Verdens stærkeste gulvmaling

Med epoxy får du et af de stærkeste og mest rengøringsvenlige gulve, du kan forestille dig. Og så er det ikke engang svært at etablere for kun ca. 250 kroner pr. kvadratmeter.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
250 kr./m2

Du skal undgå hudkontakt, når du arbejder med epoxy. Husk derfor beskyttelsesdragt og ansigtsskærm.

Intro

Har du et hobbyrum, en garage, et værksted,kælderrum, bryggers eller andet rum med betongulv, kan du selv give gulvet et lag epoxymaling efter vores anvisning. Du får et slidstærkt, tæt og jævnt gulv, der er nemt at rengøre. Maler du et stykke op ad væggene, kan du faktisk spule gulvet rent.

LÆS OGSÅ: Stærkt gulv med epoxy gulvmaling

Epoxy holder til stort set alt!

Samtidig er det modstandsdygtigt over for stort set alle kemikalier, spildolie, syrer og baser. Spilder du noget olie, terpentinbaseret
maling, skosværte mv., kan det tørres op helt uden spor. Overfladen er hård og robust, ja, det er nærmest ikke til at slide igennem den ca. 2 mm tykke belægning.

Sådan påfører du epoxy

Selve påføringen er let, som du kan se i vores trin-for-trin vejledning, og hvis du spekulerer over, hvordan du sikrer dig, at malingen
virkelig er 2 mm tyk overalt, er svaret enkelt:

Du trækker malingen ud med en 6 mm tandspartel, som du holder på skrå. Når de bølger, spartlen efterlader, løber sammen i mellemrummene, ender du med et 2 mm tykt lag. Efter et døgn kan du gå på gulvet, og efter en uge tåler gulvet fuld – og meget hård – belastning.

Vejledning

01
Forbered gulvet 4 Trin

Underlaget for epoxygrunder og -maling skal være stærkt, helt og fri for fedt, sæbe, olie mv. Det sikrer du bedst ved at slibe overfladen ned til helt “frisk” beton, og det går forbavsende hurtigt med en diamantslibekop, som du monterer på en vinkelsliber.

Det støver meget, så der skal ventileres godt, ligesom du skal dække af, så støvet ikke breder sig i resten af huset. Og du skal bære støvmaske, sikkerhedsbriller og høreværn. Slut af med at støvsuge gulvet grundigt.

Revner, porøse eller løse områder i betongulvet skal hugges op og repareres med beton (0-4 mm).

1

Start med at hugge revner, porøse eller løse områder op med en nedbrydningshammer - eller i hånden med hammer og mejsel. Støvsug grundigt.

2

Lav en tynd blanding af vand, betonklæber og beton. Brug en pensel til at arbejde blandingen godt ned i overfladen på hullet.

3

Fyld op med en tyk blanding af tørbeton, tilsat vand og betonklæber. Tryk den ned i hullet, og lad den rage et par mm op, så du har noget at slibe af.

4

Monter en diamantslibekop på din vinkelsliber, og slib overfladen ned til helt “frisk” og glat beton overalt.

Diamantslibekoppen monteres på vinkelsliberen og tager de fleste ujævnheder på gulvet.

02
Først grunder 2 Trin

Før gulvet kan males, skal det grundes. I dette tilfælde anvender vi en tokomponent epoxygrunder fra Sika, Sikafloor 156, der er helt farveløs.

De to komponenter blandes omhyggeligt (husk hele beskyttelsesudstyret) og rulles på med en rulle på skaft.

Da grunderen skal bruges inden for 30 minutter, skal du ikke blande mere op, end du kan nå at rulle ud i det tidsrum. Der skal herefter gå mindst 12 timer og maks. 2 døgn, inden du påfører selve epoxymalingen.

1

Bland de to komponenter til grunderen sammen, og bland med malingblander i mindst 3 minutter. TIPS: Bland mindre portioner, da de skal anvendes inden for 30 minutter.

2

Hæld blandingen i en rullespand, og påfør den med en malerrulle på skaft. Arbejd den godt ned i overfladen. Lad grunderen tørre i 12 timer.

03
Dernæst maling 4 Trin

Når grunderen har tørret i 12 timer, skal epoxymalingen på. For at drøje og forstærke malingen blander vi den op med kvartssand. Da sandet bundfælder sig hurtigt, er det nødvendigt at røre i blandingen, umiddelbart før du hælder en portion ud på gulvet.

For at få overfladen så jævn og glat som muligt skal den trækkes ud med en 6 mm tandspartel. Rillerne løber hurtigt sammen og efterlader et 2 mm tykt, jævnt malinglag.

1

Hæld de to komponenter til epoxymalingen sammen, og rør med en malingblander eller et piskeris på boremaskinen (ved lav hastighed).

2

Tilsæt kvartssand, når du har blandet i 3 minutter, og bland så i yderligere 2 minutter.

3

Hæld en passende mængde epoxymaling ud på gulvet. Husk at røre i blandingen inden, så du får kvartssandet med.

4

Fordel straks malingen med en 6 mm tandspartel, som du holder i en cirka 45 graders vinkel. Så ender du med et 2 mm tykt - og helt jævnt - lag.

Materialer

Materialer fra Sika:
• 1 spand Sikafloor 156, 10 kg
• 5 spande Sikafloor 261 a 10 kg
• 1 pose Kvartssand, 25 kg
• Evt. Sika Cim Betonklæber

Specialværktøj
• 125 mm diamantslibekop
• Bred 6 mm tandspartel
• Til blandingen af komponenterne anvendes en malingblander monteret på en boremaskine, der kan stilles på 300-400 omdrejninger

Tidsforbrug

1 dag plus hærdetid for et mindre rum

Pris

Cirka 250 kroner pr. kvadratmeter gulv

Sværhedsgrad

Vær omhyggelig med at slibe betonen, så får du et flot resultat.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du en stor borehammer

Borehammeren er en stærk makker til en række tunge renoveringsopgaver. Forsynet med det rigtige tilbehør kan du fx bruge den til at lave riller i muren og fjerne fliser fra badeværelsesgulvet. Lær maskinen bedre at kende i videoen her.

Video

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Maling