FUP & FAKTA om maling

Er det rigtigt, at sprøjtemaling er meget hurtigere end pensel og rulle? Eller er det bare noget, producenterne vil have os til at tro? Vi har undersøgt denne og 21 andre sejlivede påstande om maling, lak og træbeskyttelse. Læs med og se, om du bliver overrasket over svarene.

Man kan ikke male på rust!

Du kan sagtens male på rust - endda med stor succes. Det gælder bare om at vælge den rigtige maling, så rusten ikke kan slå igennem.

Det er kombinationen af ilt og fugten i luften, der får metal til at ruste. Hvor træ, tegl og beton skal kunne “ånde” igennem malingen, skal det rustne jern totalt indkapsles af maling.

Du behøver ikke at rense ind til blankt metal, men al løstsiddende rust skal fjernes før maling.

FAKTA: Udendørs maling må ikke bruges inde!

Når der står “til udendørs brug” på bøtten, så gælder det altså. Også selvom malingen lugter helt ugiftig og heller ikke har faresymboler på emballagen. Årsagen til forbuddet er, at træbeskyttelse indeholder svampedræbende midler, de såkaldte fungicider. De er ikke umiddelbart generende, men kan på længere sigt fremkalde allergi, åndedrætsgener og andre grimme ting.

FUP: Mælkehvid lak er for gammel!

Bliv ikke forskrækket, når du åbner bøtten med en klar lak. Selvom den er mere mælkehvid end klar, bliver den helt fin, klar og blank, når den tørrer. Den hvide farve skyldes indholdet af de samme stoffer som hvid snedkerlim, der også tørrer “usynligt” op.

Nyt træ skal altid grundes!

Det er vores klare anbefaling - af mange gode grunde. Grundmaling hæfter bedre end de fleste slutmalinger, den er lettere at mellemslibe end “fed” slutmaling, og så giver den et ensartet underlag til slutmalingen. Desuden har grundmaling en superfin dækkeevne, så den dækker hurtigere ved farveskift. På udendørs træ skal du sørge for, at grundmalingen indeholder midler, der beskytter mod råd og svamp.

FAKTA: Pensler klarer sig længe uden rengøring!

Når du skal fortsætte malerarbejdet næste dag - eller inden for den nærmeste fremtid - så kan du sagtens slippe for det store rengøringsarbejde. Pakker du pensler og ruller grundigt ind i tætsluttende plastfolie, kan de sagtens holde pause helt op til en uge.

Sprøjtemaling er lynhurtig!

Det går superhurtigt, når du sprøjtemaler store vægge og loftsarealer. Så langt er påstanden rigtig. Men medmindre du er fuldstændig ligeglad med omgivelserne, skal du bruge lang tid på den forberedende afdækning. Selv hvis du arbejder meget præcist, er det umuligt at tæmme de fine sprøjtetåger, så du fx kan få en helt skarpt afgrænset kant. Det er nemmest at styre sprøjtetågen indendørs. Udendørs er kravet “urealistisk vindstille”.

En anden tidsrøver er, at malingen ofte skal fortyndes for at fungere i sprøjten. Dermed dækker den dårligere og kræver flere lag.

FUP: Vandig maling er helt ufarlig!

Al maling “afgasser”, når de tørrer - selv de allermildeste produkter med MAL-kode 00-1. Og det officielle råd er derfor, at du ikke bør overnatte i et nymalet rum de første par nætter - og børn bør vente mindst en uge. Du kan dog sagtens opholde dig i rummet i dagtimerne - især hvis du jævnligt lufter ud.

Overhold altid tørretiderne!

Lad dig ikke snyde af, at en malet overflade virker tør og klar til næste lag. En overflade, der er malet med vandbaseret maling, kan sagtens være tør. Men det underliggende lag er stadig fugtigt og hæfter derfor ikke godt nok endnu. Går du for tidligt i gang med næste lag, risikerer du, at det slipper underlaget. Ved maling med skrappere opløsningsmidler er der risiko for, at næste lag opløser det første lag, hvis det ikke er tørt nok.

FUP: Vandbaseret maling flyder dårligt sammen!

Det er en påstand, der stammer fra plastmalingens barndom, og den gælder ikke længere. Dengang var der meget tydelige penselstrøg og “appelsinhud” fra rullen. Moderne vandbaseret maling/lak (akryl) flyder sammen helt uden spor fra værktøjet. Men det kræver naturligvis, at du bruger det rigtige værktøj og maler ved den anbefalede temperatur og i støvfrie omgivelser.

FAKTA: Aldrig dækkende maling på terrassen!

Ingen tvivl - heldækkende træbeskyttelse på terrassen er en rigtig dårlig idé. Malingen har ringe slidstyrke, og gangarealerne slides lynhurtigt, så træet igen står ubeskyttet. Vi anbefaler i stedet, at du behandler brædderne med terrasseolie mindst en gang pr. sæson. Olien fås både transparent og med farve (laserende). Sidstnævnte giver den bedste beskyttelse mod solen.

FUP: Billige ruller og pensler er fine!

Hvis opgaven handler om ungernes gyngestativ eller maling af en enkelt væg, kan discountruller og -pensler sagtens bruges. Men ved større arbejder vil vi til enhver tid anbefale værktøj i høj kvalitet. Rullerne holder længere og fnuldrer ikke. Og du slipper for at slås med pensler, der taber hårene, eller pensler med strittende børster. Sidst, men ikke mindst, sparer du masser af tid, for gode (dyre) pensler og ruller kan indeholde meget mere maling end de billige. Så du kommer meget længere pr. dyp.

Trælofter skal vaskes før maling!

Ja og nej! Hvis loftet kun er let gulnet af sollys, og du skal male med dækkende maling, kan du sagtens nøjes med grundig støvsugning, der fjerner støv og spind.

Skal du male med laserende panellak på et nikotingult loft, er det derimod afgørende at rense i bund med fortyndet trærens. Påfør mindst to lag lak med indbygget spærregrunder. Første lag binder rester af sod og nikotin, det næste (og evt. et tredje lag) dækker de gule gennemslag.

FUP: Olierede gulve kan aldrig lakeres!

Påstanden holder ikke længere. Moderne gulvolie og vandbaseret gulvlak kan sagtens arbejde sammen, så hold dig endelig ikke tilbage for at forstærke dit oliebehandlede gulv med et lag lak på toppen. Producenterne garanterer dog kun, at produkterne kan arbejde sammen, hvis du vælger fra samme “serie”.

FUP: Jo tættere lag på udendørs træ, jo bedre!

Det er helt forkert! Træet skal kunne ånde igennem malingen. Hvis det bliver spærret inde i en tætsluttende plastfilm (som det er tilfældet med billige plastmalinger), bliver malingen enten slået af i store flager, eller også rådner træet under det tætte lag. Malingen skal være “diffusionsåben”. Det betyder, at træet skal kunne ånde gennem malingen, samtidig med at den er så tæt, at slagregn ikke kan trænge ind. Til gengæld betyder det ikke, at du blot kan behandle fugtigt træ og tro, at fugten fordamper ud gennem malingen. Træ skal have en fugtighed på højst 15-18 %, når du maler.

FUP: Mal-koden er et lovkrav!

MAL-koden er en service, ikke en lovbefaling. Den består af to tal - adskilt af en bindestreg. Tallene til venstre går fra 00 til 5, og de er udtryk for faren ved indånding. Tallene til højre går fra 1 til 6 og handler om faren ved kontakt med hud, luftveje og ved indtagelse. Produkter med 00-1 er markedets mildeste. En kode på fx 3-5 bør få alarmklokkerne i gang - og sikkerhedsudstyret frem.

FAKTA: Vandig maling kan indeholde alkydolie!

Olie og vand kan virke uforenelige, men en særlig emulgeringsteknik gør kombinationen mulig. Derfor er der fuld fart på udviklingen inden for blandingsmalinger. Tilsætning af alkydolie gør, at olien trænger ind i træet og giver en bedre vedhæftning. Trods tilsat olie kan malingen fortyndes med vand, og værktøjerne kan ligeledes rengøres med vand og sæbe.

BÅDE-OG ...: Lak skal fortyndes!

Moderne vandig gulvlak skal ikke fortyndes. Men maler du med fed olielak, fx bådlak, hvor overfladen skal bygges op af mange lag, er det en supergod idé at fortynde første lag helt op til 30 %. Lakken trænger bedre ind i træet og lægger en meget bedre grund for næste lag, der fortyndes med 10 %. Sidste lag skal være ufortyndet. Bonusinfo: Husk altid slibning mellem lagene. Det er tidskrævende, men betaler sig mange gange tilbage i form af et perfekt resultat.

FUP: Ingen forskel på dyr og billig vægmaling!

Flere discountprodukter er det rene “kridtvand” med dårlig dækkeevne. Det bliver især tydeligt ved skift fra mørke til lyse nuancer. Mens kvalitetsmaling ofte kan dække med et par lag, skal der tit mere end det dobbelte til af den billige. Besparelsen er altså hurtigt væk.

FUP: Fliser kan ikke males!

Holder du dig til steder med minimal slitage og uden direkte fugtpåvirkning, er det helt uden problemer. Vask i bund med grundrens, og skyl med rent vand. Rens med vand og 32 % eddikesyre (2 dl syre til 10 l vand), slib med fint slibepapir, og grund i et tyndt lag inden to lag akrylmaling (min. glans 20). Brug pensel til fugerne og korthåret rulle til fliserne. Samme metode dur også til melaminoverflader.

Epoxymaling kræver kursus!

Påstanden er rigtig, hvis du bruger det som en del af dit job. Men det er ikke et krav for os gør det selv-folk. Den vandbaserede udgave indeholder ikke organiske opløsningsmidler, så du behøver ikke engang maske. Men overtræksdragt og handsker er en god idé, for malingen indeholder ætsende stoffer.

Et perfekt resultat afhænger af, at hærder og base blandes præcist efter forskrifterne. Efter blanding har du ca. 50 minutter at male i. Epoxymaling kræver desuden tålmodighed. Der er 24 timers tørretid mellem lagene, og du skal regne med én gang grunder og to afsluttende lag.

Udendørs malerarbejde - kun om sommeren!

Det er umuligt at udpege den perfekte årstid. Men vores bedste bud på det optimale tidspunkt er “på en lun dag - sent forår eller tidligt efterår - mellem klokken 10 og 15”. Her har du de bedste chancer for at overholde de officielle retningslinjer: Den gennemsnitlige døgntemperatur bør ikke være under 5 grader. Træværket skal være tørt, det vil sige med en fugtighed på under 15-18 % (det kan du måle med en fugtmåler). Luftens fugtighed bør ikke være over 80 %. Der skal ikke være direkte sol. Og har der været kraftig slagregn på materialet, skal du vente et par dage.

FUP: Vandig gulvlak er svagere end oliebaseret!

Det er en skrøne. Moderne vandbaseret gulvlak hærder faktisk endda med en hårdere og mere slidstærk overflade end olielak. Selv gulve i sportshaller bliver nu behandlet med vandbaseret lak, hvilket er det endegyldige bevis på stor slidstyrke. Vandig gulvlak fås i flere slidstyrker. Prisen øges i takt med kravet til slidstyrke.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Maling