Reparationsmasse til træ

GLAT TRÆ: Er man grundig med spartelarbejdet, bliver reparationen helt usynlig efter maling.

Hvordan bruges reparationsmasse?

Almindelig spartelmasse til træ (også kaldet snedkerspartel og træfiller) trykkes grundigt ned i alle huller, revner og fordybninger med en stiv spartel.

Sørg for, at reparationen er fyldt helt op og er uden lufthuller. Overskydende spartelmasse trækkes af med kanten af spartlen.

REDAKTIONEN ANBEFALER: ALT kan limes!

Den overskydende spartelmasse trækkes af med en spartel.

Den overskydende spartelmasse trækkes af med en spartel.

Kemisk træ består af to komponenter, der skal blandes: en større beholder/tube med selve spartelmassen og en mindre med en hærder.

De to dele blandes først umiddelbart inden brug, da massen hærder på cirka 10 minutter – afhængigt af hvor varmt der er på arbejdsstedet.

Efter hærdning kan overfladen bearbejdes som rigtigt træ, dvs. at man kan slibe, save og stemme ud. Den kan også males, men den kan ikke bejdses.

Spartelmassen til kemisk træ blandes sammen umiddelbart inden brug.

Spartelmassen til kemisk træ blandes sammen umiddelbart inden brug.

Særligt ved kemisk træ

Modsat øvrige reparationsmasser til træ kan kemisk træ påføres i meget tykke lag uden at synke. Og efter hærdning kan det formes, saves og slibes på nøjagtig samme måde som træ. Det gør det muligt fx at genopbygge et større område, fx et gammelt vindue, hvor større dele er angrebet så meget af råd, at det må skæres væk.

Reparationsmassen påføres på vinduet i et tykt lag.

Reparationsmassen påføres på vinduet i et tykt lag.

Mængder og farver

  • Træfiller/snedkerspartel: Fås på tube (250 ml/330 gram). Den mest almindelige farve er hvid, men det kan også lade sig gøre at finde farvede varianter, fx lys fyrretræ og mørkebrun.

  • Kemisk træ: Fås både på tube (75 ml spartelmasse og 25 ml hærder) og på dåse (560 ml spartelmasse og 180 ml hærder).

  • Plastisk træ: Fås både på tube (75 ml) og på dåse (250 gram) og i flere farver, fx sort, hvid, natur, eg, bøg (lys og mørk), mahogni og teak.