Myte nr. 2: Træværk skal altid slibes, før det males!
RIGTIGT
Uanset om der er tale om ubehandlet træ eller træ, der allerede er malet, men skal friskes op eller have en ny farve, skal du slibe det først. Det giver langt det flotteste, glatteste og mest ensartede resultat. Når du sliber træ, fx med slibepapir korn 150-180, fjerner du små ujævnheder i overfladen. Samtidig “ridser” du fladen en smule, så det efterfølgende lag maling får en god vedhæftning.
Hvis træværket skal grundes og evt. fuges eller spartles, skal du slibe det endnu en gang, så fladen bliver helt jævn. Træet vil nemlig rejse sig en smule, når det får grunder. Husk at fjerne slibestøvet, inden du maler. Det kan du gøre med en blød kost og/eller en hårdt opvredet klud.
Myte nr. 3: Dyr maling er det eneste, der dur!
FORKERT
I nogle tilfælde er det dyreste produkt også det bedste, men det gælder ikke nødvendigvis maling. Bare fordi en maling er dyr, er den ikke automatisk god. Og omvendt er en maling heller ikke pr. automatik dårlig, bare fordi den er billig. Dog skal du være på vagt over for de allerbilligste typer, der fx ikke indeholder nok pigment, så dækkeevnen er ringe. Men der findes gode, langtidsholdbare malinger med god dækkeevne i alle prisklasser.
Myte nr. 4: Maling kan blive for gammelt!
RIGTIGT
Du kan godt gemme en rest maling, men ikke i for lang tid, for maling kan godt blive for gammelt, og så skal det kasseres.
Det er ikke usædvanligt, at maling skiller, hvis bøtten har stået noget tid, så der fx ligger et tyndt, vandigt lag oven på en tykkere masse i bunden. For det meste vil du med en grundig omrøring få en jævn masse, som du sagtens kan male med. Hvis malingen derimod lugter underligt (skarpt, sødligt eller råddent), skal du ikke bruge den, for så fungerer den ikke optimalt længere. Måske vil den ikke hærde, måske har den ændret farve, måske vil du ikke kunne slippe af med den dårlige lugt.
Du opbevarer maling korrekt, når du stiller det tørt og køligt, men frostfrit, under tætsluttende låg.
Put aldrig beskidte pensler eller rørepinde direkte ned i en malerbøtte, men hæld maling over i mindre beholdere.
Myte nr. 5: Du skal altid grunde, før du maler!
FORKERT
Ubehandlet træ skal altid grundes, inden du maler med slutmalingen. Du kan selvfølgelig godt male uden, men der er flere fordele ved at grunde, så det er fjollet at lade være.
Når du grunder ubehandlet træ, får du et mere ensartet underlag til slutmalingen. Grundmalingen har også en rigtig god dækkeevne, så du “sparer” på mængden af slutmaling, der typisk er dyrere. Derudover sikrer grundmalingen også, at slutmalingen hæfter bedre.
Træ, der allerede er malet, behøver du derimod ikke at grunde, før du maler, medmindre du skal ud i et markant farveskift, fx fra rød til hvid. Det samme gælder for maling af fx vægge, lofter og gulve.
Myte nr. 6: Mal altid med en farveprøve, før du maler en hel væg!
RIGTIGT
Når du står i malerbutikken eller i byggemarkedet og har udset dig en flot farve til en væg, et helt rum, et hus eller måske en stol, så gør dig selv den tjeneste at få en farveprøve med hjem. Og brug den.
Påfør malingen på din husmur eller på væggen, du ønsker at male, så du kan se farven i dagslys og bedre danne dig et indtryk af, hvordan farven vil tage sig ud i virkeligheden hjemme hos dig.
Den farve, du har forelsket dig i, kan sagtens se ud på én måde på et farvekort i kunstigt butikslys, men være en helt anden i dagslys, og når farven kommer op på en større flade.
Det kan også være, det er vigtigt, at farven fx spiller godt sammen med farven på gulvet. Og det kan være relevant, at du måske får flere farveprøver med for fx at ramme den helt rigtige nuance af farven.
Myte nr. 7: Maling skal altid påføres vådt i vådt!
RIGTIGT
Det er ikke lige meget, hvordan du påfører malingen – og det gælder, uanset hvad du maler; vægge, lofter, gulve, træværk. Du bør altid male vådt i vådt i det samme lag for at få et flot og ensartet resultat.
At male vådt i vådt betyder, at du hele tiden bevæger penslen eller rullen fra et vådt område til et nyt, der dermed vil være vådt, og herfra videre. Du må aldrig gå tilbage til et område, der allerede er tørt, og male herfra. Så risikerer du at få en uens flade.
Hvis du fx skal male en væg, kan du sikre dig, at du maler vådt i vådt, ved at påføre malingen med en vis systematik. Fx kan du starte i den ene ende foroven og male nedefter i en lang bane, hvorefter du skifter til banen ved siden af og maler oppefra og ned.
Malingen vil endnu ikke være tør i den foregående bane, så du maler vådt i vådt. Inden du maler andet lag maling, skal første lag være tørt.
Myte nr. 8: Brug altid forsegler, når du maler et træloft!
RIGTIGT
Et træloft er typisk lavet af fyr eller gran, som er træ med mange knaster. De kan afgive harpiks, som kan trænge igennem flere lag maling, så det bliver misfarvet – og så er dit arbejde spildt. For når du maler træloftet – som regel lyst – er det jo normalt med en drøm om at få en ensartet, lys flade. Det får du ikke, hvis harpikspletter træder frem. Derfor bør du først male med en forsegler, inden du maler med slutmalingen. Forsegleren forhindrer, at evt. udtræk fra harpiksen trænger ud igennem det nye lag maling.
Det er i øvrigt også en god idé at bruge forsegler, hvis du skal male et rum, hvor der er blevet røget meget, så der er kommet nikotinaflejringer på vægge og lofter. Det er svært at vaske ned og svært at slippe af med lugten, men forsegleren kan lukke af for både lugt og gullige nikotinudtræk.
Myte nr. 9: Du kan sagtens skifte fra mørk til lys farve uden grunder!
FORKERT
Hvis du skal lave et markant farveskift, som fx en mørkeblå væg, der skal være hvid, skal du altid grunde først. Ellers risikerer du at skulle male mange lag, for at den gamle farve forsvinder helt. Måske ender du alligevel med at grunde, så det vil være spild af både tid og dyr slutmaling. Grundmaling er nemlig billigere end slutmaling. Og har du først grundet, er det som regel nok med to lag slutmaling.
Myte nr. 10: Glans 10 er altid glans 10!
FORKERT
Glans er den indikator, malerproducenterne bruger til at oplyse om, hvor mat/blank en maling er. Jo lavere glans, jo mere mat er den malede overflade. Det ville være lettest, hvis fx glans 10 var glans 10, uanset hvilken producent der havde lavet malingen. Men sådan er det ikke.
Hver producent har sit eget system, typisk dog med samme glansgrader som fx 5, 10 og 40, men du kan altså ikke være sikker på, at en hvid glans 10-maling fra to forskellige producenter har den samme mathed, selvom glansgraden er ens.
Myte nr. 11: Vask altid af med grundrens, før du maler!
FORKERT
Det står på alle malerbøtter, at du skal vaske med grundrens, før du maler. Men strengt taget er det ikke nødvendigt at gøre altid. Ikke på flader, der ikke er beskidte eller fedtede. Det kunne fx være væggene i et værelse eller et loft i et rum, hvor der aldrig er blevet røget eller lavet mad.
Til gengæld er det altid vigtigt at vaske fladerne ned med grundrens i et rum som køkkenet, hvor der laves mad, der typisk skaber en lidt fedtet overflade på både vægge og lofter. Her er det meget vigtigt, at du fjerner skidt og fedt, da du ellers risikerer, at det nye lag maling ikke får en ordentlig vedhæftning.
Når du har vasket med grundrens, så husk altid at tørre efter med en klud vredet op i rent vand. Ellers kan du også risikere, at malingen ikke får ordentligt fat.
Myte nr. 12: Stuetemperatur er bedst, når du maler indendørs!
FORKERT
Måske tænker du, at det er smart at skrue godt op for varmen, når du maler. Men det er faktisk en dårlig idé. Hvis malingen tørrer for hurtigt, har du mindre tid at arbejde med den i. Det vil sige, at der vil være en større risiko for, at du ikke kommer til at male vådt i vådt, og at det færdige resultat ikke bliver nær så pænt.
Når malingen tørrer lidt langsommere, er den våd i længere tid, så den flyder bedre sammen, og du får et flot, jævnt og ensartet resultat. En rumtemperatur på 15 grader er fin.
Du skal i øvrigt være opmærksom på, at akrylmaling godt kan “snyde” – den tørrer nemlig udefra og ind. Det betyder, at den godt kan se tør ud på overfladen uden at være det. Den viden er også vigtig at have med, inden du går i gang med fx at give en væg andet lag maling.
Myte nr. 13: På ukendt underlag er akrylmaling det sikreste valg!
RIGTIGT
Skal du male træværk, er det optimalt, hvis du ved, hvilken type maling det er malet med. Og så er det selvfølgelig smart, at du vælger samme type maling, altså oliebaseret maling oven på oliebaseret maling (alkydmaling) og vandbaseret maling oven på vandbaseret maling (akrylmaling).
Nogle gange ved du bare ikke, hvilken type maling der er malet med, eller du er i tvivl. I disse tilfælde gælder det, at du altid kan bruge en vandbaseret maling oven på en oliebaseret, men du skal aldrig gøre det omvendte.
Myte nr. 14: Brug altid en forsegler oven på sprittusch-tegning, før du maler!
RIGTIGT
Det er fristende bare hurtigt at male over med vægmalingen, hvis ungerne er kommet til at tegne med sprittusch på væggen. Så er den fadæse ude af verden. Problemet er bare, at du med stor sandsynlighed ikke er sluppet af med problemet.
For det første skal der meget maling til at dække sprittusch, hvis du har en væg i en lys farve. For det andet kan der ske en kemisk reaktion, så malingen kommer til at opløse farven fra sprittuschen, så problemet pludselig er blevet endnu større.
Bruger du en forsegler, inden du maler med slutmalingen, er du sikker på, at farven fra tuschen er gemt sikkert væk og ikke trænger igennem malingen.
Myte nr. 15: Maling var bedre i gamle dage!
FORKERT
Nej, malingen var ikke bedre før i tiden. Vi bliver hele tiden klogere, også når det gælder maling. Producenterne forsøger hele tiden at udvikle og forbedre deres produkter, så maling i dag generelt dækker bedre, drypper mindre og hæfter bedre. Moderne maling flyder også fint sammen, selvom det er en akrylmaling. Tidligere var det nemlig en almindelig opfattelse, at kun alkydmaling kunne flyde ordentligt sammen.
Maling i dag er også langt mere miljøvenlig, end det var tidligere, da der bruges færre skadelige stoffer til fx at nedbryde svampe- og mikroorganismer.
Kravene til producenterne er også skærpet, så mængden af kemikalier og sundhedsskadelige stoffer er reduceret – uden at det er gået ud over fx dækkeevne og holdbarhed. Dog er det stadig en god idé at lade rummet stå en uge, inden du tager det i brug. Luft jævnligt ud med gennemtræk, så malingen hærder.