Genial gevindstang

En gevindstang kan bruges rigtig mange steder, og den kan redde dig, når der ikke er andet, der lige passer.

Gevindstang: Bukning af gevindstang

En gevindstang er et taknemmeligt materiale at arbejde med, og med en skruestik, en svensknøgle og en nedstryger kan du stort set forme gevindstangen, som du vil.

En gevindstang kan fungere som fastgørelse i beton, murværk eller træ. Eller den kan fungere som samling over længere afstande. Og så kan du i øvrigt også lave dine egne beslag ved at bøje og forme en gevindstang efter behov. Enhver gør det selv’er bør have gevindstænger i fem diametre stående i hjørnet af værkstedet. Vi viser dig fem situationer, hvor gevindstangen er genial!

Teknik til gevindstang

Spænding af gevindstang
Med møtrikker og spændeskiver kan du fastgøre en gevindstang til diverse pladetyper – og du kan spænde grundigt efter med en svensk- eller topnøgle.

Afkortning af gevindstang
Den nemmeste måde at afkorte en gevindstang på er ved at spænde den fast i en skruestik og skære den over med en nedstryger.

Bukning af gevindstang
Ved at spænde en gevindstang fast i en skruestik kan du let bøje den med en svensknøgle.

Her er en gevindstang genial

Gevindstang til samlinger over lange afstande
Skal du samle flere stykker træ – som i dette tilfælde med en bænk – kan du bruge gevindstænger. Det er bare at bore hul i træet og føre en gevindstang igennem. Med rustfrie spændeskiver og møtrikker får du vejrbestandige afslutninger og ensartede afstandsklodser til hele bænken.

Gevindstang til forankring i murværk
Murværk kan være porøst. Derfor vil vi gerne undgå at bruge skruer og plugs, der kan udvide sig, ligesom vi også gerne vil undgå at fastgøre i fugerne.

Ved at benytte en gevindstang kan du selv bestemme, hvor i murværket du vil bore, og med en klat forankringsmasse, som er en stærk tokomponent mørtel, kan gevindstangen skrues stille og roligt ind i murværket. Herefter kan du montere din låge eller påbegynde dit plankeværk uden at skulle bekymre dig om, hvorvidt det holder til den næste efterårsstorm.

Gevindstang til fastgørelse af stolper
Det kan være en udfordring at få sine trykimprægnerede stolper til at stå stabilt, hvis de skal placeres oven på en underliggende stolpe. En nem genvej til en sikker fiksering er at bore hul til en låsemøtrik i den lodrette stolpe, som en gevindstang skrues fast i. Herefter stilles stolpen på plads og spændes efter med en møtrik i den anden ende af gevindstangen.

Gevindstang til forankring i betonunderlag
En let og elegant måde at montere sin postkasse på er ved at placere den på to lodrette gevindstænger. Start med at grave et passende hul og støbe et lille fundament. Herefter bores to huller, som skal fyldes med forankringsmasse, inden gevindstængerne skrues fast i fundamentet. Tilbage er der bare at fastgøre postkassen på gevindstængerne.

Gevindstang til skjult og stærkt ophæng
Klassiske hyldeknægte fungerer fint, men vil du gerne have “svævende” hylder, som både kan holde til kopper, tallerkener og kogebøger, skal de monteres korrekt. Har du en væg af beton, gasbeton eller murværk, er det bare at bore et passende antal huller, fylde dem med forankringsmasse og derefter skrue gevindstænger i.

Brug en boreskabelon, og placér en form for støtte under gevindstængerne, så de holdes helt vandrette, mens forankringsmassen tørrer. Bor derefter et tilsvarende antal vandrette huller i hylden, og tryk den ind over gevindstængerne. Hvis hullerne ikke er for store, er det normalt ikke nødvendigt at lime hylden fast til stængerne, da modstanden i gevindet er nok til at holde den på plads.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Materialer