Beskyt mod rust med rust

Stål er et lækkert materiale, stærkt og fedt at arbejde med. Men det ruster, og det er et problem. Bare ikke hvis det er cortenstål. Det er nemlig særligt fremstillet, så det beskytter sig selv mod rust med et lag af ... rust.

Når stål bliver udsat for vind og vejr, så ruster det. Metallet oxiderer, og der opstår et orange lag af porøst, rustent stål, og lidt efter lidt æder rusten sig igennem materialet, medmindre der er tale om cortenstål.

Hvad er cortenstål?

Cortenstål er en fællesbetegnelse for en gruppe af legeringer, der foruden jern og kulstof bl.a. består af kobber, nikkel og krom, som giver stålet særlige egenskaber.

Ståltypen er designet, så rusten beskytter stålet mod vejr og vind. Modsat ulegeret stål, der danner porøs og løs rust, så danner corten nemlig et mere kompakt lag af rust, der sidder bedre fast på det underliggende stål.

Dermed opstår en beskyttende barriere, der kraftigt nedsætter hastigheden, hvormed resten af stålet ruster.

Fordele ved cortenstål

Godstykkelse og levetid

Rustlaget beskytter simpelthen stålkernen imod de elementer, der i første omgang satte rustreaktionen i gang på overfladen.

Cortenstål ruster altså. Det går bare relativt langsomt, og derfor er det også godstykkelsen, der bestemmer, hvor længe et stykke cortenstål er om at ruste igennem.

Levetiden afhænger af mange faktorer, men på en normal villavej holder en 10 mm plade typisk længere end 50 år.

Der er dog nogle ting, der kan øge reaktionshastigheden, herunder urin (typisk fra hunde) eller salt, som begge fungerer som katalysatorer for rusten.

Hvad koster cortenstål?

Cortenstål er ikke et billigt materiale sammenlignet med fx fyr og komposit:

Fyr: 120 x 120 x 45 cm – 725 kroner

Komposit: 120 x 80 x 40 cm – 1.275 kroner

Corten: 50 x 80 x 40 cm – 1.695 kroner

Hvor hurtigt ruster cortenstål?

Den rustne overflade skifter farve med tiden

Cortenstålet begynder at ruste, så snart det bliver vådt første gang, og selvom rustreaktionen tager af i fart, så skifter udseendet over tid.

Det tager blot få uger at få en flot orange overflade, som i takt med at tiden går, vil blive mere og mere mørk, til sidst næsten sort. 10 mm cortenstål har en anslået levetid på mindst 50 til 70 år.

Her kan du bruge cortenstål

Højbede cortenstål

Cortenstål ses ofte i form af dekorative højbede og bedkanter, fordi det netop er i stand til at modstå regn og jordfugt.

Facade af cortenstål

Corten er et godt materiale til robuste facader.

Brændeovn af cortenstål

Cortenstål kan tåle høj varme, så det er et udmærket valg til udendørs brændeovne og bålfade.

Sådan arbejder du med cortenstål

Cortenstål plader skæres med vinkelsliber 1

Skær i stålet med en vinkelsliber eller en fintandet metalsav, eller få det klippet over med en stor industriel metalsaks.

Cortenstål plader sættes sammen popnitter 2

Sæt stål sammen med popnitter, selvskærende skruer eller et svejseapparat. Hvis du svejser, bør svejsetråden selvfølgelig også være af cortenstål.

Cortenstål plader ruster hurtigere med saltvand på 3

Sæt fart på rustreaktionen ved at hælde vand, evt. saltvand, på stålet og lade det tørre ud igen. Gentag derefter processen. Stålet bliver rødt på et par uger.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Materialer