STOR TEST: Gør Det Selv kårer Danmarks bedste vægmaling

Se, hvilken maling der er pengene værd – og hvilken maling du skal holde dig fra, om du så fik den foræret! Vi tester 14 af markedets vægmalinger til under 600 kr. for 10 liter. Det er den største og grundigste TEST af vægmaling nogensinde!

Vi tester 14 af markedets hvide vægmalinger

Det er nemt at komme i tvivl, når man skal købe vægmaling. Prisen kan være så lav som 18 kr. literen for den billigste, mens den dyreste nemt kan nærme sig en tidobling af den pris for det tilsyneladende samme produkt: hvid maling.

Der må jo være forskel. Og vi har vel alle enten hørt om eller oplevet situationer, hvor en billig maling viste sig at være for billig. Fx da selv hele tre lag hvid maling var for lidt til at dække en lyseblå væg.

Men betyder det, at alle billige malinger er dårlige malinger? Eller at alle dyre malinger er pengene værd? Vi taler jo ikke blot om en fordobling, men måske om en fem- eller tidobling af prisen. Og hvad med alle malingerne, der prismæssigt placerer sig midtimellem?

I sidste ende har vi jo kun ét mål, når vi maler en væg hvid: Væggen skal være pæn hvid, og det må gerne ske med færrest mulige lag, så vi kan få arbejdet overstået. Det kan vi helt sikkert opnå med en dyr maling. Men kunne vi have nøjedes med en af de halvdyre eller halvbillige og sparet en mindre formue?

Nu VIL vi have svaret. Og derfor har vi kastet os over en opgave, der i første omgang virkede uoverskuelig: Vi vil teste 14 af markedets hvide vægmalinger fra de billigste og op til mellemprislaget på maks. 600 kr. for en spand med 10 liter.

Sådan har vi fundet Danmarks bedste vægmaling

Vi har malet oven på grundede gipsplader og set, hvor godt hver eneste maling dækker, når vi maler oven på en “snavset hvid”, som skal illustrere en væg, der efter flere år trænger til en opfriskning. Vi har også overmalet røde og sorte felter for at teste malingerne under mere ekstreme forhold: Hvor godt dækker de, når de skal dække en farve?

Vi bedømmer malingerne ud fra:

  • dækkeevne
  • afsmitning
  • pris

Og vi er overraskede over, hvor store forskelle der er!

Den store vægmaling test er fra Gør Det Selv blad 10, der udkom i juni 2019

Du får:

  • forklaring på, hvordan vi har udført den grundige praksistest
  • bedømmelser af alle 14 vægmalinger i stort skema
  • pris pr m2 på de 14 malinger
  • grundig beskrivelse af de 4 vindere
  • grundig beskrivelse af de 4 tabere.

Taberen er så elendig, at vi ikke ville male med den – om den så var gratis. Til gengæld koster vinderen kun 8,41 kr. pr. m².

Sådan har vi testet

Testens udgangspunkt er den praktiske brug af malingen. Vi er i princippet ligeglade med, hvilke ingredienser malingen består af. Om der er mere eller mindre tørstof, pigment eller vand i bøtten, går vi ikke op i. Det er resultatet på væggen, der interesserer os, fordi det er den, der er interessant for vores læsere: Bliver væggen pænt hvid? Hvor mange lag skal der til?

Er malingen nem at arbejde med? Hvor langt rækker den? For at finde ud af det har vi bygget et test-setup, der skal sikre, at vi behandler alle 14 malinger på præcis samme måde.

Se her, hvordan vi har udført testen.

1

Vi har grundet 14 halve gipsplader. Herefter har vi malet én stribe sort, én stribe rød og én stribe med en hvid maling rørt op med en smule farve, så vi får noget, der minder om en væg, der efter nogle års slid trænger til en opfriskning. De to farvede felter skal vise, hvor godt malingen dækker på en farvet væg.

Hver maling har sin egen gipsplade, den skal male over i testen.

2

Hver maling hældes op i en spand foret med en plastikpose. Malingerne får hver deres rulle og skaft.

