Man kan ikke male på rust!
Du kan sagtens male på rust - endda med stor succes. Det gælder bare om at vælge den rigtige maling, så rusten ikke kan slå igennem.
Det er kombinationen af ilt og fugten i luften, der får metal til at ruste. Hvor træ, tegl og beton skal kunne “ånde” igennem malingen, skal det rustne jern totalt indkapsles af maling.
Du behøver ikke at rense ind til blankt metal, men al løstsiddende rust skal fjernes før maling.
Nyt træ skal altid grundes!
Det er vores klare anbefaling - af mange gode grunde. Grundmaling hæfter bedre end de fleste slutmalinger, den er lettere at mellemslibe end “fed” slutmaling, og så giver den et ensartet underlag til slutmalingen. Desuden har grundmaling en superfin dækkeevne, så den dækker hurtigere ved farveskift. På udendørs træ skal du sørge for, at grundmalingen indeholder midler, der beskytter mod råd og svamp.
Sprøjtemaling er lynhurtig!
Det går superhurtigt, når du sprøjtemaler store vægge og loftsarealer. Så langt er påstanden rigtig. Men medmindre du er fuldstændig ligeglad med omgivelserne, skal du bruge lang tid på den forberedende afdækning. Selv hvis du arbejder meget præcist, er det umuligt at tæmme de fine sprøjtetåger, så du fx kan få en helt skarpt afgrænset kant. Det er nemmest at styre sprøjtetågen indendørs. Udendørs er kravet “urealistisk vindstille”.
En anden tidsrøver er, at malingen ofte skal fortyndes for at fungere i sprøjten. Dermed dækker den dårligere og kræver flere lag.
Overhold altid tørretiderne!
Lad dig ikke snyde af, at en malet overflade virker tør og klar til næste lag. En overflade, der er malet med vandbaseret maling, kan sagtens være tør. Men det underliggende lag er stadig fugtigt og hæfter derfor ikke godt nok endnu. Går du for tidligt i gang med næste lag, risikerer du, at det slipper underlaget. Ved maling med skrappere opløsningsmidler er der risiko for, at næste lag opløser det første lag, hvis det ikke er tørt nok.
FAKTA: Aldrig dækkende maling på terrassen!
Ingen tvivl - heldækkende træbeskyttelse på terrassen er en rigtig dårlig idé. Malingen har ringe slidstyrke, og gangarealerne slides lynhurtigt, så træet igen står ubeskyttet. Vi anbefaler i stedet, at du behandler brædderne med terrasseolie mindst en gang pr. sæson. Olien fås både transparent og med farve (laserende). Sidstnævnte giver den bedste beskyttelse mod solen.
FUP: Billige ruller og pensler er fine!
Hvis opgaven handler om ungernes gyngestativ eller maling af en enkelt væg, kan discountruller og -pensler sagtens bruges. Men ved større arbejder vil vi til enhver tid anbefale værktøj i høj kvalitet. Rullerne holder længere og fnuldrer ikke. Og du slipper for at slås med pensler, der taber hårene, eller pensler med strittende børster. Sidst, men ikke mindst, sparer du masser af tid, for gode (dyre) pensler og ruller kan indeholde meget mere maling end de billige. Så du kommer meget længere pr. dyp.
Trælofter skal vaskes før maling!
Ja og nej! Hvis loftet kun er let gulnet af sollys, og du skal male med dækkende maling, kan du sagtens nøjes med grundig støvsugning, der fjerner støv og spind.
Skal du male med laserende panellak på et nikotingult loft, er det derimod afgørende at rense i bund med fortyndet trærens. Påfør mindst to lag lak med indbygget spærregrunder. Første lag binder rester af sod og nikotin, det næste (og evt. et tredje lag) dækker de gule gennemslag.
BÅDE-OG ...: Lak skal fortyndes!
Moderne vandig gulvlak skal ikke fortyndes. Men maler du med fed olielak, fx bådlak, hvor overfladen skal bygges op af mange lag, er det en supergod idé at fortynde første lag helt op til 30 %. Lakken trænger bedre ind i træet og lægger en meget bedre grund for næste lag, der fortyndes med 10 %. Sidste lag skal være ufortyndet. Bonusinfo: Husk altid slibning mellem lagene. Det er tidskrævende, men betaler sig mange gange tilbage i form af et perfekt resultat.
Epoxymaling kræver kursus!
Påstanden er rigtig, hvis du bruger det som en del af dit job. Men det er ikke et krav for os gør det selv-folk. Den vandbaserede udgave indeholder ikke organiske opløsningsmidler, så du behøver ikke engang maske. Men overtræksdragt og handsker er en god idé, for malingen indeholder ætsende stoffer.
Et perfekt resultat afhænger af, at hærder og base blandes præcist efter forskrifterne. Efter blanding har du ca. 50 minutter at male i. Epoxymaling kræver desuden tålmodighed. Der er 24 timers tørretid mellem lagene, og du skal regne med én gang grunder og to afsluttende lag.
Udendørs malerarbejde - kun om sommeren!
Det er umuligt at udpege den perfekte årstid. Men vores bedste bud på det optimale tidspunkt er “på en lun dag - sent forår eller tidligt efterår - mellem klokken 10 og 15”. Her har du de bedste chancer for at overholde de officielle retningslinjer: Den gennemsnitlige døgntemperatur bør ikke være under 5 grader. Træværket skal være tørt, det vil sige med en fugtighed på under 15-18 % (det kan du måle med en fugtmåler). Luftens fugtighed bør ikke være over 80 %. Der skal ikke være direkte sol. Og har der været kraftig slagregn på materialet, skal du vente et par dage.