Mal gulvet, så det holder

Er du træt af gulvmaling, der ikke holder? Så mal dit betongulv med verdens mest robuste maling. Epoxy bruges blandt andet på autoværksteder og i parkeringskældre. Selv om malingen er slidstærk, er den lugtfri, vandopløselig og uden giftige dampe.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1-2 dage
Pris
100 kr/m2

Med epoxymaling på gulvet får du en ekstremt slidstærk overflade, der også kan tåle langt de fleste kemikalier.

Intro

Et betongulv kan males med olie- eller akrylmaling, hvor opløsningsmidlet er henholdsvis terpentin eller vand. Fælles for dem begge er, at de sjældent holder særlig længe. Særligt på udsatte steder, hvor man ofte færdes med fodtøj, bliver malingen hurtigts lidt af.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Stærkt gulv med epoxy gulvmaling

Resultatet er, at rummet jævnligt skal tømmes, så gulvet kan males igen. Men det problem er der en løsning på: Du kan male gulvet med epoxymaling.

Verdens stærkeste maling

Epoxy. Ordet leder straks tankerne i retning af rumdragter og faresymboler med dødningehoveder. Men det er faktisk ikke fair. Godt nok kan epoxy give overfølsomhed ved kontakt med huden, og du skal bære beskyttelsesbriller, mens du arbejder. Men den epoxymaling, vi bruger her, er vandfortyndbar, den er stort set lugtfri, og den indeholder ingen farlige opløsningsmidler.

Alligevel er epoxymaling mere slidstærk end traditionel gulvmaling. Faktisk så stærk, at epoxy bruges til så krævende opgaver som autoværksteder og parkeringshuse.

Malingen er tokomponent. Det giver lidt ekstra arbejde, fordi du selv skal blande malingen og røre den op. Doseringen skal være så præcis, at du får brug for en bagevægt. Men arbejdet er umagen værd, for du får et flot, rengøringsvenligt og meget slidstærkt gulv, som holder i mange år.

Vejledning

01
Væk med revner, huller og buler 5 Trin

Inden du kan male, skal gulvet renses. Er der revner, buler eller små huller, skal de repareres. Små revner og huller kan lappes med kemisk metal, der kan trækkes i helt tynde lag uden at skalle af - i modsætning til en cementbaseret reparationsbeton, som er nødvendig, hvis der er større huller i gulvet.

1

Helt tynde revner skæres i toppen med en vinkelsliber. Det fjerner løst materiale og gør det nemmere at få reparationsmassen helt ned i revnen.

2

Forhøjninger på gulvet slibes, indtil gulvet er helt plant. Brug en vinkelsliber med en diamantkop på. Skru ned for hastigheden - så er det lettere at styre.

3

Når du er færdig med at skære og slibe, støvsuges de steder, der skal repareres. Sæt en børste på støvsugeren, så du kan ”feje” huller og revner helt rene.

4

Med en spartel trykkes kemisk metal ned i alle revner. Sørg for, at de bliver fyldt helt ud. Træk overskydende af med kanten af spartlen.

5

Steder med små huller i betonen spartles også. Brug en bredere spartel. Så er det lettere at trække massen på i ét sammenhængende, glat lag.

02
Gør resten af gulvet klar til malingen 4 Trin

Den tokomponente epoxymaling har en god vedhæftning, hvis underlaget er helt rent. Det sikrer du ved at vaske gulvet med grundrens. Områder med pletter fra fx olie eller sæbe renses en ekstra gang.

Er gulvet malet i forvejen, skal du være omhyggelig med at fjerne al løs maling. Ingen maling hæfter bedre end det underlag, det sidder på!

1

Start med at fjerne gammel maling, lim, tape og andet, som sidder fast på gulvet. Brug en spartel til at skære og skrabe klatter af med.

2

Når reparationsmassen er tør, slibes reparationen plan med gulvet. Tørretiden kan variere fra 10 til 60 minutter afhængigt af temperatur og lagtykkelse.