3

Vi vejer nøje maling, spand og rulle, så vi kender det nøjagtige udgangspunkt. Hver gang vi har malet pladen på én kvadratmeter over, vejer vi igen spanden med maling og rulle. På den måde kan vi måle, præcis hvor meget maling der bliver brugt på hvert lag. Og vi kan regne ud, hvor langt malingen rækker.

4

Vi maler en referenceplade med hver maling. Den får fire lag, så den klart viser, hvordan netop denne maling ser ud, når den dækker fuldt ud. På den måde kan vi vurdere hvert lags evne til at dække i forhold til “perfekt”.

5

På hver af testpladerne maler vi én kvadratmeter med den hvide maling, vi vil teste. Vi bruger en 15 cm bred rulle af en kvalitet, der pris- og mærkemæssigt matcher testens dyreste malinger. Vi maler tre (og kun tre) gange.

6

Alle pladerne placeres i en reol mellem hver behandling. Alle hylder og plader er nøje mærket, så det er umuligt at blande pladerne sammen. Det er samme numre, som optræder på malerbøtter og rullespande.

7

Hvor godt dækker de?
Vi tester malingernes evne til at dække i et enkelt, i to og i tre fuldfede lag, og det er fuldt bevidst, at vi ikke ser, om det vil hjælpe med flere lag.

Testen afslører hurtigt, at selv de rigtig gode malinger først udnyttes optimalt, når de lægges på i to lag. Eneste undtagelse er testens billigste maling, som dækker fremragende, men smitter af og er umulig at tørre over med så meget som en tør klud.

Vi fortsætter med vilje ikke efter de tre lag. Det er muligt, at nogle malinger ville dække fuldt ud i fjerde eller femte lag, men vi vælger at stille et minimumskrav: Hvis den ikke kan dække fuldt ud på tre lag, er den ikke opgaven voksen.

Vi styrer alle data i et regneark. Her går numrene fra plader, spande og bøtter igen. I tillæg tager vi noter, hver gang vi har rullet et lag maling på.

Sådan klarede de testen

Dækkeevne
Vi vurderer dækkeevnen på en skala fra 1 til 5. Vi dækker tre felter, der er malet hhv. hvid, sort og rød. Det er også rækkefølgen af tallene i skemaet (hvid-sort-rød). 1-1-1 betyder fx helt utilstrækkelig dækkeevne på alle farvede felter.

1: Helt utilstrækkelig. Ud over rullens typiske jævne mønster er der striber og andre ujævnheder.
2: Helt utilstrækkelig, men rimelig jævne mønstre fra rullen.
3: Kan gå an på et dårligt oplyst sted. Der er tydeligt mønster i dækkeevnen, men på afstand kan overfladen virke ensartet.
4: Overfladen virker pæn og ensartet, men tonen fra underlaget skinner igennem.
5: Overfladen er ikke til at skelne fra den strimmel, vi måler op mod.

Vi vægter dækkeevne højest, dernæst afsmitning og til sidst prisen.

Afsmitning
Efter to uger vurderer vi, hvor solid den tørrede maling er. Jo mere den kan tåle at blive tørret over og vasket, desto højere karakter efter denne skala:

1: Smitter lidt af på tør klud og kraftigt på fugtig klud.
2: Smitter en smule af på både tør og fugtig klud.
3. Tåler tør klud, men smitter en smule af på fugtig klud. 4: Tåler fugtig klud, men ikke skuresvamp.
5: Tåler at blive skrubbet med svamp og sæbevand.

Sådan har vi regnet
Maling vejer mere end vand. En liter maling er altså ikke det samme som et kilo. Hvis vi fx ser på tallene for testvinderen ”Swingcolor”, kan vi se, at den koster 35,99 kroner pr. liter, og at der skal bruges 320 gram maling til at dække den hvide væg med to lag maling. Når vi skal vide, hvor meget det koster at male en kvm. hvid væg, så malingen dækker, må vi regne:

Pris pr. liter X forbrug pr. m2 = pris pr. m2 (når den dækker hvid) Vægtfylde

4 vindere

Vi udråber Swing Color som vinder. Den er både billig og rigtig god at arbejde med. Den får følgeskab af tre andre gode - men noget dyrere - malinger. Og så er der naturligvis også de pinlige tabere, som du skal holde dig langt væk fra.

