Det ligner en million – men koster en brøkdel!

Det ligner en MILLION ... men alt, hvad du ser, er kopier af eksklusive materialer som granit, Corian, brede gulvplanker, marmorfliser og ægte tegl. Så hvorfor betale en formue, når mindre kan gøre det? Vi har fundet og vurderet 11 forskellige billige, men tro kopier.

1. Kerrock i stedet for corian

Synes du, at en køkkenbordplade af Corian er lige lovlig dyr? Så kan du vælge Kerrock i stedet for. Kerrock er et kompositmateriale, der bl.a. består af akryl, og det er typisk 50-60 % billigere end Corian.

Kerrock er modstandsdygtigt overfor UV-lys og er derfor også velegnet til udendørs brug.

De fleste bruger det dog til bordplader i badeværelse og køkken, hvor det kan tåle både høje varmegrader, skarpe knive og de mest udbredte rengøringsmidler. Kerrock har også så høj en pH-værdi, at kalk ikke binder på det.

Det er nemt at vedligeholde med vand og rengøringsmiddel, mens lette ridser kan fjernes med flydende skurepulver eller lignende.

Ligesom Corian fås Kerrock i et utal af farver og effekter som marmor, granit og terrazzo.

FORDELE: Under halv pris.

ULEMPER: De samme som Corian (fx svært selv at skære til).

2. Laminat i stedet for Egetræ

Det overraskede os faktisk, hvor meget laminatbordpladen ligner træ. Det handler naturligvis om, at den tyske producent Resopal har gjort sig umage med at skabe en efterligning med de samme farvespil og åretegninger som hos den ægte vare. Men også om at materialet ikke føles og ser plasticagtigt ud, men minder meget om ægte olieret egetræ. Og det gør det. Vi har selv mærket efter.

Laminatudgaven er ultranem at vedligeholde og ikke sårbar overfor fugt ved fx vandhane og vask som en ægte træplade. Prisen er under den halve.

FORDELE: Billig, mere modstandsdygtig end originalen.

ULEMPER: Fås kun på standardmål. Lidt sværere at tilpasse.

3. Vinyl i stedet for Fliser

Vinyl er måske ikke så eksklusivt som linoleum og fliser, men hvad nu hvis du ikke kan se forskel? Vinyl fås både i fliser og ruller, i forskellige tykkelser og forskellige slidstyrker, men ikke mindst i flere farver og mønstre end man på nogen måde kan få overblik over. Du kan sågar få vinyl med glimtende kvarts-støv, der giver gulvet et eksklusivt udseende. Du kan selv lægge et vinylgulv, men det tager ikke fagfolk ret mange timer om at rulle det ud, så udgiften til arbejdsløn er lav. Prisen for vinyl i en god, kraftig kvalitet er under 200 kroner pr. kvm.

FORDELE: Billigt og nemt at lægge.
ULEMPER: Ikke selvreparerende som linoleum. Er tyndt og kan slides i stykker

4. Betontegl i stedet for lertegl

Tegl af ler er en flot og klassisk tagbelægning, men betontegl er lige så flot og koster mindre. Vi har nemlig en lang tradition for cement- og betonproduktion i høj kvalitet her i landet, og det samme gælder betontagstenene, der kan købes for under 100 kr. pr. kvm., cirka 20 % billigere end lertegl.

Betontegl fås i virkelig mange farver og faconer og med og uden glasering - akkurat som de klassiske tegl.

Ligesom for tegltaget gælder det, at du skal købe sten i en god kvalitet, hvis du ikke vil ærgre sig over nedbrydning, begroning, frostsprængninger og - i yderste konsekvens - tagskifte før tid.

FORDELE: Lavere pris.

ULEMPER: Lidt kortere holdbarhed, tungere end lertegl (ekstra krav til tagkonstruktionen).

5. Stenplader i stedet for sten

Nu kan du på få timer bygge en effektfuld og rustik stenvæg, som vi kender det fra sydeuropæiske boliger. Og du kan oven i købet få fortrydelsesret med i prisen. Her er løsningen at bruge den såkaldte stenimitation Aitana, der fås som 33x50x3 cm store plader, der er lige til at lime op og synsbedrage med. Du kan skabe en illusion af alt fra granit til marmor og andre eksklusive naturmaterialer i grålige, rødlige, sandfarvede og flere andre mere eller mindre mixede farver.

Pladerne er faktisk lavet af sten og er nemme at sætte op, også hvis du har en meget dårlig og ujævn væg, du gerne vil kamuflere eller pynte på. Priser lige under 200 kroner pr. kvm.

FORDELE: Nemme at sætte op, nemt at fortryde. Billigt.

ULEMPER: Lige så svære at rengøre som ægte, ujævne sten.

6. Kunstskifer i stedet for skifer

Det er næsten ikke til at se det, hvis man ikke lige ved, at taget er lavet af kunstskifer, som består af cellulosebaserede fibre og mineraler - eller såkaldt fibercement. Det er et materiale, som mange også kender fra de bølgede plader, der bruges flittigt på fritidshuse, stalde og værkstedsbygninger. Eller til pladen under brændeovnen.

Dobbeltgængeren ligner naturskifer rigtig godt i både farve og struktur, den er ikke helt så holdbar, men er meget billigere end den ægte vare, der kræver meget arbejde under både sortering og produktion.

Prisen ligger omkring 25 kroner pr. plade. hvor naturskifer let kan koste dobbelt op.

FORDELE: Billig, lettere at lægge end originalen, færre krav til tagkonstruktionens styrke.

ULEMPER: Levetid på 35-45 år (mod skifers 100-150 år)

7. Celledør i stedet for fyldningsdør

Det ligner en fyldningsdør. Den er bare ikke lavet af træ. Fyldningsdøren her fås med forskellige profiler, som ligner en traditionel massiv fyldningsdør. Men det er blot en fyrretræs-ramme, tre millimeter formpresset fiber-plade og celler af papmateriale i struktur, som vi kender det fra biceller. Det gør den let og holder prisen under 500 kroner. En ægte fyldningsdør koster det dobbelte.

FORDELE: Let at håndtere, billig i pris.

ULEMPER: Ikke så lyddæmpende som originalen, mindre solid.

Du skal helt tæt på for at kunne se forskellene.

8. Træfiberplader i stedet for bræddeloft

Synes du, at et rustikt loft med brede brædder er prikken over i’et? Huntonit ligner brede planker af dyrt træ.

9. Lamelbrædder i stedet for planker

SPAR 300 kr. pr. kvm.

Lamelgulvene er populære pga. prisen, men også fordi de er nemmere og hurtigere at lægge.

10. Flamingo i stedet for stuk

Du skal meget tæt på stukken af polystyren (flamingo) for at se, at der ikke er tale om rigtig gipsstuk.

11. Porcelæn i stedet for marmor

Store marmorfliser er dyre. Det er porcelæn ikke.

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Materialer