Sådan bruger du kompositbrædder

Kompositbrædder er brædder, som er sammensat af 60% træ, 30% plastik og 10% bindemiddel. Denne sammensætning gør, at komposit-brædder både er skridsikre, lette og stærke. Komposit-træ kan ikke rådne, har lang holdbarhed og kræver ikke meget vedligeholdelse.

Komposit terrassebrædder: Sådan bruger du kompositbrædder

Værktøj: Brædder af komposit er nemme at arbejde med. Du kan bruge samme værktøj, som du bruger, når du arbejder med brædder af træ.

HVAD BRUGES KOMPOSITBRÆDDER TIL?

KOMPOSITBRÆDDER TIL TERRASSER OG TRAPPER
Komposit brædder bruges primært, når vi vil bygge en ”træterrasse”. Når terrassen er bygget, skal den aldrig olieres eller males – kun gøres ren.

KOMPOSITBRÆDDER TIL HEGN OG BEHOLDERE
Du kan få færdige samlesæt, så du fx kan bygge en kompostbeholder eller et hegn. Både stolper og brædder er fremstillet af komposit. (Foto: Scan-Plast).

KOMPOSITBRÆDDER TIL PLANTEKASSER OG HØJBEDE
Kompositbrædder kan også bruges, hvis du vil bygge en plantekasse, et mistbænk eller et højbed. Plantekasser fås allerede som færdige samlesæt.

HVORDAN BRUGES KOMPOSIT TERRASSEBRÆDDER?

Kompositbrædder skæres til på samme måde som brædder af træ. Du kan altså skære og bore med det værktøj, du normalt bruger.

De fleste brædder skrues fast med specielle beslag, der købes sammen med kompositbrædderne. Hvis du vil beregne prisen pr. kvadratmeter, inden du bygger, er det derfor vigtigt, at du medregner beslag, endestykker og dækbrædder.

Når du er færdig med at bygge, kommer belønningen. Komposit terrassebrædderne skal ikke efterbehandles, og vedligeholdelsen kan ikke være nemmere. Du skal blot rense dem for alger og snavs, når de trænger. Men du må ikke bruge højtryksrenser, for det kan overfladen ikke tåle.

VARIANTER AF KOMPOSITBRÆDDER

MASSIVE BRÆDDER
Massive kompositbrædder skrues normalt fast uden brug af specielle beslag. Skruerne bør kunne undersænkes. Overfladen kan være med eller uden rille. Tjek, at brædderne er testet til at klare frost.

HUL KERNE, RILLET OVERFLADE
Kompositbrædder med hul kerne fås med brede eller smalle riller i overfladen. Nogle brædder har smalle riller på en side og brede riller på den anden. Skrues altid fast med specielle beslag.

HUL KERNE, TRÆLOOK
Kompositbrædder fås nu også med en overflade, der ligner træ uden knaster. Tip: Hvis du borer huller på undersiden af kompositbrædder med hul kerne, kan den fugt, der trænger ind i hulrummet, ventileres bort.

TILBEHØR TIL KOMPOSITBRÆDDER

MONTERINGSBESLAG
Clips og monteringsbeslag bør altid købes samme sted, hvor du køber kompositbrædderne, fordi udformningen kan variere fra producenttil producent.

ENDEBUNDE
Til alle kompositbrædder med hul kerne bruges endebunde, som dels giver en pænereafslutning, dels lukker for snavs.

STRØER OG STOLPER
Konstruktionen under din terrasse kan også bygges af kompositmateriale. I dag kan du få både strøer og stolper i mange forskellige farver.

DÆKBRÆDDER
Dækbrædder giver din terrasse en flottere finish. Udformningen kan variere meget fra producent til producent, så de købes også sammen med dine brædder.

DIMENSIONER PÅ KOMPOSITBRÆDDER

De fleste kompositbrædder er 25 mm tykke, men de fås i mange dimensioner. De mest almindelige dimensionerer:

 • 25 x 150 mm (hul kerne)
 • 25 x 200 mm (hul kerne)
 • 28 x 195 mm (massiv)

Kompositbrædder fås blandt andet i disse længder:

 • 2,2 meter
 • 3,8 meter
 • 4 meter
 • 4,2 meter
 • 4,8 meter
 • 5,8 meter
 • 6 meter

HVAD ER KOMPOSIT?

Komposit er betegnelsen for et materiale, som er en sammensætning af forskellige materialer, der gør at produktet får bedre egenskaber. Ofte vil kompositmaterialet være både lettere og stærkere end konventionelle materialer afhængig af materialesammensætningen.

Komposit brædder består af 60% træ, 30% plastik og 10% bindemiddel. Denne sammensætning gør at brædderne er skridsikkre og at de ikke rådner. Derfor er der også minimalt vedligehold ved komposit brædder og de har lang holdbarhed.

VIGTIGT OM KOMPOSIT!

Kompositbrædder udvider sig og trækker sig sammen. Det skal du tage højde for, hvis du for eksempel vil bygge en terrasse helt op til huset. Regn med, at et bræt på 3 meter vil give sig op til 1 cm.

SÆRLIGT VED KOMPOSIT

Kompositbrædder vil særligt i de første to-tre måneder mistelidt af farven. Hvor meget de vil blegne, kan du som regel tjekke på producentenshjemmeside, hvor der fx kan stå, at brædderne bliver 6-8 procent lysere. Jo højere tallet er, jo dårligere plastkvalitet er der brugt.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Materialer