God, dækkende og billig vægmaling

SWING COLOR, som er Bauhaus’ eget mærke, løber med titlen som testens vinder. Den rangerer på linje med malingerne fra Sadolin og XL-Byg, men den slår dem på prisen. I Swing Color får du en maling, der er behagelig og nem at arbejde med. Du får altså overstået maleriet hurtigt og uden bøvl. Maler du oven på en i forvejen hvid væg, kan du nøjes med to lag maling. Det samme gælder ovenikøbet på en sort bund.

Til 36 kr. literen koster det cirka 12 kr. at male én kvadratmeter med tre lag. Hvis du kan nøjes med to lag maling, slipper du med cirka 8,41 kr.

SADOLIN 10

Flot dækkeevne og god at male med. Til 49,99 kr. literen koster det ca. 11,48 kr. at male én kvadratmeter med to lag og dække en i forvejen hvid, men lidt slidt væg.

RAPTOR VÆG

Lækker geléagtig maling, der ikke drypper. God dækkeevne. Til 58,78 kr. literen er det testens næstdyreste maling. Det koster ca. 16,51 kr. pr. m2 at male to lag og dække testens hvide felt.

RUM VÆG 10

Fuldt fortjent 2. plads! Virkelig god at arbejde med. Men det er også testens dyreste maling. Til 60 kr. pr. liter koster det 18,05 kr. at male én kvm. med to lag.

4 tabere

DECORA VÆGMALING

Selv efter tre lag dækker den overhovedet ikke, ikke engang på hvid bund. Det er spild af tid at male med den.

DROPPEN INTERIØR

Dårlig dækkeevne, svær at rulle pænt på. Pinligt ringe!

HANDYMAND VÆGMALING

Svært at male lagene tykke nok til, at de overhovedet dækker. Kan lige akkurat klare at male en hvid væg over i tre lag, hvis du er meget tålmodig og gør dig ekstraordinært umage. Til farvede vægge er den ubrugelig.

STABILE VÆGMALING

Den lignede en testvinder med en usædvanlig flot dækkeevne. Selv den svære røde farve var væk efter to lag maling! Men da vi efter to uger tørrede over med en fugtig klud, sad al malingen fast i kluden. Faktisk kan du ikke læne dig op ad væggen, uden at det smitter af. Det ligner en masse kalk, der er smidt ned i en opløsning, som så bliver kaldt for maling. Vi følte os virkelig snydt!

Det lærte vi undervejs

Nogle malinger tager længere tid end andre
Vi oplevede, at der var stor forskel på, hvordan de enkelte malinger opførte sig, både når de skulle røres op i spanden inden maling, og når de skulle rulles på. Nogle malinger var markant sværere at rulle pænt og jævnt ud end konkurrenterne. Det var typisk de lidt billigere malinger, vi sloges med. Så det kan koste tid og kræfter at spare penge.

Tixotropi - malinger af gelé
Nogle malinger er meget geléagtige, når de er i spanden. Disse malinger kan du røre i, så de bliver tyndere, men de finder hurtigt tilbage til gelétilstanden. Det er de såkaldt tixotropiske malinger. De er lavet sådan for ikke at dryppe, når du har dyppet malerrullen i dem. Men i det øjeblik, du arbejder med dem på væggen, bliver de flydende igen. Ganske praktisk og “stuerent”.

Glans er ikke en eksakt størrelse
De fleste af testmalingerne har betegnelsen glans 10. En enkelt hedder glans 7. Men det betyder ikke, at der er større forskel på en 7’er og en 10’er. Eller at alle med glans 10 har samme let matte overflade. Det er lidt, som vinden blæser: Det varierer fra maling til maling.

Hvid er ikke bare hvid
Modehvid, knækket hvid, antikhvid - der er mange betegnelser for hvid, også RAL-koden 9010. Men du skal ikke forvente, at der er tale om eksakt samme farve, blot fordi de hedder det samme. Vi har set mange nuancer af hvid i testen her, så pas på med at male fx to vægge, der mødes i et hjørne, med to forskellige malinger, selvom farve og glans på papiret er det samme. Forskellen kan være markant.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Maling