3

Støvsug hele gulvet grundigt. Tag spartlen i baglommen. Så er du klar til at løsne de sidste klatter på gulvet, efterhånden som du støder på dem.

4

Vask gulvet grundigt med en blanding af vand og grundrens. Følg det blandingsforhold, som er anbefalet på emballagen. Er der pletter af olie eller sæbe, vaskes de ekstra grundigt.

03
Bland en portion epoxymaling 3 Trin

Malingen består af to komponenter, som skal blandes. Når du har rørt de to dele sammen, begynder malingen at hærde. Derfor skal du ikke blande mere maling, end du kan nå at bruge på 1,5-2 timer.

Skal du ikke blande en hel portion (indholdet af to spande), er det lettest at veje de to komponenter på en bagevægt i forholdet 70:30. Sørg for at have et par rene spande klar til at blande i.

1

Før du blander de to komponenter, skal den harpiks holdige maling (komponent A) røres godt igennem. Brug en blandespiral (et piskeris) på en langsomtkørende boremaskine.

2

Sæt en ren malerspand på vægten, og nulstil vægtens skala. Hæld den ønskede mængde af komponent A i. I vores tilfælde er det halvdelen (2,1 kilo).

3

Komponent B hældes i spanden, til forholdet passer til komponent A (her: 0,9 kilo). Blandingen røres sammen et par minutter. Så er malingen klar til brug.

04
Mal gulvet og en kant på væggen 5 Trin

Gulvet males med en rulle på et skaft. Det er en fordel at male et lille stykke op på væggen. Den lille kant er praktisk, når gulvet skal vaskes, og så giver det en pæn panellignende afslutning.

Gulv og kant males samtidig, så malingen på kanten ikke når at tørre, inden selve gulvet males. Ved en temperatur på 20 grader er malingen overfladetør efter et par timer. Den fulde styrke opnås først efter flere døgn.

1

Første lag maling kan fortyndes med op til 10 procent vand. Så flyder den bedre ud og får bedre kontakt til underlaget. Samtidig kommer det første lag maling til at fungere som en primer.

2

Start med at male et stykke af kanten. Kør med en rulle, som passer i den ønskede højde. På den måde kan du male en præcis og lige kant helt uden at bruge malertape.

3

Mal kun så meget af kanten, at du kan nå at male gulvet på samme areal, før malingen begynder at tørre. Malingen rulles ud i et jævnt lag. Mal i samme retning over hele gulvet.

4

Har du dækket af med maler tape, fjernes tapen, umiddelbart efter at du har malet. Når malingen først er hærdet, er tapen svær at fjerne. Inden du maler næste lag, sættes ny malertape på.

5

Efter mindst 15 timer kan du male gulvet igen. Når gulvmalingen er tør, kan du rette kanterne med vægmaling.

TIPS: Skift til nye ruller. Selv om malingen er vandopløselig, er det næsten umuligt at rense rullerne så godt, at de bliver helt rene.

Materialer

 • 6 kilo epoxymaling (Sikaf oor 2530W) - rækker til to lag på 12 m2
 • Kemisk metal
 • 2 malerruller, 25 cm med kort og tæt luv
 • 2 malerruller, 10 cm filtruller
 • Spand
 • Slibepapir korn 80
 • Malertape

Specialværktøj

 • Diamantkop til vinkelsliber
 • Rulleskaft
 • Sikkerhedsbriller/ansigtsskærm
 • Godkendte gummihandsker
 • Blandespiral til boremaskine
 • Bagevægt

Tidsforbrug

Et stort kælderrum kan klares på 1-2 reelle arbejdsdage, men spredt over længere tid på grund af tørretiderne.

Pris

Cirka 100 kroner pr. m2 for maling med to lag. Andre materialer: cirka 200 kroner.

Sværhedsgrad

Malerarbejdet er ikke svært, men det betaler sig at være grundig med forarbejdet.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Maling