Mal med sten og mørtel - og få flotte effekter

Du kan få dine vægge til at ligne en million, hvis du bruger lidt energi på at give dem en anden overflade end maling. Vi viser, hvad der skal til, og hvor let det er.

Hvis du har lyst til at prøve noget andet på dine vægge end maling, er der masser af muligheder. Du kan fx tapetsere en eller flere af væggene, eller du kan banke alt pudset af og lade den rå murstensvæg stå helt ubehandlet.

De rå mursten passer flot til både ubehandlet og malet træ.

Du kan også vælge en langtidsholdbar løsning og pudse beton- eller murstensvægge op med farvet mørtel. Den nemme version af den løsning er at lave kunstigt pudsede vægge. Det findes der flere måder at gøre på. Fælles for dem alle er imidlertid, at du ikke bør overdosere effekterne. En væg eller to vil som regel være nok.

 • INDFARVET MØRTEL
 • KUNSTIGE STENVÆGGE
 • SUPERGLAT MARMORPUDS
 • TAPET
 • RÅ MURSTENSVÆG
 • TONET SPARTELMASSE
 • KALKMALING

Indfarvet mørtel

FLOTTE FARVER, DER HOLDER EN EVIGHED
Uanset om du køber færdig indfarvet mørtel eller vælger selv at blande mørtel og toner, får du en overflade, som dels ser eksklusiv ud, dels holder i mange år. Puds falmer ikke og slides ikke af som maling. Du kan bruge indfarvet mørtel både inde og ude - og den dag du ønsker en anden farve, kan du altid pudse væggen over.

Den indfarvede mørtel påføres en allerede pudset væg, en murstensvæg eller en letbetonvæg med et stålpudsebræt og glattes efterfølgende med et skumgummibræt.

Kunstige stenvægge

MURSTENSVÆG PÅ EN EFTERMIDDAG
Plader af glasfiber med stenstruktur i mange forskellige udførelser er en let og hurtig måde at give stuen et helt anderledes udseende på. Nogle plader har et tyndt lag af rigtige sten klæbet på forsiden og skal limes fast. Andre er helt af glasfiber og skrues på, så de er nemme at skifte ud.

Skær pladerne til med en vinkelsliber. Du kan bore og skære dem til helt præcist, så du kommer uden om evt. rør.

Tjek, at pladen passer. Det er en god idé at bruge arbejdshandsker, da kanterne er meget skarpe.

Skru, eller lim pladerne fast på væggen. Husk at bore for, hvis du bruger skruer.

Superglat marmorpuds

FLOT, STENHÅRDT OG VANDTÆT
Med marmorpuds, som glittes og poleres, kan du opnå en vandtæt og vaskbar overflade, der er stenhård og har lige netop den farve og det udseende, du ønsker.

Start med kalkpuds. Væggene pudses op ad flere omgange med tyndt kalkpuds, som slibes helt glat.

Væggen glittes. Når marmorpudset har sat sig lidt, komprimeres det med et særligt glittebræt, til det bliver blankt.

Slutpolering. Væggene poleres superblanke med bivoks.

Rå mur

EKSKLUSIVT OG LET
I stedet for at give din pud sede væg en ny over-flade behandling kan du gå den modsatte vej og banke alt pudset af. Den rå murstensvæg har ofte fine detaljer gemt, især hvis du bor i et gammelt hus. Det kan fx være en bue over en dør eller en gammel træbjælke.

Den gamle mur kan støve og lugte lidt af kælder, når du har fjernet pudslaget. Det forsegler du ved at sprøjte væggen med en primer, som man normalt bruger til gipsplader. Den er lugtfri og usynlig, når den er tør.

Slå hul på pudset. Brug en hammer og en bred mejsel til at slå hul på pudset med. Vær lidt forsigtig, så du ikke kommer til at slå hakker i murstenene inde bagved.

Bank puds af med en hammer. Bank stille og roligt i kanterne, så falder pudset ned af sig selv. Det støver og sviner, så brug en støvmaske, og husk at lukke dørene til de andre rum. Dæk gulvet af med tykt pap, før du begynder.

Tapet

MODERNE OG BILLIGT
Tapet på en enkelt væg kan gøre en masse for et rum. Visuelt kan det gøre entreen højere eller stuen længere. Og det kan frem for alt skabe en flot kontrast til de malede vægge. Vælg tapet, som enten passer i farverne til de andre vægge og interiøret, eller lav en kontrast med et grafisk tapet, som giver modspil til de andre vægge.

Tapet med et grafisk mønster kan være meget flot, men må ikke overdoseres. Brug det kun på en enkelt væg i rummet. Husk at beregne ekstra tapet, da det skal forskydes for at få mønsteret til at passe.

Patchwork af tapetrester. Klip nøjagtig lige store firkanter ud af forskellige slags tapet, som passer sammen i farverne. Bland firkan-terne, så mønsteret ikke bliver symmetrisk, men tilfældigt - det giver et roligt udtryk.

Tonet spartelmasse

LIGNER PUDS, ER LET AT RENGØRE
Cementspartelmasse er den lette måde at få noget, som ligner en flot pudset væg på. Den kommer indfarvet og brugsklar i spande og smøres på væggen ad to omgange. Slib imellem lagene, og imprægnér til sidst med en topcoat (Kabe) eller en klar, mat lak, så kan du altid vaske væggen af med en våd klud.

Færdigblandet spartelmasse leveres indfarvet, klar til påføring.

Fordel spartelmassen på væggen med en bred spartel. Gentag, når første lag er helt tørt, næste dag.

Slib overfladen med slibepapir på en klods. Slut af med topcoat eller lak.

Kalkmaling

KALKEDE VÆGGE UDEN AT FJERNE DET GAMLE TAPET
Gammeldags kalkede vægge er flotte, men besværlige at lave. I stedet kan du bruge en speciel kalkmaling, der hæfter på tapet, filt, akrylmaling m.m. Hvis du vil kalke overflader, som er malet med alkydmaling, skal du bruge en såkaldt hæftegrunder først.

Kalkmalingen kommer i den nuance, du ønsker, så du skal bare røre den op og male væggen to gange.

Glit væggen. Hvis væggen skal være blank, kan du glitte den med et stålbræt.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Materialer