Lad taget gå i spåner

Træspåner er en gammel form for tagbelægning, men ikke særlig udbredt i Danmark, og det er synd. For de har en lang holdbarhed og er nemme at sætte op. Her kan du se de grundlæggende principper.

Når taget skal skiftes, tænker de færreste på at lægge et nyt tag af træspåner. Selv om de smalle rektangulære træplader har over 1000 år på bagen som tagbelægning og er ret udbredte i det øvrige Norden, er metoden aldrig rigtig slået igennem i Danmark. Herhjemme bliver de først og fremmest brugt på historiske bygninger og kirker som fx rundkirkerne på Bornholm.

Men der er flere fordele ved træspåner: De er ganske solide og kan fx klare, at en brosten med stor kraft bliver kastet mod dem. Holdbarheden er lang – i gennemsnit lige så lang som tegl, hvis du vælger akacietræ, som er den mest vejrbestandige træsort til det danske klima. Desuden er træspåner meget modstandsdygtige over for brand. De er såkaldt MK-godkendte til klasse T-tagdækning, hvilket i praksis vil sige, at de er lige så brandsikre som tegl. Og så er træspåner nemme at arbejde med.

Det eneste værktøj, du skal bruge, er tommestok, sav og skruemaskine eller sømpistol. Det sidste er det letteste, men bruger du skruer i stedet for søm, kan du nemmere korrigere eventuelle fejloplægninger. Når du lægger taget, skal du blot sørge for at skifte mellem de tre forskellige størrelser, som spånerne leveres i, så samlingerne sidder forskudt.

Træspåner kan bruges som tagbelægning på både udhus og helårshus. De kan også bruges på facaden. Vælger du træspåner i akacietræ, bliver taget lige så holdbart og brandsikkert som et tegltag.

Rygningen består her af to lange brædder. Men det kan også lade sig gøre at “flette” træspåner med ens bredde sammen over rygningen. Det kræver dog lidt mere savearbejde, da spånerne skal tilpasses hinanden. Du kan også vælge at dække rygningen med en plade af zink eller kobber.

Akacietræ holder i 100 år

Træspåner er et naturmateriale, så der vil være små unøjagtigheder og farveforskelle i det færdige tag. De fås i flere træsorter med forskellig holdbarhed:

  • Akacie: 90-100 år
  • Eg: 70-80 år
  • Lærk: 40-50 år
  • Fyr: 30-40 år

Træspånerne leveres i forskellige bredder: 75, 100 og 125 mm, men alle i samme længde. De er 20 mm høje i den ene ende (det er den, som skal vende nedad) og bliver så smallere i toppen.

Prisen på træspåner varierer fra 275-425 kroner pr. m², alt efter hvilken træsort du vælger. Træsorterne med den længste holdbarhed er de dyreste.

Du forlænger træets levetid ved at behandle træspånerne med transparent olie eller tjære. Det anbefales, at du jævnligt vedligeholder et tag af træspåner. Læs mere på: www.starupwood.dk

Monteringen

Træspåner monteres på et undertag af lægter ligesom et tegltag. I visse tilfælde kan du montere direkte oven på et eksisterende tag med træbeklædning, hvis det er plant.

Når du skal fastgøre træspåner, er den letteste og billigste måde at bruge enten klammer eller søm, der kan puttes i en sømpistol. Det er dog lidt mere besværligt at fjerne dem igen, hvis du lægger spånerne forkert. Det går til gengæld nemmere, hvis du bruger skruer. Vælger du skruer, skal de være med borespids og undersænkning. Til akacie- og egetræ er det også vigtigt at vælge rustfri og syrefaste skruer eller klammer (fx syrefaste S-16/A4 klammer). Garvesyren i disse træsorter er nemlig høj og kan tære almindelige søm og skruer over.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Materialer