en 5 mm tyk tætningsliste i bunden.

6

De to gulve bevarer et lille skel mellem stue og køkken.

Materialer

Til væggen:

• Lægter til støtteskelet
• Letbetonblokke (Multipladen)
• Mørtel (C 100/400 0-2 mm)
• Letbetonlim
• Skruer: 5 x 100 mm, 4 x 50 mm
• Hjørneskinne
• Spartelmasse og maling

Til gulvene:

• Trindæmpende underlag
• Laminatklikgulv, skifer
• Laminatklikgulv, hvidolieret ask
• Samleskinne

Til køkkenet:

• Elementer, bordplader m.m.

Tidsforbrug

5 uger (og ofte mere) for den samlede ombygning

Pris

Cirka 82.500 kroner, hvoraf de 70.000 kroner er til nye skabe og bordplader.

Sværhedsgrad

Du er ude i et stort projekt, du kommer ind på snedker-, murer- og malerarbejde, men en god plan letter opgaven.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Køkken