Her skal du bruge specialtape

Ophængning, lapning, reparation. Man kan ikke fikse alt med én slags tape. Men der findes en tape til næsten alt. Få overblikket her.

Med den rigtige tape kan man løse de fleste specialopgaver, fx shine en stor rude op med sprosser.

Med den rigtige tape kan man løse de fleste specialopgaver, fx shine en stor rude op med sprosser.

Der findes mange slags specialtape, som alle har hver deres formål. Noget sidder meget permanent, andet er magnetisk, og atter andet fjernes supernemt.

I denne guide får du det store overblik.

Hvad bruges specialtape til?

OPHÆNGNING

Tape er genialt på badeværelset, hvor det er en fordel med så få gennembrydninger af vådrumssikringen som muligt. Her er det oplagt at montere knager, spejl m.m. med tape.

REPARATION

Forskellige nyere typer tape er så effektive, at de kan klare et knækket rive- eller spadeskaft eller andre lignende skader, der kræver en meget solid reparation.

LAPNING

Et hul i et vandrør lappes med selvvulkaniserende tape, mens hullet i tagrenden klares med butyltape. Den ene type smelter sammen og bliver hård, den anden forbliver blød og klistret.

Hvordan bruges specialtape?

De fleste tapetyper kræver, at man starter med en grundig afrensning af det, man vil sætte tapen på, og at fladerne er helt tørre. Undtagelsen til sidstnævnte er naturligvis undervandstapen.

Butyltapen er så tyk og blød, at den hæfter på alt, og den selvvulkaniserende tape, der lægges i 3-4 lag, trækker sig sammen om selv snavsede emner.

Det afhænger lidt af emnet, om man sætter tapen fast på dette først eller på fladen, det skal sidde på. Gælder det et spejl på badeværelset eller en lille knage samme sted, vil det være naturligt at forsyne dem med tape først, mens det vil være noget besværligt med væg til vægtæppet. Her skal tapen på gulvet først, én kant ad gangen.

Varianter af specialtape

SKUMTAPE

En dobbeltklæbende tape, der er lavet af et rivestærkt, blødt skummateriale. Ideelt til opsætning på fliser og andre glatte flader. Ifølge producenterne kan tapen bære 10 kg pr. 10 cm tape, men de anbefaler dog maks. 6 kg.

MAGNETTAPE

Skal der fx sættes forsatsruder af akryl op, er magnettape virkelig smart, fordi den fås i hvid, så den ikke ses alt for tydeligt. Men den er også god til ophæng af lettere værktøj i værkstedet og til huskesedlerne på køleskabet.

TÆPPETAPE

Kraftig lærredstape med stærkt klæbende sider. Holder små og store tæpper effektivt fast til gulvet. En enkelt ulempe er der dog: Denne tapetype er ret besværlig at fjerne, hvis tæppet skal af.

SELVVULKANISERENDE TAPE

En gennemsigtig tape, der smelter sammen, når den strækkes og vikles om reparationsstedet. Klarer tryk op til 12 bar og temperaturer mellem -60° og +260° C.

BUTYL-/BITUMENTAPE

Denne type tape bruges mest som tætningsmiddel til fx tagrender, men den anvendes også, når alu-tagfoden skal klæbes fast til undertaget. Tapen størkner aldrig helt og forbliver dermed fleksibel.

MONTERINGSTAPE

En dobbeltklæbende, tyk og helt gennemsigtig tape, der er udmærket, hvis man skal hænge småting op på en helt glat flade som fx sprosser på et vindue. Ifølge producenterne kan 30 cm tape bære 1 kg.

UNDERVANDSTAPE

10 cm bred tape, der bl.a. kan bruges til at tætne ungernes badebassin med. Utrolig stærk tape, og da den kan bruges under vand, er der ingen grund til at tømme bassinet og tørre det, før du reparerer. Fås på nettet.

FIBERFIX

En glasfiberarmeret tape, der skal gøres våd før brug. Hærder op og bliver hårdere end stål. Kan bruges til bilens lydpotte, et knækket riveskaft og meget andet, som skal kunne tåle hård belastning. Der findes flere varianter, og afhængig af variant klarer tapen ned til -45° og op til +1093°. Typen på billedet klarer fra -45 til +150°.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Materialer