Spar en formue med genbrugsmaterialer

Der er mindst tre gode grunde til, at genbrug er gået fra at være fornuftigt til at være smart. Du sparer penge, miljøet bliver skånet, og kvaliteten er bedre.

Genbrug er sund fornuft. Men det er meget mere end det. Genbrug er også sjovt, når du falder over det helt rigtige vindue og bare bliver nødt til at bygge noget med det. Eller du mangler en dør til din nye veranda og ikke synes, du vil ofre en formue på at få en snedker til at bygge den, så den passer til dit hus.

Her får du fat i genbrugsmaterialer

Der er penge at spare i at genbruge bygningsmaterialer, og der er heldigvis mange steder, du kan få fat på dem. Du kan gå på genbrugspladsen og spørge, om de kan hjælpe. Men mere sandsynligt er det, at du finder noget hos entreprenører, som river huse ned og vognmænd, som kører byggeaffald væk.

På internettet kan du finde brugte bygningsdele i Den Blå Avis (dba.dk) og hos de professionelle genbrugsfirmaer (fx Genbyg.dk)

Døre - udvendigt og indvendigt

Skal du skifte en dør, og vil du ikke nøjes med en standard papdør til få hundrede kroner, kan du ofte med stort held gå på jagt efter en brugt dør. Dem finder du på internettet og i genbrugsfirmaer.

Når du finder en brugt dør, skal du huske at kigge den efter i bunden, dér er der er størst risiko for nedbrydning. Tjek også, at døren ikke er skæv eller har vredet sig. Skal du finde en dør, som passer ind i et eksisterende dørhul, skal du måle selve døren (dørbladet), som du vil skifte. Det er også en god ide at fjerne den gamle karm, så du kan komme til at måle det hul, som den nye dørkarm skal ind i.

YDERDØR MED KARM

Fra restaurering af et 50’er-hus.

DOBBELTDØRE MED KARM

En herskabsvilla blev revet ned og en masse døre med karme sat til salg.

FRANSKE DØRE I TEAK UDEN KARM

Omkring år 1900. Fra et luksushotel.

Byg selv dørkarmen

Du skal være heldig, hvis du kan finde en gammel dør, som passer ind i den eksisterende karm. Så kig først og fremmest efter en dør med karm.

Og skulle du falde over den mest fantastiske dør uden karm, så blæs på det. Køb døren, tag den med hjem, og byg din egen dørkarm. Det er faktisk ikke så svært.

En dørkarm består af fire planker med en bred fals, som døren passer i.

Dørhåndtag

Har du et gammelt hus, og vil du gerne holde stilen helt ned i detaljerne, så kan du gå på jagt efter de små ting som fx dørhåndtag.

Du kan finde dem brugt mange steder, og der er mange at vælge imellem. De behøver ikke være ens i hele huset, men sørg for at bruge ens håndtag i samme rum, ellers kan det let komme til at se rodet ud.

SPIDSGREB MED MESSINGHALSE

Træ og messing eller støbejern er perfekt til det gamle hus.

TERRASSEDØRGREB

En fin gammel terrasse dør kalder på et fint håndtag og ikke et moderne alu-greb.

ART DECO

Er du til en moderne, stram stil, så er art deco fantastisk.

Tømmer og planker

Hvis du ønsker dig et rustikt langbord til stuen eller køkkenet, kan du bygge det selv af genburgsplanker. Der er meget mere sjæl i et bord af 150 år gamle egetræsplanker end i nyt træ. Og så holder det gamle træ bedre. Tømmer, som har holdt i 100 år, holder også de næste 100. Og du får et bord, som har karakter og giver noget ekstra til din stue.

Du kan købe plankerne i flere forskellige kvaliteter (og prislejer), så brug lidt tid på at udvælge det helt rigtige til netop dit bord. Og glæd dig over, at et ”nyt” bord af gamle planker koster tusindvis af kroner.

PLANKEBORD

4 planker og 2 bukke. Købt på nettet for 1.500 kroner. Et lignende bord fås også fra nyt for 13.000 kroner.

Trægulve

Skal du lappe et gammelt gulv, fordi du har åbnet mellem to stuer, eller du har flyttet en radiator, så duer det ikke at lægge et spritnyt bræt ned mellem alle de gamle. Så skal du købe brugte gulvbrædder.

De er forholdsvis lette at støve op, men du er nødt til at have en bid af det gamle gulv med, for der er stor forskel på målene og især på træets farve. Til gengæld er det besværet værd, når du har lappet gulvet, og ingen kan se det bagefter.

Og har du tænkt dig at lægge et parketgulv, som ikke skal se alt for nyt ud i dit gamle hus, så skal du også på jagt efter brugt. Du skal regne med at købe en del overskud, da der kan være brædder imellem, som er blevet ødelagt under optagningen.

BØGEPARKET, SILDEBEN

Ser ikke ud af noget særligt, før det er slebet og lakeret.

Fliser og sten

Skal du bruge nogle få terrassefliser, kan du tit få dem bare for at hente dem. Rigtig mange er glade for at slippe for besværet med at køre deres gamle fliser eller belægningssten væk. Kig på netaviserne under Gratis, så finder du sikkert noget, du kan bruge.

Navnlig brosten er populære. De er ofte flere hundrede år gamle og slidt glatte på oversiden, hvilket gør dem enormt flotte på en terrasse eller i en indkørsel.

Blander du brosten med marksten og betonfliser, kan du få en terrasse med liv og farvespil samtidig med, at der er plane flader at stille stole på. Der er brosten nemlig ikke så praktiske.

Du kan købe gamle brosten hos vognmænd samt i genbrugsfirmaer. Problemet er dog, at de 14-16 kg tunge sten nemt koster op til 20 kroner pr. styk. Og så bliver det en dyr terrasse, når der går cirka 35 til en m2.

Heldigvis kan du på nettet ofte finde nogen, der har fået sten til overs fra deres egen terrasse eller indkørsel. Så kan du være heldig at få dem til en brøkdel af prisen. Og hvis du blander sten i farver, overflade og størrelser, kan du købe en masse småpartier og få en unik terrasse for ingen penge.

RØDE BELÆGNINGSSTEN

Du kan nemt finde andre typer genbrugsbelægning end brosten. Her er det hårdbrændte tegl.

BROSTEN

Her er brosten blandet med marksten og betonfliser.

Vinduer

Der er mange gode grunde til at købe brugte vinduer. Gamle trævinduer, som har holdt i 100 år uden at rådne, holder nemt 100 år mere, hvis du behandler dem rigtigt. Og vinduer, som bliver skiftet ud, fordi ejeren ønsker at give sit hus en ny stil, kan sagtens være i tip top stand.

Skal du kun bruge et enkelt vindue, og er det ikke så vigtigt med det præcise mål, har du et hav af muligheder. Du kan køre forbi den lokale genbrugsplads og høre, om de har noget, du kan bruge. Nogle steder er de til at tale med. Du kan også køre til en af de lokale vognmænd, de har ofte et lager af bedre ting, de har hentet fra nedrivninger, stående ude på et lager. Endelig er der internettet, hvor dba.dk, guloggratis.dk og genbyg.dk er store.

Priserne varierer meget, og du kan være heldig hos vognmanden og på dba.dk, mens du skal til lommerne hos de firmaer, som har specialiseret sig i at sælge genbrugsmaterialer (genbyg.dk).

BUET SPROSSEVINDUE
Kunne være fantastisk i en udestue eller et orangeri/drivhus.

BUET SPROSSEVINDUE
Perfekt til en skillevæg. Rester af et nedrevet missionshus.

SPROSSEVINDUE
Fra renovering af et gammelt hospital. Disse vinduer var alle med forsatsruder.

Byg et drivhus af genbrugsvinduer

Du kan bygge et helt orangeri af genbrugsvinduer, men du kan også starte med et lille væghængt drivhus til altanen eller terrassen. Det tager kun et par timer at lave, og det smarte ved denne model er, at dørene holdes lukket, fordi de er skrå. Målene afpasser du efter de vinduer, du har fået fat på, og så er det bare igang med saven. Husk at male til sidst. Gamle vinduer skal males for at holde 100 år til.

Minidrivhus til terrassen. Perfekt til forspiring af dine planter.

SÅ ENKELT ER DRIVHUSET

4 brædder er holdt sammen af 3 lister og savet igennem på skrå til drivhusets 2 sider. Længden A svarer til vinduets højde. På bagsiden skrues lægter eller brædder ind i hakkerne B.

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Materialer