De bedste tømrertips om gips

Gips er smart fordi det er hurtigt at skære og nemt at montere. Vi giver dig tømrerens bedste tips, så du kan sætte gips op på rekordtid.

Hvis det ikke er lige så nemt at lave gipsvægge og gipslofter, som du forventede, så er det garanteret, fordi du ikke kender de her tricks. Ved hjælp af simple, men meget nyttige metoder kan du blive en vaskeægte gipshaj.

Gips er et meget anvendt materiale, fordi det kan tilpasses stort set alle skæve, buede og skrå flader, og du skal faktisk ikke bruge meget mere end en tommestok og en skarp hobbykniv for at komme i mål.

Læs med her, og gør dit næste gipsprojekt meget sjovere.

Fakta om forskalling

Hvis du skal lave gipslofter, så bør forskallingen sidde pr. 30 cm (midt/midt). Hvis du skal lave en væg, så kan du nøjes med at montere forskallingen pr. 45 cm.

Vi anbefaler, at du altid monterer minimum to lag gips – både på vægge og i lofter. Det giver god mening, både i forhold til brand, lyd og holdbarhed. Der findes dog andre materialer, fx fibergips, hvor du kan nøjes med et enkelt lag.

Når du sætter forskallingen op, skal du tage højde for, at spartelkanten skal skæres af på første og sidste plade mod væggene.

Hvis ikke spartelkanterne skæres af i 1. lag, så risikerer du, at den yderste kant på pladerne i 2. lag knækker, når du skruer.

Fjerner du ikke spartelkanten i 2. lag, så bliver du uvenner med maleren, for så er det svært at lave en flot afslutning mod væggene. Det er især, når du placerer det første bræt, du skal tænke dig om, så du er sikker på, at der er skruefast underlag til både 1. og 2. lag gips.

A. Dampspærre

B. Forskalling

C. Hel gipsplade

D. Tilskåret gipsplade

E. Væg

F. Sæt det første bræt. Der skal være 90 cm fra væggen til det første bræts kant. På den måde ender gipspladen midt på brættet – også selvom spartelkanten er skåret af. Mål herefter tilbage fra brættet. Hvis det er loft, skal forskallingen sidde pr. 30 cm.

G. Streg op til forskallingen. Brættet skal sættes efter en kridtsnor eller en laser, så det er helt lige. Herefter kan du måle tilbage fra styrebrættet. Forskallingen skal sidde, så der er 30 cm fra kant til kant på brædderne (midt/midt).

H. Mærk op på brættet. Slå en kridtstreg midt på forskallingsbrættet. Start med at montere en hel plade langs kridtstregen, og lav pladen, der skal skæres til mod væggen efterfølgende.

I. Forstærk underlaget. Du kan forstærke underlaget i samlingerne med båndstål eller stumper af forskalling.

J. Mærk op på gipsen. Lav en kridtstreg på 1. lag gips, som 2. lag gips kan sættes efter.

Tømrerens gipstricks

Streg op

Det er en god idé at mærke op til forskallingen som det første, når du går i gang med en ny gipsplade.

Opstregningen til skruerækkerne klares ved at holde tommestokken på det rette mål ved spartelkanten, samtidig med at blyanten trækkes sammen med tommestokkens ende.

Hvis gipspladen er 90 cm bred, og du skal lave loft, så skal der streges op hhv. 30 og 60 cm fra kanten af pladen.

Skær gipsen

Når det gælder almindelig gips, kommer du utrolig langt med en standardhobbykniv. Der findes mange specialknive, som er ekstraordinært gode til at skære gips, men det er altså ikke en nødvendighed. Det vigtigste er nemlig, at bladet på kniven altid er skarpt.

Kniven kan bruges sammen med tommestokken på samme måde som blyanten. Ved at trække kniven sammen med tommestokkens ende kan du lave et meget præcist snit.

Når snittet har brudt gipspladens papiroverflade, kan kanten nemt brækkes af.

Skær gipskanten af ved at trække kniven gennem bagsidens papirlag. På den måde undgår du, at papiret “fnulrer”.

Fas kanten

Selvom snittet på pladen er helt lige, så efterlades den afbrækkede pladekant ujævn. Det er derfor nødvendigt, at du retter kanten af inden montering. Vi gør det med en helt almindelig hobbykniv.

Pladen rettes af ved at trække kniven mod dig selv langs pladekanten. Det er vigtigt, at du skærer nedefra for at få den skarpest mulige kant. Brug papirkanten som rettesnor.

Hvis du skærer en smule skråt (i bagsmig), så er du sikker på, at pladen slutter helt tæt mod de tilstødende flader, når den skal monteres.

Lav en spartelkant

Spartelkanten er en fordybning i pladen, som sikrer, at der er plads til et lag spartelmasse på 2-4 mm. De fleste plader leveres fra producenten med spartelkanter på pladens langsgående sider, men i endestødene skal du selv lave plads til spartelmassen.

I pladernes endestød skal du lave en lille fas, så der er plads til spartelmassen. Det gøres på frihånd og kræver en smule øvelse at lave ensartet. Det vigtigste er, at du faser af oppefra. Fasen skal være ca. 3 x 3 mm.

Hvis du faser af nedefra, flosser papiret, og det gør det meget besværligt, når pladerne skal spartles.

Værktøj

Du kan udføre stort set alt gipsarbejdet ved hjælp af en tommestok og en skarp hobbykniv. Når det er sagt, så findes der en række værktøjer, der er nyttige, hvis du står over for en større gipsopgave.

1: Gipsvinkel. Med en stor vinkel kan du lave gipsarbejdet hurtigere og mere præcist.

2: Gipspladesav. Den lille spidse sav er perfekt til at lave små justeringer i gipsen med.

3: Kopbor. Et nødvendigt værktøj, hvis du skal bore ud til lampeudtag, spots eller noget helt tredje.

4: Gipshøvl. Et glimrende værktøj til at rette de afbrækkede kanter med.

5: Skruer. Der findes en gipsskrue til alle formål, skruer til vådrumsgips, til underlag af træ, til underlag af stål osv. Det første, du skal sikre dig, er, at skruerne har den rigtige længde. Er skruen for kort, så sidder pladerne ikke ordentligt fast, men er de for lange, så kan du risikere at gennemhulle den dampspærre, du nøjsomt har sat op. Eks.: Er forskallingsbrættet 21 mm, og gipspladen 12,5 mm, så skal skruen til 1. lag være 30 mm, og skruen til 2. lag 45 mm.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Gipsplader