Perfekte snit

Hvis du har det rette udstyr, er det ingen sag at skære havens fliser til, så de passer helt perfekt. Det kræver bare en stor og stærk vinkelsliber og det rette diamant- tilbehør. Og så naturligvis det rette sikkerhedsudstyr.

Skær lige

Når du skal dele en flise, skal du bruge en kraftig vinkelsliber. Det vil typisk være nødvendigt at benytte en maskine med skæreskiver på 230 mm. Ofte kan de almindelige skiver på 125 mm nemlig ikke nå hele vejen gennem flisen.

Du skal også bruge en diamantskæreskive, der egner sig til betonfliser. Til sidst slibes den skarpe skærekant til med en diamantslibekop.

1

Skær flisen over med vinkelsliberen. Start med at skære en rille i hele flisens bredde, inden du langsomt lader skæreskiven arbejde sig helt gennem flisen. Et blødt underlag som grus eller græsplænen er velegnet.

2

Slib kanten til med en diamantslibekop, så den kommer til at ligne flisens andre kanter. Skæreskiven efterlader nemlig en skarp kant, som desuden er skrøbelig over for slag.

Skær rundt

Når du fx skal skære ud til kloakken eller et bed i haven, kan det være nødvendigt at lave rundede snit. De skal laves i flere etaper. Vinkelsliberen er nemlig bedst til de lige snit, så det handler om først at fjerne så meget som muligt med de lige snit, inden du går i gang med hammer og slibekop.

Til det runde snit skal du kunne komme ind fra siden med vinkelsliberen. Flisen skal derfor spændes godt fast på et bord, en høvlebænk eller lignende.

1

Sav så meget som muligt væk med lige snit. Først laves et snit fra den ene side af rundingen til den anden. Dernæst skæres et trekantet snit ind i rundingen.

2

Lav en masse små snit ved siden af hinanden ind til rundingen. Forinden er rundingen markeret ved at skære en rille hele vejen.

3

Slå de små stykker, der er tilbage mellem snittene, væk med en hammer. En almindelig bænkhammer er stor nok.

4

Rens rundingen groft med vinkelsliberen. Det er stadig diamantskæreskiven, du skal bruge her. Pas på, du ikke kommer til at skære ind i flisen eller laver spor på flisens overside.

5

Den sidste finpudsning klares med en diamantslibekop. Du kan fint bruge den store vinkelsliber, men her har vi valgt en mindre vinkelsliber, som er en del mere handy.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Materialer