Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Her er den bedste maling til dit murværk

Print Gem artikel

Hvis malingen begynder at skalle af din pudsede mur, så skyldes det ofte, at fugten er blevet ophobet inde bag malingen, fordi den er for tæt. Det kan i sig selv svække området, og støder der frost til, vil der nemt komme disse frostafskalninger. Heldigvis findes der en løsning på problemet.

Silikatmaling består af flydende kaliumsilikat, også kaldet kalivandglas.

En af de bedste og samtidig nemmeste måder at undgå det er ofte at bruge den helt specielle type maling, der hedder silikatmaling. Den er i tæt familie med hvidtekalk, og den danner også en smuk, silkemat kalkoverflade. Den er bare langt enklere at male muren med – og så fås den i mange kulører.

I teorien kunne man godt male murværket med en helt tæt maling, som ville forhindre al fugt i at trænge ind i murværket. I praksis er det bare umuligt at gennemføre. Der opstår revner og utætheder, som regnvandet kan trænge ind gennem, og der kommer måske fugt til murværket nede fra jorden eller inde fra huset.

Derfor er løsningen at bruge en maling, der lukker af for regnvand, men tillader fugten at søge ud til overfladen og fordampe. Altså maling, der er diffusionsåben.

Silikatens naturlige fordele

Alle moderne murmalinger stræber efter en god balance mellem tætheden mod vand udefra og åbenheden over for vandet indefra. Altså samme princip som vi kender fra godt overtøj. Men selv om de bedste malinger med akryl og plast faktisk er meget diffusionsåbne, så kommer de ikke ned på samme åbenhed som de malinger, der er direkte i familie med mørtel og puds, nemlig hvidtekalk, cementbaseret maling og så altså silikatmaling.

Danner ikke en hinde på murværket

Silikatmalingen danner nemlig ikke en hinde uden på murværket. Molekylerne i silikatmalingen forbinder sig direkte med molekylerne i pudsen og forstener. Det betyder dels, at den er meget åben – og dels at den ikke skaller af i flager, men snarere slides af som mikroskopiske støvkorn. Med tiden skal murværket derfor males igen, men til gengæld er processen med til at holde muren ren og smuk med den særlige matte overflade, som er karakteristisk for silikatmaling.

Inden du maler med silikatmaling

Silikatmaling fås ofte med tilsætning af akryl og andre bindemidler for at gøre den lidt mere “malingagtig” at arbejde med. Hvis indholdet når op over 5 procent, så vil mange af silikatmalingens særlige egenskaber dog forsvinde.

Somme tider er det i skillelinjen mellem malingen og pudsen, taget glipper, og somme tider skaller de yderste millimeter af pudsen også af. I det første tilfælde kan problemet skyldes, at muren ikke var renset godt nok, inden du malede.

Og så skal du vide, at underlaget skal være helt rent og mineralsk, for at du kan male med silikatmaling og få det rigtig gode resultat. Er muren først en gang malet med akrylmaling, er det svært at skifte til silikat eller hvidtekalk.

Vælg mellem mange flotte farver

Silikatmaling findes i mange kulører, der alle rummer samme specielle matte skær. Udvalget her fra Weber dækker ganske fint de skalaer, den naturlige maling arbejder i. Lyse farver er lettest at male med, da overgange og overlap ses mindre på dem.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
null: Her er den bedste maling til dit murværk
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage